KUYRUK ACISI

Değerli okurlarım bu gün size kıssadan hisse bir hikaye ile sesleneceğim.

Anadolu’da köyün birinde bir zurnacı vardır. O düğün senin, bu düğün benim, düğünleri dolaşmakta olup, günlük nafakasını çıkarmaktadır. Yine bir gün düğünden köyüne dönerken kayalık bir bölgeye oturur. Efkarlanır zurnasını eline alarak yanık yanık üflemeye başlar, üç beş dakika sonar kayaların arasından büyük bir yılan çıkar ve zurnanın ritmine göre oynamaya başlar. Zurnacı çalar yılan oynar belli bir süre sonra yılan zurnacının önüne gelerek bir sarı lira (altın) bırakır.

Zurnacı ne zaman dara düşse kayalığa giderek zurnasını üfler ve sonunda sarı lirasını alır ve evine döner. Aradan aylar, yıllar geçer bu hayat böyle devam eder, iki tarafta memnundur. Ama bir gün zurnacı hasta olur evinde de paraya ihtiyaç vardır. Bir tek evladı olan oğluna da zurna üflemeyi öğretmiştir.

Hasta ve paraya ihtiyacı olduğu için oğlunu kayalığa göndermeyi ve bir sarı lira almayı düşünür. Oğluna der ki, falan yerdeki kayanın başına otur sadece zurnayı üfle başka bir şey yapma. Oğlu gider kayalığa oturur ve zurnayı üflemeye başlar. Yılan babanın geldiğini düşünerek oynamak üzere kayadan dışarı çıkar, delikanlı genç olduğu için korkar ve bir taş alarak yılana atıp yılanın kuyruğunu koparır. Bunun üzerine yılan da delikanlıyı sokarak orada zehirleyip öldürür.

Baba oğlunun gelmediğini görünce durumu az çok anlar ve kayalığa gider. Orada oğlunun  ölüsünü ve yılanın kopuk kuyruğunu görür. Oğlunun cesedini alarak  köye götürüp keder içinde defneder.

Aradan aylar geçer adamın yine paraya ihtiyacı olur, belki bir umut diyerek kayalığa gider, zurnasını çalar da çalar ama  yılan gelmez, insanın içini parçalayıcı son bir name ile zurnasına üfler. Yılan kopuk kuyruğu ile ortaya çıkar ve  der ki “zurnacı boşuna çalma bende bu kuyruk acısı, sende de bu evlat acısı oldukça seninle artık biz dost olamayız” der.

Bu satırları yazarken belki biraz efkarlıyım, ne kuyruğunu kaybeden, ne de evladını kaybeden ata olmak isterim.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.