MUĞLA SAHNE TİYATROSU DERNEĞİ GENÇLİK KULUBÜ RÖPORTAJ

Tüm Dünya’da Tiyatro gülen ve ağlayan iki maske ile temsil edilir.

Bir saniyede seyirciler önünde oyuncuların temsil etmesi maksadıyla yazılmış edebi eser, yunanca theatrondan doğmuştur. Eskiden temsil eden yer manasına gelirken, daha sonra temsil edilen eser olarak da kullanılmıştır. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat öğesidir. Bu edebiyat öğesi yanında tiyatro kavramı içine oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik ve dans gibi unsurları da katmak gerekir. Türkçe’de tiyatro yerine temaşa eseri, seyirlik oyun terimleride kullanılmıştır.

Bir tiyatro eserinde konu, kişiler, çevre, zaman, uslüp ve amaç gibi altı unsur vardır. Tiyatroda sosyal hayatın ve insan karakterlerinin tahlil ve tenkitleri yapılır. Tiyatroda en önemli hususlardan biri dildir. Bu dilin fazla ağır olmaması ve konuşma diline benzemesi istenir. Böylece ince fikirlerin ve espirilerin seyirci tarafından kolayca kavranması sağlanmış olur.

Haydi o zaman buyurun tiyatroya..!

Muğla sahne tiyatrosu derneği gençlik kulubü yönetmeni Utkan ÖZÜPAK bugün ki konuğum, bakalım sevgili yönetmenimiz tiyatro ile ilgili neler söylemiş?

-Kendinizden bahseder misiniz?

-İzmir doğumluyum ancak Muğla’da oturuyorum. Ama her zaman kendimi Muğla’lı gibi hissettim. Eskişehir Anadolu Üniversitesi kamu yönetimi mezunuyum. Edirne ve Lüleburgaz’da oturduğumuz dönemde tiyatro günlerinde sanatseverler eğitimini aldım. 2002 yılında kent konseyi tiyatro grubunu kurduk, bu arada beş yıl bu Mufad’ta çalıştık. Altı ay ADD tiyatro grubu ile oyunlarımızı sergiledikten sonra, 2011 yılında sahne tiyatrosu derneği gençlik kulubünü kurduk. 2011 yılından bu yana 11 oyun çıkarttık. Bunlardan 4’ü çocuk oyunuydu. Bizi en çok onurlandıransa içimizden 4 arkadaşımızı konservatuara göndermemizdi. Şimdi onlar konservatuar öğrencisi ve profesyonelliğe adım adım ilerliyorlar.

- Tiyatro aşkınızını taklitler ve skeçler mi tetikledi?

-Evet hem de nasıl … Taa ortaokul dönemlerinde başlayan taklit ve skeçlerin liseye kadar uzaması oradan da gönül verdiğim tiyatronun başlangıcına kadar tiyatro aşkım hiç bitmedi.

-Gençlik kulübünde kaç oyuncusunuz?

-Toplam da 47 kişiyiz. 17 tanesi küçük oyuncumuz ile 30 yetişkin oyuncumuz var. Kısacası biz çok büyük bir aileyiz.

-2014 yılının oyun skalasını özetler misiniz?

-En çok ilgiyi trat geceleri çekiyor. Dolayısıyla bu geceleri daha çok tertipliyoruz. Trat gecelerinde bu sene aşk temasını işleyeceğiz. Ayrıca çocuk tiyatrosu oyuncuları Türk büyüklerini sahneleyecekler. Geçen sene trat gecelerinde Türkiye’nin sorunlarını oynamıştık.

Aylara göre oyun dağılımlarına gelince ocak ayı’nın 2. Haftası Gırgıriye müzikali,  şubat ayının 2.haftası Canavar cafer; yine Şubatin 2, haftasında çocuk tiyatrosu oyuncuların sergileyeceği trat geceleri başlayacak. Biz büyükler ise 8 mart dünya kadınlar gününde ‘hep gül Aysel’ isimli oyunu oynayacağız. Mart ayının 3. Haftasında Çanakkale orotoryosunu, 27 mart dünya tiyatrolar gününde Gırgıriye müzikalini, ayrıca nisanın 2, haftası bu sefer Marmaris’te yine Gırgırıye müzikali ile yine aynı haftalarda halka açık tiyatro gecelerimiz olacak. Bir hafta üst üste hiç ara vermeden bu geceler sürecek. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde nisanın son haftasın’da Gırgıriye müzikali ve Canavar Cafer’i ücretsiz oynayacağız. Mayısın ilk haftası oyunlarımız Milas’ta devam edecek.

Geçen günü köyceğizde çocuk tiyatrosu oyuncuları “karagöz ve Hacivat neden tartışıyorlar” oynadı. Akşam saatlerinde de biz büyükler hisseli harikalar kumpanyasını sergiledik. İlçelerden teklif genelde halktan geliyor. Bu arada dernek ve belediyeleri de unutmuyoruz tabi ki..!

-Biraz tiyatronuzun içinden bahseder misiniz?

- Önümüzdeki günlerde beş farklı oyun çıkaracağız. (5 yetişkin, 2 çocuk) 365 günde 40 kez sahneye çıkıyoruz. Bir oyunda 20 kere sahne alıyoruz. Oyuncularımı sanat sevgilerine göre değerlendiriyorum. Her hafta sonu Cuma ve cumartesi akşamları sürekli çalışıyoruz. 10 yıldan bu yana gündüzleri de çocuk tiyatrosu oyuncularımı çalıştırıyorum. Aynı oyuncularla birlikte olmak, onlarla oynamak işimizi daha da kolaylaştırıyor. Muğla merkez de 1000’e yakın seyirci kapasitemiz var. İlçeler, beldeler ve köylerde de izleyici kitlemiz var. Hemen her yerde gönüllü oyuncularda mini rollerde bize eşlik edebiliyorlar.

-Maddi konularda yaşadığınız zorluklar nelerdir, Mesela kostümlerinizi nasıl temin ediyorsunuz?

-Hiç finansal desteğimiz yok. Eğer yapılabilirse küçük bağışlar bizi idare ediyor. Kostümlerimizin geneli seyircilerimizden geliyor. Yani kostümlerimizi en büyük destekçilerimizden alıyoruz. Hazır giysiler olduğu gibi kumaşta alıyor, çok basit kıyafetleri bazen kendimizde dikebiliyoruz. Terzi desteği veren dostlarımız da var. Olmazsa olmazımız makyaj malzemelerimize çok büyük iş düşüyor. Zaman zaman profesyonel kuaför desteği alıyoruz. Herkes gönül’e dayalı yardımlarını bizden hiç esirgemiyor, Kısacası bağış kutumuza atılan desteklerle sanatımızı sürdürüyoruz.

-Oyunlarınızı nerede oynuyorsunuz?

-Oyunlarımızı İl Özel İdare, Ticaret ve Sanayi Odası, Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültür Merkezi salonlarında oynuyoruz. Oyunların salon organizasyonunu gençlik merkezi ayarlıyor. Belediye gazi Mustafa kültür merkezinde oynamamıza pek sıcak bakmıyor. Bu arada ilçeler, beldeler ve köylerde oynadığımız oyunlarda seyirci ile olan kontağımız olağan üstü… Kulüse elinde çay termosu, pişmiş yumurta, kek, börek ve meyve getirenlerle dolup taşıyor.

-En son aklınıza gelenlerle tiyatroyu özetleyebilir misiniz?

-Tiyatronun hatası da, başarısı da sizi özel olup doğal oynuyor olmanın heyecanını herkesin yaşaması lazım. Oyuncusunuz. Yıllara dayalı oyuncularla oynuyor olmanın hazzı bam başka… Hele senaryo mükemmel ise değmeyin keyfimize..! Hoş her ne kadar senaryo desem de tiyatrocular tiyatroyu çok seviyorlar.

-İlla ki tiyatroculuk mu?

- Evet tiyatroculuğun dışında tiyatroculuk yapıyorum. Ancak insanların yüzünü güldüre bilecek başka bir meslek bilseydim o işi yapardım.

-Hobileriniz nelerdir?

-Oyunlar yazıyorum. “hep gül Aysel” isimli oyunu ben yazdım. Ayrıca şiirde yazıyorum. Bu arada sergilediğimiz tratların tüm yazılımları bana aittir.

-Günlük hayatta ne tür tepkiler alıyorsunuz?

-Oyunda kullandığımız esprileri günlük hayatta da kullanıyorum. Bu durum bazen dezavantaj olmuyor değil tabii..!

-Gazetemizi incelediniz, HABER gazetesini nasıl buldunuz?

-Çok beğendim. Hele bizleri yalnız bırakmayışınız çok hoşuma gidiyor. Sizin kanalınızla tüm Muğla halkını oyunlarımıza davet ediyorum. Bize destek verdiğiniz için şahsınıza ve gazeteniz habere çok teşekkür ediyorum. İyi bir gazete olduğunuzu biliyor, başarılarınız devamını diliyorum. Unutmadan sanatçıya yükü ağır gelmez. Çünkü sanatçının işi toplumu tamir etmektir.

-Bende size ve tüm oyun arkadaşlarınıza üstün başarılar diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.