Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Varlık ve Yokluk Bilinci

Önceki yazılarımda bilgi ile bilincin farkını anlatmıştım. Yani varlık bilinci olarak bahsettiğim kavram varlık bilgisi değil, bilinçtir. Önceki yazımı okumayan okurlarımız için: Bilinç bir eylem halidir, bilgi ise sadece bilgidir.

Varlık ve yokluk bilincini en kısa şekilde şöyle özetleyebilirim: Varlık bilinci olanlara odaklanır ve varlığı doğurur; yokluk bilinci yokluğa odaklanır ve yok eder. Toplumumuzda yokluk bilinci o kadar çok ödüllendirilir ki yokluk bilincinde toksik bir huzur bulurlar. Bu nedenle yokluk bilincine sahip kişiler varlık bilincini hayal bile edemezler.

Yokluk bilincindeki bir insan evinin, arabasının, partnerinin olmamasından yakınır. Hatta bunlara sahipse evinin küçük, arabasının eski, partnerinin çekici olmadığından yakınır. Bu insanlar hep şanssızdır. Başlarına gelen kimsenin başına gelmemiştir. Hep bir mutsuzluk ve huzursuzluk hislerine sahiptirler. Bir şeyin kıymetini hep kaybettiklerinde fark ederler (aslında yine fark etmezler). Mesela bu insanlar ailelerinden uzakta bir süre yaşarlarsa ailelerini özlerler, onları bir daha üzmeyeceklerine ve çok seveceklerine söz verirler. Ailelerini hiç üzmeyecek ve çok seveceklerdir. Peki ailelerinin yanlarına gittiklerinde ne olur? Bu sevgi en fazla yarım saat sürer ve bir yokluk bulup onu kendilerine dert edinirler. Bu insanlar yokluğa takıntılıdırlar, her yerde yokluk ararlar ve sonunda o yokluğu maalesef bulurlar.

Varlık bilincindeki bir insan ise elindekilere ve varlığa odaklıdır. Mesela bu insan yeni bir şehre taşınsın, hiç kimseyi tanımasın, üstüne işsiz ve parasız olsun. Bu insan önce durur ve kendine bakar: “Bende ne var?”. İletişim yeteneğini görür, sağlıklı vücudunu görür, ailesini görür... Kendinde bunları gördükten sonra bunları korur, kıymetini bilir ve kullanır. Yeni bir iş bulur, yeni arkadaşlar edinir; yepyeni bir hayat, yepyeni bir kendini yaratır. Bu insan elindekilere şükreder ve kıymetini bilir. Ailesini sever, onları korur. Aracını temiz ve bakımlı tutar. Aracının masrafına değil, aracıyla yaşadığı deneyimlere odaklanır. Sevgilisiyleyken onu daha iyi tanımaya çalışır, onu sever. Başkalarını düşünmez, kart borcunu düşünmez, günlük dertlerini düşünmez. Çünkü çok değerli bir insanla birliktedir. Varlık bilinci varlığı arttırır. Ailenizin kıymetini bilirseniz her gün daha güzel bir aileniz olur. Sevgilinizin kıymetini bilirseniz her gün daha iyi bir sevgiliniz olur. Aracınızın kıymetini bilirseniz her gün daha iyi bir aracınız olur… Varlık bilinci her gün daha iyi bir sizi var eder. Sonrasında da biz bilinci doğar.

Varlık ve yokluk bilincinizi şöyle test edebilirsiniz:

Sizin olan bir şey düşünün? Araç, aile, partner, ev, vs.

Bunlarla vakit geçirirken aklınız nerede?

Eğer aklınız onlarla yaşadığınız deneyimlerde ve her zaman daha iyi bir hayat ise varlık bilincinde olduğunuzu söyleyebiliriz. Aklınız borçlarda, küçük kavgalarda, kimin daha güçlü olduğunda, gelecek kaygısında… ise maalesef yokluk bilincinde olabilirsiniz.

Sevdiklerinizle ve varlıklarınızla varlık bilincinde çok mutlu bir hayat yaşamanız dileğimle!

Ben Naim

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.