Osman Bayar

İnsanların bulundukları ortamda gerek içeride gerekse dışarıda çevresinde bulunan tüm kişilerle kurdukları diyalog ile adlarından sıklıkla söz ettirmeleri kaçınılmazdır. Hal, hareket ve konuşma tavırlarıyla bu kişiler popüler olmasından ziyade babacan abi tavırlarıyla herkesin göz bebeği olmuşlardır. Kendi halinde Muğla’nın içinde barındırdığı sempatik, cana yakın, insanlık abidesi diyebileceğimiz tanıdıklarımız vardır. Kimisi büyük, kimisi küçük olan ancak aklı selim insanlık timsali tanıdıklarımızdan biriside yıllardan bu yana birlikte olduğum iş güç sahibi Muğlalı olmamasına rağmen, Muğla aşığı; dolayısıyla kendini Muğlalı kabul eden Osman Bayar, namı diğer benim Osman ağabeyim, sevgili üstadım Muğla’da yaşayan ender renkli simalardan birisidir. Ticaret erbabı olmasına rağmen tesadüfen başladığı dizi filim ve sinema filmi oyunculuğunu yıllar sonrasında profesyonelleştiren, bu durumu sanatçı ruhu ile pekiştiren Osman ağabeyim kendi iş kolunda olduğu gibi sanat yolunda da son hızla yürümeye devam ediyor.

Bugün size sevgili üstadım, Osman Bayar’dan bahsedeceğim.

-Kendinizden bahseder misiniz?

Denizli ili Kale ilçesi Karaköy’de 10.03.1952’de dünyaya geldim. İlkokulu köyde,ortaokul ve liseyi Denizli İmam Hatip Lisesinde bitirdim. Girdiğim üniversite sınavlarında başarılı oldum. Ancak o dönem annemin rahatsızlığı ve hayatını kaybetmesi sonrasında eğitimime devam edemedim. Babam Karaköylü Şükrü Bayar, Karaköyde 20 yıl muhtarlık, 4 yıl Kale il genel meclis üyeliğiile, Ege ve havalisinde tanınan rahvan at yarışı ve aynı hakem heyetinde görev yapmıştır. Bu anlamda babam Şükrü Bayar’la gurur duyuyor ve onun oğlu olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Okul sonrası askerlik görevimi tamamlayıp Karaköy’de ticarete başladım. Kısa süre içinde babam rahmetlinin Muğla’daki dostlarını ziyareti sırasında Muğla’nın köklü ailelerinden Veziroğullarının kızı şu an eşim olan Zerrin Hanımı benim haberim olmadan benim adıma isteyip; “oğlum ben gelinimi buldum, seni Muğla’ya damat ediyorum” dedi. Nasipmiş. 1979 yılında Muğla’ya geldim. Bir süpermarket açtım. 1980 yılında da sevgili eşim Zerrin Hanımla evlendim. 1982 yılında bir kızım, 1984 yılında da bir oğlum oldu. Şükür onların istikballerini ellerine verdim. İngilizce öğretmeni kızım Mihriban, elektrik-elektronik mühendisi oğlum Meftun(şu an Aydem de görevine devam ediyor) iş hayatındalar. Bu arada 2003 yılında ben ise emlak alım ve satımına başladım.

-Yaşam profilinizi o kadar içten çizdiniz ki… Peki oyunculuk süreci nasıl başladı? Tesadüf müdür yoksa bilinçlimi?

Yaşantım hareketli ama bir o kadar mütevazi devam ederken Muğla’da yapımlanan “Baba Ocağı” dizisinin yönetmeni olan ve Türkiye’nin ilk 1o yönetmeninden birisi Mustafa Şevki Doğanla tanıştım. O dönemlerde bir sohbet ortamında Mustafa Hocam incelik gösterip bizim için dizide “Abooo..!” der msin? Dedi. Bende meşhur Muğla lehçesi ile “dememin le hocam, abooo demek bizim işimiz…” deyiverdim. Başlayış o başlayış. Adımda o günden bu güne Abooo Osman oluverdi. Dizide oynadığım tüm oyuncular telefonlarına beni “Abooo Osman” diye kaydetmişler. Naçizane yöresel oyuncu karakterim böylece başlamış oldu.

-Dizilerde kaç bölüm oynadınız?

52 bölüm Baba Ocağı, arkasından 48 bölüm Dürüyemin Güğümleri, Dalaman/ Dalyan/ Ortaca’da çekilen Denizden Gelen (Zeytindalı) sinema filminde ise ağır ceza reisini, sonrasında Muğla Merkez’de çekilen Hasan Karacadağ yönetimindeki Dabbe 3 filminde muhtar Osman Ağa’yı oynadım. Bu arada İzmir Bergama’da çekilen başrollerini Hüsnü Şenlendirici, Metin Keçeci, BKM’den Sinan Bengier gibi usta oyuncularla “Vay Başıma Gelenler” adlı komedi filmini çektim. Bu filimde de köy muhtarını canlandırdım. Geçtiğimiz Kurban Bayramında hocam, sevgili yönetmenim Mustafa Şevki Doğan ve Baba Ocağı/Dürüyemin Güğümlerinin senaristi ve yönetmenimizin sevgili eşi Filiz Ekici hocamla buluştuk. Bu buluşmada özlem giderdik, üstüne üstük yeni bir projeden konuştuk. Şubat veya en geç Mart ayında başlayacak yeni bir projenin var olduğunun müjdesini size verebilirim. Muğla Merkez’de yapılacak, Fethiye ve Marmaris’te yapılacak çekimlerle devam edecek yeni dizi için start verilecek.

Harika olacak bu güzel projenin herkesin beğenisini kazanacağını dile getirip oyuncular konusunda da şimdilik isim vermemelerine rağmen Muğla halkının yabancı olmadığı yüzlerin oynayacağının sinyalini verdiler.

-Gelelim Muğla sevginize… Muğla sevdalısı olarak bu konudaki duygularınız nedir?

(Gülüyor) Ben Denizli de doğup büyümeme rağmen kendimi Muğlalı kabul ediyorum. Memleketim Muğla’nın sade bir vatandaşıyım. Oynadığım diziler ve filmlerde Muğla’nın tanıtımı için elimden gelen her şeyi yapmayı kendime adadım. Her platformda bir Muğlalı olarak Muğla için sarf ettiğim şu cümleyi yine kullanmadan geçemeyeceğim. “ Dünyanın en güzel ülkesi Türkiye, Türkiye’nin en güzel bölgesi Ege, Ege’nin en güzel şehri Muğla diyorum”. Bu konuda çok iddialıyım Muğla’nın değerini ve kıymetini lütfen bilelim değerli şehrimiz Muğla için elimizden geleni ardımıza bırakmayalım. Muğla’yı ne kadar çok seviyorsam şehrimde yaşayan insanları da bir o kadar seviyorum.

-Oyunculuğunuz sürecek mi?

Elbette. Oyunculuğum teklifler geldikçe sürecek. Zaten oyunculuk dışında bildiğiniz gibi ticaretle uğraşıyorum ve işimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Bu anlamda müşterilerimle mesleğim gereği haşır neşir olmaya bayılıyorum. En büyük hobim insanlara bir nebze faydalı olmak ve onları mutlu görmek. Gelin bu düşüncelerimi Yunus Emre’nin dizeleriyle sürdürelim.

YUNUS NE DEMİŞ?

Beni bende demen

Bende değilem…

Bir ben vardır bende

Benden içeri

Bir garip ölmüş diyeler

Üç günden sonra duyalar

Soğuk su ile yuğalar

Şöyle garip bencileği

Bu dünya kimseye kalmıyor

Hepimizin sonu kara toprak…

Yunus Emre dizeleri beni çok etkiler. O yüzden bu güzel şiirinin dizelerini sizinle paylaşmak istedim.

-Gelelim gazetemiz Haber’e, gazetemiz için neler söylersiniz?

Sevgili Turgay, Haber Gazetesi’nin çok farklı şeyler yapacağını biliyorum. Özellikle Muğla gündemini yerelden takip eden bizler için ideal bir gazetesiniz. Özellikle röportajlarına bayılıyorum. Güzel işler yapıyorsun. Ciddi, disiplinli ve çalışkan Haber Gazetesi’nin iyi şeyler yapacağına inanıyorum. Dünden bugüne, bugünden geleceğe Haber Gazetesine başarılar diliyorum.

İçten duygularınız için sonsuz teşekkürler Osman ağabeyciğim… Gerek iş yaşantınızda, gerekse oyunculuk yaşantınız da size üstün başarılar diliyorum. Bir gün sizi yeni bir dizinin çekiminin setinde rolünüzü yaparken o babacan tavrınızla umarım izleriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.