Turizmin cazibe merkezi 3

Muğla merkez ve hinterlandını ne zaman anlatsam hep cazibe merkezi olma özelliğimiz ön plana çıkar ve sürekli bunun mutluluğunu yaşarım.

Bizler içinde yaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu avantajları her zaman her mevsim hep yaşadık ve yaşıyoruz.

Yazı ile, kışı ile, ilk ve son baharı ile hep te yaşamaya devam edeceğiz. İklim özellikleriyle de cazibe merkezi olmasını adeta ikiye katlayan Muğla koca yılda tüm güzelliklerini bize sunar.

Kavaklıdere’den bu gün en popüler ilçemiz bodruma geçiyorum. Tipik bir yarımada olan bodrum popüler olduğu kadar hinterlandı en geniş ilçelerimizden biridir. Merkezde bulunan belediye başkanını destekler nitelikte birçok belde belediye başkanının, büyükşehir olmuş Muğla’nın yeni seçime kadar oluşan zaman diliminde ilçe ve beldelerin başkanları Bodrum için yeni yatırımcılardan aldıkları destekle kendilerine ait yerleşim birimlerinde olabilenin en iyisini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Torba, Yalı Çiftlik, Gümbet, Ortakent, Yalıkavak, Turgutreis, Akyarlar, Göltürkbükü, Bitez, Konacık, Gümüşlük ve diğer yerleşim birimleriyle bir bütün olarak hareket eden Bodrum eğlence merkezinin enlerindendir. Hareketliliği 24 saatte bir dakika olsun durmayan Bodrum, özellikle iç turizmde çoğunlukla yerli turiste hitap eden Muğla turizminin en büyük cazibe merkezidir. Nüfus yoğunluğunun gerek yazlık konutlarıyla, gerek turistik tesisleriyle bir lokomotifi olan Bodrum yörede çok kalabalık olmanın liderliğini hiçbir zaman yitirmemiştir. Milas hava limanının 20 km lik bir mesafede olmasıyla öncelikle İstanbul ve sonrasında Ankara’dan gelen yerli turistler günü birlik ya da hafta sonu tatilleri için havalimanının avantajını bu şekilde kullanırlar. Denize girilebilecek sahil kesimini alabildiğine kısıtlı olduğu Bodrum’da tatilciler genelde günlük tura çıkan teknelerle denize girilebilecek ama kıyı bağlantısı olmayan yerlerden istifade edebilirler. Turlar kanalıyla Bodrum’a gelen yabancı turistler ile yerli turistlerin kombinasyonuyla renkli bir görünüm ortaya çıkaran Bodrum; eğlence hayatıyla ülkemizde adeta kendine küçük İstanbul dedirtecek kapasitededir. Eğlence hayatının son derece renkli olduğu Bodrum’da yolunuz düşerse siz de bu eğlenceden nasibinizi mutlaka almalısınız. Çünkü Bodrum pek anlatılmaz sadece yaşanır.

Havalimanı trafiği ile Muğla ilçelerine gelen kafileleri karşılayan iki havalimanından biri Milas’ta diğeri Dalaman’dadır. Muğla’da ilk yapılan havalimanı Dalaman’dadır ve çok uluslu bir havalimanıdır. Ve buradaki çalışmalarda son derece profesyonel olarak yapılmaktadır. Havalimanlarından Milas ilçesi sınırları içerisinde Ekinambarın’da yapılandırılmış Milas/ Bodrum havalimanı yoğun yolcu trafiğinin yaşandığı yerlerdendir. Ve İstanbul’dan gelen yolcu kapasitesi ile yerli turist konusunda başı çeken havalimanıdır. Milas Muğla’nın en eski ve en antik ilçelerinden birisidir. Nüfus yoğunluğu ile de Muğla ilinin en güzel ilçelerinden olan Milas yıllardır sürüncemede kalan yol güzergahının duble yol şekline dönüştürülmesiyle Muğla istikametinden gelip Yatağan/Milas üzerinden Bodrum’a ulaşılmasını sağlayan çok güzel bir güzergaha sahiptir. Bu güzergah bu haliyle keyifli yollar kervanına katılmıştır. Muğla istikametinden gelirken tepe noktasından Milas ilçesinin seyrine hiç doyum olmuyor. Yatağan ve Milas güzergahı ile Milas’tan Söke’ye uzanan ve Bafa gölü kıyısına uzanan kazı yapıldığı sürece antik şehir ortaya çıkıyor. Hele doğal ürünlerin pırlantası zeytin ve zeytin yağı Milas ve yöresinin en değerli hazinesidir. Özellikle lor peynirinin bulunduğu bir tabağı zeytin yağını kombine ederek bir parça ekmekle karnınızı doyurmanın zevki bambaşka olup, tatmadığınız sürece zeytin yağının halis halini anlayamazsınız zaten…

Bu arada Milas’ın Güllük beldesi buranın en büyük maden iskelesine sahip ve çok büyük yük gemilerinin sıklıkla bu limana gelmesini sağlayan küçük ama nezih tatil beldelerinden biridir. Güllük kendine has tarzı ile enteresan bir yerdir. Bir havalimanı şehrinden diğer havalimanı şehri Dalaman’a uzandığımızda hinterlandı çok geniş ama gelişememiş bir ilçe ile karşılaşıyoruz. O yıllarda Muğla’ya planlanmış ancak sonrasında arazisinin konumundan dolayı buraya planlanan Dalaman havalimanı Milas’ın aksine uluslararası havalimanı kimliği ile yeryüzünün hangi köşesine giderseniz gidin her yerde  Dalaman airport yazısını görür, gerçekten gururlanırsınız.  Öyle ya Dalaman Muğla’yı temsil ediyor.

Dalaman’da yılar öncesinde ovalarının geniş ve verimli olmasından kaynaklı TİGEM’e ait büyük arazilerle karşılaşırsınız genel anlamda turizmde başarı hiçbir zaman tesadüfi değildir. Dolayısıyla Dalaman başarılı olmasını perçinlemek için ile de yapılan yeni turistik tesisler, görmenizi gerçekten çok isterim meşhur sarsala koyu ve çok uluslu havalimanından sonra hayata geçirilecek yat limanı projesiyle adından sıklıkla söz ettirecek. Aslında yerel yönetim ilçe hinterlandının geniş olmasından dolayı burada daha fazla oluşumlar yapabilir. Bu konuda ilçe belediye başkanına çok iş düşüyor. Sanırım bu düşüncem de sadece rafta kalmaz çünkü Dalaman’ın ciddi anlamda gelişmeye ihtiyacı var.

Turizmin yegane kollarından biri olan raftingin bu bölgede ana kollarından bir sayılan ve yediden yetmişe herkesin yerlisiyle yabancısıyla tercih ettiği bu spor dalı yöremizi heyecanlandıracak ve adrenalini yükseltecektir.

Burada botları yönlendiren eğitmenlere tabi ki büyük iş düşüyor. Dolayısıyla bu spora dahil olanların burada kullanılacak donanımları dikkatli bir şekilde kullanmaları gerekiyor…

(Devamı haftaya)

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.