DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ, DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI ANLATTI

Muğla’nın Menteşe ilçesinde geçtiğimiz Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Diyetisyen Tuğçe Gündüz, sürdürülebilir sağlıklı beslenmeye dikkat çekerek, doğru bilinen yanlışları gazetemize anlattı.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ, DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI ANLATTI

“EKMEK KİLO ALDIRMAZ”

Ekmek yemeyince kilo verme algısının yanlış olduğunu söyleyen Gündüz, “Ekmek kilo aldırmaz. Bize kilo aldırabilecek tek bir besin yoktur, bu etkileyebilecek olan beslenmemizin bütünüdür.” dedi.

Diyetin sadece bir listeden ibaret olmadığını belirten Diyetisyen Gündüz, beslenmemizde yaptığımız ufak değişikliklerin bile sağlığımıza büyük katkıları olacağını söyledi.

Yüz yüze danışmanlığın yanı sıra online diyet danışmanlığı da veren Diyetisyen Tuğçe Gündüz ile sizler için röportaj gerçekleştirdik.

Yaptığımız röportaj şu şekilde:

-SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Ben Tuğçe Gündüz. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Muğlalıyım. Muğla’da kendi danışmanlık merkezimde hizmet vermeye başladım.

-DANIŞMANLIK MERKEZİNİZDE HANGİ HİZMETLERİ VERİYORSUNUZ?

Yüz yüze ve online diyet danışmanlığı, kişiye özel sürdürülebilir beslenme, profesyonel vücut analizi, kilo alma-verme, sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme, kurumsal beslenme danışmanlığı, hamilelikte ve emziklilikte beslenme, okul öncesi, okul çağı ve adölesan beslenme hizmetleri veriyorum.

-VÜCUT ANALİZİNİ NASIL YAPIYORSUNUZ?

Tanita profesyonel vücut analiz cihazımız var. Bu cihaz, danışanların ayrıntılı vücut analizlerini yapıyor. Analiz raporunda kişinin; vücut yağ, kas ve sıvı oranlarını ve ağırlıklarını gösteriyor. Sadece oranını değil bu oranların vücudun hangi bölgelerinde dağılım gösterdiği bilgisine de ulaşabiliyoruz. BKİ sınıflandırmasına göre obezite derecesini ve buna bağlı ideal kilo aralığı bilgisini veriyor. Genellikle merak ettiğimiz vücut yaşı olarak da nitelendirdiğimiz metabolik yaşı hesaplıyor. Vücuttaki protein-mineral miktarını gösteriyor. En önemlisi kronik hastalıklara da sebep olabilecek iç yağlanma oranımızı ve organlarımızın dışında bulunun yağların alanını hesaplayan bir özellik de mevcut. Genellikle çoğumuzun şikayetçi olduğu ödem miktarını da hesaplayıp ödem oranımızı gösteriyor. Bu tartının en önemli özelliklerinden birisi de faz açısı dediğimiz bir özellik. Bu özellik bize hücre sağlığımız hakkında bilgi veriyor.

-HÜCRE SAĞLIĞI NE DEMEK?

Vücudumuzda hasar görmüş ya da daha önce bir sorun yaşamış olduğumuz bölge hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Bu özellik için belli bir aralığımız var. O aralığın altında gördüğümüz değer bize o bölgede bir hasar olabileceği fikrini düşündürüyor. Ancak bu durumu tek ölçümle yorumlamak doğru olan bir durum değil. Süreç zarfında aynı bölgede düşüklük tespit edersek danışanlarımla bu durumu paylaşıyorum.

-SİZE EN ÇOK HANGİ SORULAR GELİYOR? DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NEDİR?

Danışanlarımın çoğu ekmek yemeyince kilo verebileceğini düşünüyor. Bu düşünce çok yanlış. Sadece ekmek kilo aldırır algısı var. Ekmek kilo aldırmaz. Bize kilo aldırabilecek tek bir besin yoktur, bu etkileyebilecek olan beslenmemizin bütünüdür. Karbonhidrat ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz en önemli besinlerden biri ekmektir. Ancak ekmek kilo aldırmaz algısına kapılıp gerektiğinden fazla tüketmek, porsiyon kontrolünü kaçırmak kilo alma sebeplerinden biri olabilir.

-BAZI GIDALAR BİZİ HASTA EDİYOR VEYA KİLO ALDIRIYOR OLABİLİR Mİ?

Sağlıklı bir kişide bu durum söz konusu değildir. Ancak bazı hassasiyeti olan bireyler için bu durumdan bahsedebiliriz. Bu durumlardan kısaca bahsedecek olursak huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişiler, baş ağrısından şikayetçi olanlar, sürekli şişkinlik ve gaz problemine çözüm bulamayanlar, depresyon, uyku bozuklukları ve cilt problemleriyle savaşanların bazı besinlere intoleransı olabilir.

-GIDA İNTOLERANSI NE DEMEKTİR?

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açabilir.

-BU GIDALARI NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ?

Gıda intolerans testi sayesinde bu gıdaların neler olduğunu öğrenebiliriz. Danışmanlık merkezimde uyguladığım bu testle size zarar veren besinleri öğrenebilir, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

-SİZE GELMEK İSTEYEN BİR KİŞİ NASIL ULAŞABİLİR?

Bana hem telefon numarası (0 530 487 00 48) üzerinden hem de internet sitesinden (www.mugladiyetisyen.com) ulaşabilirler. Web sitesi üzerinden randevuları kolaylıkla oluşturabilirler.

-MUĞLALILARA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Sağlıklı yaşam için diyeti bir listeden ibaret olarak görmeyin. Diyet sadece bir liste değildir, hayatımızın bütününü kapsar. Kendi sağlığınız adına attığınız her adım bir diyet aslında. Hayatımızın sonuna kadar beslenmek zorundayız. Bu yüzden kısıtlı diyetler yerine sürdürülebilir beslenme listeleri oluşturuyorum. Siz listeye değil, liste size uyuyor. Yani hayat tarzına uygun, daha kolay uygulayabileceğiniz listelerle ilerliyoruz. Genellikle liste dışında bir besin tüketildiğinde pişmanlık duyuluyor. Bunun yerine nasıl dengeleyebileceğinizi öğretiyorum. Neyi neyle dengeleyebileceğini öğrenmek çok önemli. Kısıtlı diyetler hayat tarzını bozabilir. Bunun yerine hayat tarzınıza uygun sürdürülebilir beslenmek en iyisi. Sürdürülebilir beslenmeyi öğrenmek için de Muğlalıları bekliyorum.

Bu haber toplam 3610 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.