Muğla’ya Hizmet Vakfı

Muğla ve civarında yaşayan ev hanımlarının ilimize özgü ürettikleri geleneksel, kültürel , sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri satabilecekleri bir ortam hazırlamak, ev ekonomilerinde katkıda bulunmalarına ve sosyal hayata katılarak kendi ayakları üzerinde duran birey haline gelmelerini sağlamak, yerli veya yabancı turistlerin katılımı ile Muğla kültürünü tanıtmak ve bu kültürü yaymak adına oluşturulan Muğla’ya hizmet vakfı yapılan el sanatlarının doygunluğunu ve göze hoş gelmelerini sağlamak adına güzel olan her bir şey  el sanatkarı hanımların çabalarıyla yapılmaya devam ediyor. Bu devamlılıkta büyük pay sahibi olarak dikkat çeken vakıf müdürü Sayın Atiye DURMAZ Hanım efendinin katkıları elbette kaçınılmaz… Çünkü idarecilikte; sadece kağıt üzerinde idareci olmayıp çalışkanlıkları, olabilirlikleriyle vakıfta bulunan tüm üretici hanımların büyük ilgi duyarak işleriyle içli dışlı olmalarını sağlayan Atiye DURMAZ Hanım bugünki konuğum. Bakalım Muğla’ya Hizmet Vakfında neler oluyormuş.

-Atiye Durmaz Kimdir, Sizi tanıyabilir miyiz?

- Elbette, 1976 Muğla doğumluyum, evliyim. Hilin, Feraye , Elif,Zeynep isminde dört kızım var. Üç kardeşiz. İkiz kardeşim Astsubaydı. Görev yeri Ankara’da onu elim bir trafik kazasında kaybettik. Şehit kardeşi olarak Çevre Müdürlüğünde, Çevre Koruma Vakfında göreve başladım. 1996 yılından 2007 yılına kadar toplam on bir yıl görevde kaldım.  2007’de Çevre Koruma Vakfı ile Hizmet Vakfı koordineli çalışıyordu. O yıllarda Hizmet Vakfı, Çevre Koruma Vakfı’nın da ortak olduğu şirket eksoz ölçümü yapıyordu. Dolayısıyla 2005 yılından 2007 yılına kadar olan çalışma hayatının iki yılı burada geçmiş oldu. Özelleştirme sonrası eksoz ölçümü yasaklandı. Bu süreçte 6-7 ay gibi bir süre de çıkış aldım.

-Muğla’ya Hizmet Vakfını bize biraz anlatabilir misiniz ?

-Sayın Valimizin başkanlık yaptığı Muğla Hizmet Vakfının Müdürüyüm. 1988 yılında o dönemin Muğla Valisi Sayın Erol ÇAKIR’ın kurduğu Muğla’ya Hizmet Vakfın’da  o günlerden buğüne  Vakfa Hizmet vermiş, ilk çalışanlardan Talat Bey emekli olacak. Daha önce Muğla’ya Hizmet Vakfı  farklı bir binada idi. Yeni hizmet binamıza Şubat ayının 1’inde gelerek  çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ettik.  Sorduğunuz için söylüyorum, burada 6.000.00 TL kira bedeliyle oturuyoruz.  20 adet standın bulunduğu teşhir salonunda toplam 35-40 kişiyle çalışıyoruz.  El işlerini büyük bir hamaratlıkla yapıp onları müşterilerinin beğenilerine sunan ev hanımlarımız sabahın 08:30 dan akşamüzeri 18:30’a kadar çalışmaya devam ediyorlar.

-Peki müraacat eden ev hanımları hangi değerlendirmeye alınıyor ?

-Buraya başvuran hanımlar matbuu olarak hazırlanmış dilekçelerle müraacatlarını yapıyorlar. Bu arada el işleriyle uğraşan ev hanımlarına vergi dairesi vergiden muaftır belgesi veriyor. Burada yoğun iş uğraşısı içinde olanlar bir nevi esnaflık yapıyorlar. Eğer burada yaptıkları işlerinde süreklilik olursa çalışanlarımız gelir vergisi ödemek zorundalar. Ancak gelen sayısı belli aralıklarla değişkenlik arz ettiği için böyle bir uygulamayla karşılaşmıyoruz.

- El işi yapan hanımlar her hangi bir bankadan kredi kullanabiliyor mu ?

-Evet mikrokredi  adı altında mikro finans edilmiş küçük faiz avantajıyla hanımlara HBSC Banktan kredi imkanı sağlanıyor. Aldıkları tutarı 46 ayda geri ödemeyle ürünlerinin çeşitliğini arttıran ev hanımlarımız hemen bu avantajlı durumun karşısında Pazar aramaya başladılar. Öyle ya yaptıkları satışlarla kazandıkları parayı hem kendileri aldılar, hem de küçük limitlerle geri ödemeye başladılar.

-Pazarda bir sıkıntı var mı ?

-Elbette var… Çünkü Muğla’ya gelen turist oranı hayli düştü. Bu nedenle Muğla Hizmet Vakfına gelen turistler gözlerine hoş gelebilecek, beğenecekleri, en azından ihtiyaçları olan ürünleri satın almaktan mahrum kalacaklar. Mahrum kalacaklar diyorum. Çünkü artık Muğla’ya turist gelmiyor. Geleninde Hizmet Vakfından haberi yok. Yerli turist içinse aynı şeyler geçerli… Binamız çok merkezi yerde belki de binanın görseli ilgi çeker de yerli turistler ancak o şekilde gelebilirler. Sadece şehrimizde yaşayan, burayı bilen, alışveriş yapan halkımız ihtiyaçları paralelinde buradan diledikleri gibi alışveriş yapabiliyorlar.

-Muğla’ya Hizmet Vakfında neler üretiliyor ?

-Patikler,yelekler,çantalar,önlükler,kırlent yüzleri, özellikle kullanım dışı kalmış gömleklerden yapılan önlükler,yastık kılıfları, muhtelif örtüler, resim çerçeveleri, kolye, küpeler vs.

Ayrıca kuru gıda bakliyat, erişte, Muğla tarhanası, un çorbası, reçel, turşu  gibi yiyeceklerle, haftalık kermes için  hazırlananlarda günlük olarak burada satışa sunuluyor. Belki ilginizi çekecektir ama burada çiçek yetiştiren arkadaşlarımız bile var. Kısacası haftanın 5 iş günü yoğun aktiviteyle geçiyor.

-Vakfın Müdürlüğünü yapıyorsunuz. Burada koordinasyon nasıl sağlıyorsunuz ?

-İdari büromuz alt katta…  Burada işlerliliği ile ilgili çalışmalar devam ederken aylık toplantılarla kendimize bir yol çiziyoruz. Bazı kararlar alıyoruz. Alınan bu kararlarla her ay burada görev yapan arkadaşlarımızın sırasıyla vakfın işlerinde bana yardımcı olmalarını sağlıyor.

Salonda bulunan 20 adet standı uğraşılarımızla yaptırdık. Ayrıca duvara monte edilecek panolara ihtiyacımız var. Şu gördüğünüz şark köşesinde de el işleri yapan hanımlarımız bu köşe de sohbetlerini yaparken yeni hazırlıklarına da devam ediyorlar. Burada bulunan masa ve sandalyeler bize bir tanıdığımızın jestidir. Perdeler ise Melsa’nın hediyesidir.

-Arkadaki otopark yanılmıyorsam buraya ait… Burası değerlendirilemez mi ?

-Aslında gelire katkı da bulunacak yerlerden birisi bu alan ….

-Burada ne olabilir ?

-Belki bir cafe … Hayalimiz de canlandırdığımız ancak olması için gerekli yardımı almamız gerekiyor. Bu alanla ilgili planlarım var. Kim bilir belki bir gün bu hayalim gerçekleşir..

Bu düşüncenize katkıda bulunabilecek birilerinin mutlaka olabileceğini tahmin ediyorum. Peki  sizce buradaki alışveriş nasıl artar ?

-Broşür basılabilir hatta yoğun olarak dağıtımı da yapılabilir. Özellikle İl Müdürlüklerin  ve de turistik ilçeler de özellikle kaymakamlarımızın turizm şirketlerine broşür ulaştırmalarıyla gelen yabancı, yerli turistler bu yerden haber olurlar. Özellikle bu broşürler dışarıdan gelenlerin dikkatini çekebilir. (tabiki broşürler İngilizce olmalı…)

-Size kesinlikle katılıyorum.. Muğla’dan beklentiniz nedir ?

-Muğla’ya Hizmet Vakfına yeni katılımlar bekliyoruz. El işi konusunda kişilerin verebileceği siparişlerin hazırlanması, beğenilen ürünlerin satılması ve vakfımızın varlığından herkesin haberdar olması bizi sevindirir.  Muğla halkının da isteğiyle güçlenip yolumuza devam edeceğimizi biliyorum. O yüzden değerli halkımızın bize destek vermelerini bekliyoruz. Her şey Muğla için olmalı diyorum. Ayrıca bu güzel röportaj için şahsınız ve gazeteniz habere sonsuz teşekkürler ediyorum. .

Böylesine bir oluşumda Muğla ya Hizmet Vakfının yanında olduğumuzu, haber akışımız da daima yer almanızı, ayrıca hazırlanacak broşüre dağıtım desteği verebileceğimizi yinelerim.Yeni yapılacak her işte, her gelişim de, sizlere katkı vereceğimizden emin olunuz. Başarılısınız, aktifsiniz, enerjinizi çalışanlarınıza yansıtmışsınız. Tüm kolaylıklar sizinle ve çalışan ev hanımlarıyla olsun. Bende şahsınıza teşekkürler ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.