Üzeyir Yıldırım

Üzeyir Yıldırım

REGAİB KANDİLİ

Rahmet, bereket, meğfiret ve fazilet mevsimi yine geldi hamdolsun. Müminlerin gönülleri gibi gecelerini de aydınlatan kandillerin dört tanesi bu aylar içerisindedir. Bunların ilki önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan gece idraki ile şerefleneceğiz Regaib kandili. Sevgili peygamberimiz aleyhisselam Recep ayına girince şöyle dua buyurdu. “ Yarabbi Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur.” Biz de aynı duayı yapacak olursak sünneti seniyyeye uymuş ve kıymetli ayların bereketine kavuşmuş oluruz. Bu fırsatlar bir daha ele geçmeyebilir.

Bir başka Regaib kandili gelebilir fakat bir görmeyebiliriz. Ölümün ne zaman ve nerede geleceği bilinmez, nefesler sayılıdır. Her nefes alıp verdiğimizde her sayı azalıyor. Böyle mübarek gecelerde yapılan dualar ve ibadetler, diğer zamanlarda yapılanlardan daha kıymetli ve değerlidir. Rabbımıza açılan eller boş dönmez. Günahlardan da sakınmalıyız. Faziletli zamanlarda yapılan ibadetler kıymetli olduğu gibi günahlarıda daha tehlikelidir. Günahların sonu azaptır. “ sonu ateş olan bir lezzette hayır yoktur “ demişlerdir.

Nefis ve Şeytana uyarak işlediğimiz günahlardan vakit geçirmeden tövbe etmeliyiz. Tövbeyi geciktirmekte iyi değildir. Sonra tevbe ederim diyenler her daim zarardadırlar. Beklenmedik bir zamanda Azrail (a s ) karşılaşırsa artık yapacak hiçbir şeyimiz kalamaz. Tövbenin şartlarını yerine getiren ve samimi bir tarzda tevbe edenin bütün günahları affedilir. Recep ayı çok kıymetli bir aydır.

Her gecesi kıymetlidir. Her Cuma geçeside kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince daha kıymetli ve değerli olmaktadır. Hadisi Şerifte Peygamberimiz buyuruyor ki “ Recep, Allahütealanın ayıdır. Recep ayına ikram edene , saygı gösterene , Allahü teala dünyada ve ahirette ikram eder. Bu gece , kulun Rabbından dua ile istediği şeylerin reddedilmediği gecedir.Camilere koşan, seccadesine oturan, Rabbına yüzünü dönen semaya ellerini açan, günahlarından dolayı mahcubiyetini tevbeyle dille getiren , daralan gönüllerin af ve meğfirete bahane olduğu bu gece de ibadet aminlerle yer alalım. Regaib kandili esas itibarı ile bizlere şu hususları hatırlatır.

Peygamberimizin hayatını iyi öğrenmemiz, onu kendimize örnek almamız, Dinimizin emirlerine sıkı sarılmamız, netice itibarı ile İslamiyeti gerçek hüviyetiyle yaşamamız lüzumunu bize hatırlatır. Bununla beraber bu gecenin bu gibi İslami geleneklerin fert ve toplum üzerindeki faydaları büyüktür. Bu geceye mahsus olmak üzere özel ibadet şekli yoktur. Ancak bu müstesna gecelerde mutlak olarak daha fazla ibadet ederiz. Kaza ve nafile namazlarımızı kılarız. Camilerimizde özel proğramlar ederek ve minarelerimizde kandiller yanarak , vaaz ve nasihatları dinleriz. Ve bu geceyi gereği gibi ihya ederek kandilden yararlanırız inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.