
Üzeyir Yıldırım
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirleri Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi namazıda dahil olmak üzere) farz namazlardan sonra bir defa toplamda yirmiüç defa “ Allahü ekber Allahü ekber le ilehe illellahüvella ekber Allahü ekber ve lilhamd “ cümlesini söylemeye denir. Anlamı ise Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allahtan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allaha mahsustur.
Her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirmek kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleride getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez.
Kurban Yüce Allahın rahmetine yaklaşmak için ibadet maksadıyla kesilen özel hayvana denir. Kurban hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır
Yüce Rabbımız yüce kitabında “ Biz, her ümmete (kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allahın adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” Buyurarak bu emrin yerine getirilmesi farz kılmıştır.
Kurban bayramında ibadet niyetiyle kurban kesmek, hür, mukim, Müslim ve zengin kimselere vaciptir. İmamı Azama göre akıl ve büluğ şart değildir. Böylece zengin olan bir çocuğun malından alınarakrak onun malından kesebilir.
Kurbanlar sadece koyun, keçi, deve ve sığır cinsinden olan ( manda gibi ) hayvanlardan kesilir. Tavuk horoz ve küçük baş evcil hayvanlardan kurban olmaz. Kurban edilecek hayvanların uzuvlarının sağlam olması şarttır.
Eyyamı nahr (kurban kesme günleri ) Zilhicce ayının on. onbir ve onikinci günleri yani bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günleridir. Fakat birinci günde kesilmesi daha iyi daha faziletlidir. Kurban için alınan hayvan Bayram namazı kıldıktan sonra yani (fecirden sonra ) kesilir. Bu vakitten evvel kesilen kurbanlıklarda kurban sevabı olmaz. Sadece nafile bir ibadet olur.
Kurbanlar, kıbleye karşı yatırılarak “Bismillehi Allahü Ekber “ diyerek kesilir. Kurbanı elinden geliyorsa sahibinin kesmesi daha eftaldir. Fakat buna gücü yetmiyorsa uygun gördüğü bir müslümanada kestirebilir. Sadece kurban sahibinin besmelesi yeterli değildir. Aynı şekilde onu keseninde besmelesi şarttır. Kasden besmele terkedilirse Kurban eti yenilmez.
Adak olarak kesilmeyen kurbanların etinden sahibi zengin olsa bile yiyebilir ve fakir olmayanlara da yedirip dağıtabilir.
Allah için kesilen kurbanın eti üç parçaya bölünerek üçte birisi kendisi ve ev halkına , üçte biri misafire, üçte biri fakirlere dağıtıma ayrılır. Hepsinin sadaka olarak verilmesi daha uygun ve daha faziletlidir. Eğer ev halkı kalabalık ve muhtaç iseler üçte ikisi aile efratına da verilrbilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.