Üzeyir Yıldırım

Üzeyir Yıldırım

HAYVANLARA MERHAMET

Allah’üteala  yarattıkları  varlıkların küçükten büyüğe ne varsa hepsine görev  vermiş , hiçbirini  boş  yere  yaratılamamıştır. Yarattıklarının hepsi bu dünyanın dengesi  ve ekseninde olması gereken yerde , eğer birini hor görüp eziyet ve cefada sınır tanımazsak elbette Allah’ın yarattığı bu dünya’ya haksızlık etmiş oluruz.

Bütün varlıklar Allah’ın varlığının bir delili ve göstergesidir. Bu dünyanın süsü ve  yeryüzünün güzelliğidir.  Dünyayı   yaratan  Allah çeşit çeşit, irili ufaklı her türden hayvan ve bitkiler ve her şeyi insanoğlunun emrine amade etmiş ve bunlardan istifade etmesini temin etmişti r  ve insanların hizmetine sunmuştur.

 Yüce Allah Ayeti Kerimesinde bizlere şöyle buyurmaktadır.  “ Sizin için yer yüzünde  çeşitli renk ve biçimlerle yarattığı , şeyleride sizin hizmetinize verdi . Öğüt alan bir topluluk için bunda ibret vardır”   ( Nahl   16/ 13 )

O halde dünyada ne kadar Allah’ın yarattıkları var  ise insanların onlara merhamet gözüyle  bakmalı , korumalı gereken  değeri  vermelidir. Zaten olsa  bizim merhametli olmamız  hem görevlerimiz hemde Allah’ın  yarattığı  için sevgi ve hoşgörülü  olmamız  kaçınılmazdır.

 Merhamet duygusu  insana  verilmiş en güzel  hasletlerden biri olup , insanı insan yapan erdemlerden biri  aynı  zamanda Dinimiz inançlarının gerekliliğinden olan bir durumdur. Kur’an ı Kerimde bizlere “  Muhammed Allah’ın elçisidir . Ona tabi olanlarda  birbirlerine karşı  çok  merhametlilerdir . “   (Fetih  48 /29)  buyurarak merhametin çok önemli olduğunu vurgulamakta olup bu gün merhemetten  yoksun , inancın bize bildirdiğinden bi haber olan insanlar hayvanları  akıl  almaz işkence  ve zulümler  yapmakta   ve yaptığından dolayı pişman bile olmayan   insanlıktan nasibini almayan bir sürü yarataıklar ile karşılaşıyoruz.

 Zira Yüce Yaratan başta insanlara ve yarattıklarına merhametli  olmamızı emretmekle , merhametin sadece insanlara değil yarattıklarına karşı gösterme sorumluluğumuzu bizi bildirir. Burada Allah insanlara yapılan zulüm ve işkenceyi yasakladığı gibi , bütün yarattıklarına karşı merhametli olmamızı bizden istemeke ve yapılan kötülükten  razı olmamıştır.

Sevgili peygamberimiz Hz Muhammed (s a v) kedisini hapsederek açlıktan öldüren kadının Allah’ın rahmetinden uzaklaştığını , buna karşılık susuzluktan ölmek üzere olan köpeğe su vererek  onu ölmekten kurtaran kişinin   günahlarının bağışlandığını bize haber vermektedir.

Hayvanlara iyilikle muamelede sevap olup olmadığı konusundaki  bir soru üzerine sevgili peygamberimiz  (s a v) “ Hayat sahibi her canlıya yapılan iyilikten  dolayı sevap vardır.” Buyurmuştur. Bunun yanında sevgili peygamberimiz (s a v) hayvanların dövülmesi, tekmelenmesi , aç susuz bırakılması , zevk  için avlanılması yavrularını telef edilmesi , dövüştürülmesi , hedef halıine getirilmesi ve güçlerini aşan ölçüde yük vurulması  gibi kötü muameleleri hiçbir zaman tasvip etmemiş aksine yasaklamıştır. Bu tür davranış  içerisinde olanları  ise “ Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah’tan korkun “ diyerek bizleri hayvan hakları hakkında ikaz etmekte ve uyarmaktadır.

Allah’ın bütün yarattıkları canlılara  karşı merhametli olunması konusunda sevgili peygamberimiz (s a v ) “ Allah  merhametli   olanlara rahmetle  muamele eder.. Öyleyse sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki  semada bulunanlarda size rahmet etsinler. “ buyurarak insanları merhametli ,hogörülü olmaya davet etmektedir.

 Bu itibarla , hayvanların haklarına saygılı olalım , Onlara eziyet etmeyelim Aksine dahada merhametli olalım , can taşıyan her mahlukata karşı yapılan iyiliklerde sevap olduğunu unutmayalım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.