Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Öz şefkat

Bu hafta bahsetmek istediğim kavram öz şefkat. Öz şefkat, tanım olarak özüne olan şefkattir. Bu kavram toplumumuza çok uzak bir kavramdır. Öz şefkat ülkemizde hep kötü hatta zararlı görülür. Bu düşünce kalıpları toplumumuzda kendini şu sözlerle gösterir: Çocuğu sevme şımarır, insanlar iyilikten anlamaz, bir insana kötülük yapmak istiyorsan ona iyi davran...

Böylelikle şefkatli olmanın zararlı ve kötü olduğu toplumumuzda kabul görmüştür. Ve bunun yanında öz güven ve öz saygı kavramları üzerine durulur. Hepimiz şu sözleri duymuşuzdur: Biraz öz güvenli ol, bunlar nasıl hareketler, biraz dik yürü, yüksek sesle konuş, pısırık mısın...

Bu örnekler ise bize öz güven ve öz saygılı olmamız gerektiğini öğretir.

Burada öz saygının ve öz güvenin kötü bir şey olduğunu söylemiyorum ama öz güven ve öz saygı hem zamanla inşa edilir hem de en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda bizi terk ederler. Nasıl dediğinizi duyar gibiyim?

Şöyle ki, hayat iniş çıkışlarla doludur (İflas etmek, aldatılmak, suçlanmak, akademik bir başarısızlık yaşamak, trafik kazası yapmak) yaşadığımız bu acı deneyimler ile birlikte öz güvenimiz ve öz saygımız bizi terk eder, oturur ne kadar kötü, aptal, başarısız olduğumuzu kendimize anlatmaya başlarız. Kendimize kızarız yaşadığımız kötü deneyim yetmezmiş gibi bir de kendimizle kavga ederiz. Öz şefkat ise tam da ihtiyacımız olan zamanda kötü deneyimlerimizin ardından kendimize uyguladığımız iyileştirici, cesaretlendirici, güçlendirici şefkat gücüdür.

Öz şefkatin uygulaması konusunda şu küçük egzersizi yapmanız çok faydalı olacaktır. Yaşadığınız acı tecrübeyi çok sevdiğiniz ve değer verdiğiniz bir arkadaşınız yaşasa ona karşı nasıl davranırdınız?

Örneğin, bir arkadaşınız aldatılsa ona nasıl sözler söylerdiniz? Muhtemelen "Boş ver o kaybetti, sana bunu nasıl yapar?, senin gibisini bulamaz. O seni aldatsa bile ben buradayım, her zaman yanındayım, sen daha iyilerine layıksın..." gibi cümleler kullanırdınız.

Ama aynı olay bizim başımıza gelirse muhtemelen yukarıdaki sözlerin tam tersini söyleriz. İçimizdeki bu harika iyileştirici gücü neden kendimizden esirgiyoruz ki! Kendimizi sevelim, destekleyelim, yanında olalım...

Öz şefkat çok geniş bir konu, ileriki yazılarımda da tekrar ele alacağım ama yazdıklarım sizde bir merak uyandırdıysa öz şefkati araştırmanızı öneririm. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki köşe yazımda görüşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.