Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

SİRKELİ SU İÇMEK ZAYIFLATIR MI?

Son zamanlarda medyada çok fazla gördüğünüz, oturduğunuzda bir komşunuzdan duyduğunuz yakın zamanda tekrar popülerlik kazanan sirkeli su içmenin zayıflattığına dair birçok iddia bulunmaktadır. Gerçekten her gün sirkeli su içerek zayıflayabilir miyiz? Kulaktan dolma bilgilerle değil bilimsel gerçeklerle bu konuyu inceleyelim.

Sirkeli su, genellikle elma ve üzüm sirkesi başta olmak üzere diğer sirke çeşitlerinin suyla seyreltilmesiyle oluşturulan bir içecektir. Sirke, asetik asit içeren bir sıvıdır ve genellikle yemeklerde tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır. Bunların yanında gerçekten zayıflamaya da etkili mi bir göz atalım.

Asetik asidin bazı potansiyel faydaları olduğu düşünülmektedir:

Bunlardan başlıcaları, sirkenin metabolizmayı hızlandırabileceğini ve dolayısıyla daha fazla kalori yakımına neden olabileceğidir. Ayrıca, sirkeli su içmenin iştahı azaltabileceği ve dolayısıyla daha az kalori tüketimine yol açabileceği aynı zamanda kan şekerini düzenleyip bu da tokluk hissini artırarak atıştırmalık tüketimini azaltabileceği öne sürülmektedir. Bazı kişiler de sindirim sistemini temizleme ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olabileceği düşüncesiyle tüketimini sağlamaktadır. Ancak, bu etkinin kilo kaybıyla doğrudan ilişkili olduğunu gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra sirkeli suyun faydalarından yararlanmak isterken kendinizi daha kötü bir duruma sürüklemeniz de söz konusu olabilir.

Sirkeli su tüketirken dikkatli olmalısınız!

Sirkeli su tüketiminin genellikle güvenli olduğu kabul edilebilir ancak bazı durumlarda ve belirli gruplar için de zararlı olabilir. Özellikle reflü, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayan kişilerde sirke, mide asit seviyelerini artırarak mide rahatsızlıklarını artırabilir ve mevcut durumunu daha da kötüleştirebilir.

Sindirim sistemi hassasiyeti olanlar bireyler; özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumları olanlar, sirkeli su tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır. Asetik asit sindirim sistemine zarar verip semptomları şiddetlendirebilir.

Potasyum dengesiyle ilgili sorun yaşayan kişiler, düşük kalsiyum alımı olanlar ve osteoporoz riski taşıyanlar, diş hassasiyeti yaşayanlar ve özellikle şeker düşürücü ilaç veya diüretik kullananlar ya da birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin yanında asetik asidin etkileri hakkında yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilerin de dikkatli olması gereklidir.

Bu gruplardan herhangi birine dahilseniz veya herhangi bir sağlık endişeniz varsa, sirkeli su tüketiminden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Herkes için doğru dozaj ve kullanım şekli bireysel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Sirkeli suyun kilo kaybı üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğinin bilincinde olarak tek başına mucizevi sonuçlar vermediğini belirtmek gerekir. Kilo vermek isteyenlerin dengeli bir beslenme düzeni ve düzenli egzersiz ile desteklenen sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri gerekmektedir.

Sirkeli su içmenin zayıflama üzerindeki etkileri hakkında net ve kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır. Sirkeli su içmenin ancak düşük kalorili bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzıyla birlikte kullanıldığında bazı faydalar sağlayabileceği düşünülmektedir. Her besin bilinçli kullanıldığında fayda, bilinçsiz kullanıldığında zarar getirir. Sirkenin faydalarından yararlanmak isterken sağlığınızdan olmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.