Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

LAKTOZSUZ SÜT: GERÇEKTEN LAKTOZSUZ MU?

Son yıllarda, sağlık ve beslenme bilincinin artmasıyla beraber "laktozsuz süt" olarak satılan ürünlere olan ilgi de artış göstermiştir. Laktoz intoleransı olan bireyler için bu ürünler önemli bir alternatif sunarken, tüketicilerin bu ürünlerin üretimi ve içeriği hakkında doğru bilgilendirilmesi ve güvenilir kaynaklardan temin edilen ürünleri tercih etmeleri, bireylerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları açısından kritik önem taşır.

Öncelikle Laktoz ve Laktaz Ne Demektir?

Laktoz, doğada sadece sütte bulunan glikoz ve galaktozdan oluşan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilir.

Laktaz ise vücut tarafından üretilebilen; laktozu parçalayarak monosakkaritleri olan glikoz ve galaktoza çeviren bir enzimdir.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Vücudunuzda laktaz enzimi yoksa ya da var ama yeterli miktarda değilse laktoz, küçük parçalara ayrılamaz. Bu yüzden sindirimi ve emilimi sağlanamaz ve bireylerde laktoz intoleransı oluşmuş olur.

Sindirilemeyen laktoz, kalın bağırsaklara geçer ve oradaki bakteriler tarafından fermente olur. Bu durum; bireylerde gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal gibi rahatsızlıklara ve özellikle çocuklarda kilo kaybına neden olabilir. Bu durumda laktoz intoleransı olanlar ve laktoz hassasiyeti yaşayanlar için laktozsuz süt tüketimi önerilir. Laktozsuz süt tüketimi bireylerin yaşadığı semptomları hafifletir ya da semptomları ortadan kaldırmış olur.

Laktozsuz Süt, Laktozu Alınmış Süt Değildir. Normal süt içerisine laktaz enzimi eklenerek süt içindeki laktozun, glikoz ve galaktoza parçalanması sağlanır. Bu işlem sonucunda laktozun sindirimi kolaylaşır ve sindirilemeyen laktoz miktarı azalır. Yani laktozsuz süt demek şekersiz süt demek değildir.

Peki Laktozsuz Süt Neden Daha Tatlıdır?

Laktozsuz sütlerin çok az farkla daha tatlı olduğunu hissetmenizin sebebi ise laktozun parçalanmış hali olan galaktoz ve glikozun tatlılık oranının daha yüksek olmasıdır.

Sonuç olarak piyasada bulunan laktozsuz sütlerin az miktarda da olsa laktoz içerdiği bilinmektedir. Bu sebeple eğer gerçekten laktozsuz süt içmek istiyorsanız badem sütü, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz.

Son olarak yanlış algılardan birine daha değinmek istiyorum. Laktozsuz süt, diyet süt değildir. Laktozsuz süt ve normal sütün besin değerleri ve içerdiği kalori miktarları benzerlik göstermektedir. Bu yüzden laktozsuz sütün daha sağlıklı ya da kalorisiz olduğunu düşünerek bilinçsiz alışveriş yapmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.