MALİ MÜŞAVİRİN GÜNLÜĞÜ/ MUSTAFA ÖZTÜRK

Dünya ve Ülkemiz  COVİD 19 Koronavirüs nedeniyle zor günler geçirmekte.

İki meslek kuruluşu üyeleri ise zor günlerde, halkı, devleti ayakta tutmak için kendilerinin yaşamı ile ailesinin yaşamını tehlikeye atmaktadır.

Kim bu meslek kuruluşu üyeleri?

Birinci sırada DOKTORLARIMIZ. İkinci sırada ise adından çok bahsedilmeyen MALİ MÜŞAVİRLER. Beni Muğla Kamuoyu siyasi yönümle tanır. Ben 42 yıldır Mali Müşavir olarak Yatağan ilçemizde mesleğimi ifa etmekteyim.

Akşamları, komşu ziyaretine gittiğinizde veya bir başka nedenle evinize döner iken bir iş hanında veya binaların katlarında bir ışık görür iseniz, inanın o işyeri bir Mali Müşavirin işyeridir. Neden mi?

Ayın ilk günleri, müşterilerinin işyerinde çalışan işçi kardeşlerimizin geçmiş ayda alacakları ücret bordrolarını hazırlarlar. Zaman kaybetmeden geçmiş ayın evraklarını toplar ve defter kayıtlarına başlar. Ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce  kağıt ve E evraklar. SGK bildirgesi, muhtasar beyanname, KDV, Geçici vergi, Gelir Vergisi, Kurumlar vergisi beyanları sonrası derken BA, BABS teyitleri ve karşı inceleme tutanakları. Of! işim bitti demeye fırsat vermeden müşterilerinin bankalara verilmesi istenen belgeler derken sıra E Defterin gönderilmesi. Tabi yılda bir defa da olsa Karar defterlerinin ve Yevmiye defterin kapanış tasdikleri.

Of yeter demeyin. Bir de müşterisinin,  vergisini, sigorta primi ve Bağ kur primlerini zamanında yatırabilmesi için telefon veya meyil trafiği.

COVID 19 tedbirleri çerçevesinde alınan kararlarda Mali Müşavirlerin akşam saat 19 sonrası ve Cumartesi Pazar günleri sokağa çıkmaları sadece Nisan ayında müsaade edilmiş. Hele benim gibi 65 yaş üstünde iseniz yandı keten helva. Sadece işyerine kadar müsaade var. Aracın ile ilçe içi veya yakın yerleşim birimlerine gitmek yasak.

Şöyle sesli düşünelim. Ülkemizde 120 bin civarında serbest çalışan Mali Müşavir büroları ile 600 bin civarında çalışanı var.  Devletin beyan yolu ile topladığı vergilerin tamamı ile SGK primlerinin beyanları biz meslek mensupları ve yanında çalışanların el emeği, göz nuru ile tahakkuk etmekte ve tahsilatları  gerçekleşmektedir.  Covid denen bu menanet  virüs bizim bürolara uğramaz mı? Oysa bir çok meslektaşımızı  COVİD 19 virüsüne yakalanmış ve vefat etmiştir. Vefat edenlere rahmet diliyorum.

Bu noktada dikkat çekmek istediğim husus ise, COVİD 19 a yakalanan meslek mensubumuzun vefatı halinde durumu. Bir başka husus ise 10 gün karantinaya alınan iş yerindeki iş ve işlemler.

Birçok esnaf, işçi ve serbest meslek erbapları için sağlanan ayrıcalık veya esnek çalışma neden bizim bürolardan geçmez.  Sokağa çıkmamızı bile bir lütuf olarak gördüler.

Ülkemizin beyana tabi vergi ve SGK prim belgelerini tüm zorluklar rağmen zamanında yetiştirmek için var gücü ile çalışan meslektaşlarıma  ve yanlarında çalışan kardeşlerime kolaylıklar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.