İçimizden Biri

Mental Aritmetik 4-12 yaş grubu çocuklar için geliştirilmiş; amacı her çocukta var olan ancak atıl durumdaki zekanın potansiyelini harekete geçirmek ve bu anlamda çocuklarda var olan  kapasiteyi arttırmaktır. Abaküs kullanımı derken, zihinsel canlandırma çalışması, yani mental çalışmalarla yapılan eksersizlerle amacıa ulaşıldığı gözlenmektedir. Sanki beyinde bir abaküs varmışcasına boncuk hareketlerini kullanıp işlemi yaparlar, sonuç olarak bu mucizevi hareketlerle bizi büyülerler.

Bu hafta röportaj için MENAR Mental Aritmetiğin Muğla Şube İdarecisi Seher Turasay hanımefendi ile sözleştik. Yağmurlu bir günde elimizde şemsiyemizle MENAR Mental Aritmetiğin yolunu tuttuk. Yanımda Batuhan ile birlikte yağmurun şemsiyemize vuran pıtır pıtır  sesleri ile MENAR’a ulaştığımızda bizi Seher Turasay hanımla eğitmenler Özlem Hanım ve Hüseyin Bey karşıladılar. Güleryüzlü hoşsohbet dolu bir ortamda sohbetimiz iyiden iyiye koyulaştı.

-Seher Hanım; konu Menar Mental Aritmetiğin Muğla Şubesi ve sizsiniz. Neler söyleyeceksiniz?

-23 yıldır Muğla’dayım. Muğla’dan evli olduğum için artık Muğlalı oldum. Yıllar öncesi Karia Kostüm’ü kurarak iş hayatına atıldım yani Karia Kostüm’ün kurucusuyum. 5 yıl boyunca bu işle uğraştım.

-Peki Menar’la tanışma serüveniniz nasıl ve ne şekilde başladı?

-Kendi işimi kurmaya karar verdiğim dönemde kuzenim kanalıyla Menar’la tanıştım. Mersin kökenli olan Menar’la görüşmek üzere bu şehre gittim. 4 gün boyunca Mersin Menar’da gözlemlerde bulundum. Orada aileler ve öğrencilerle tanıştım. Kısacası bu hal benim için bir ön çalışma oldu.

-Menar’ın tüm Türkiye’de ve Muğla’da kaç yıldır hizmet veriyor?

-Mersin ili başta olmak üzere Türkiye’nin gururu Menar 4 yıldır Türkiye, 2.5 yıldır Muğla’da faaliyette olup kurucusu İngilizce Eğitmeni Doç. Dr. Halit Şen’dir. Türkiye’de 80 ilde 300 şubesi olan Menar’ın sadece Ardahan’da şubesi yok.

-Yurt dışı Menarlar?

-İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Litvanya’da şu an şubelerimiz var. Menar Mental Aritmetik bu ülkelerde de çalışmalarına disiplinli bir şekilde devam ediyor.

-Peki şube anlaşmanız sonrası Muğla’da neler yaptınız?

-Mersin’de yaptığım görüşmeden sonra Muğla şube anlaşmasını yaparak bu işe başladım. 2009 yılı sonuna doğru Eylül ayında Menar Muğla’da eğitime başladı. Muğla’da mental aritmetiğin ilki Menar’dır. Ayrıca ilk olmanın avantajıyla başlangıçtan bu güne güzel şeyler yaptık. Bu işe ilk başladığımda Menar’ın 16. Şubesi olarak bu güzel göreve başladık.

-Siz kurcu idarecisiniz, kaç eğitimciniz var? Sınıf sayınız ve ders süreleriniz nedir?

-Evet kurucuyum. 3 eğitimci ve 3 sınıfımız var. Günde sadece 6 ders yapıyoruz.

-Öğrenci sayınız?

-Yaklaşık 150 öğrencimiz var. Tabi ki her bir öğrencimizle sıkı bir diyalog içindeyiz. Kısacası sevincimiz, üzüntümüz hep birbirine eş..!

-Kayıt esnasında velilerle öğrencileri tanımayla ilgili yaklaşımınızı anlatır mısınız?

-Öğrenciyi teste tabi tutuyoruz. Bu test sohbet havasında olduğu için minik öğrencilerimiz asla strese girmiyorlar. Eğer öğrenci isterse, öğrencinin hoşuna giderse kayıt yapıyoruz. Ailenin çocuğunu zorlamasıyla kayıt yapmıyoruz.

-Eğitim sürecini biraz açar mısınız?

-Eğitime adapte olma konusunda öğrenciye öncelik tanıyoruz. Önce abaküs ile çalışıyoruz. Öğrencilerimize birinci yıl toplama çıkarma, ikinci yıl çarpa bölme; üçüncü yıl ondalık sayıları abaküsle hızlı yapmalarını öğretiyoruz. Kısacası mental yapmalarını öğretiyoruz.

-Matematikle bağlantınız var mı?

-Biz kesinlikle matematik kursu veren bir kurum değiliz. Danışmanlık yaparak öğrencilerimizin beyin jimnastiği yapmalarını sağlıyoruz.

-Abaküs ve mental nedir?

-Abaküs, bir çerçeve içindeki dizilmiş boncuklardan oluşan bir alettir. 5000 yıllık bir geçmişi vardır. Eski bir hesap makinesidir.

Mental ise; hafızayı kullanarak işlem yapmaktır.

-Öğrenci Menar’da kendini nasıl hissediyor?

-Ailelerin de fark ettiği gibi özgüven, derslerde yanlış sayıların düşmesi, okulunda matematikten korkmamak, çocuğun dikkat noktasına odaklanmasına artış önemli unsurlardır. Özellikle beynin sağ ve sol lopunu aynı anda kullanmalarından yola çıkarak farklı işleri aynı anda yapabilmeleri en önemli etkendir. Konuşurken, işlem yapmaları gibi…!

-Kurs süreleri nedir?

-Haftanın 6 günü faaliyetteyiz. Öğrencilerimiz haftanın 2 günü dönüşümlü olarak kursa geliyorlar.

-Merak ettiğim en önemli konulardan birisi..! İlçelerde de Menar var. Peki il merkezi ve ilçelerdeki kayıt ücretleri değişkenlik arzediyor mu?

-Her şeyden önce merkez haricinde 7 şubemiz var. Kurs için Muğla merkezde talep edilen rakam ne ise ilçelerde de aynıdır.

-İlçelerden bahsederken Yatağan ilçesine değindik… Yatağan ile ilgili çalışmalarınızdan kısaca bahsetseniz..

-Burada bulunan eğitimci arkadaşlarımla Yatağan ilçesi Menar Mental Aritmetiğin kuruluş aşamasındayız. Henüz kuruluş aşamasında olmamıza karşın şu anda Yatağan’da 50 öğrenciye ulaştık. Sanırım Yatağan ilçesinde yaşayanlar Menar’a çok çabuk adapte olacaklar.

-Muğla merkezde hangi okullardan kayıt alıyorsunuz? Kursiyerlerin yaş grubu kıstasları nelerdir?

-Genelde 4-12 yaş aralığı öğrencilerimiz var. Tüm okullardan kayıt alıyoruz. Yeterli grubu oluşturduğumuzda da kayıt almaya devam ediyoruz. Yani kayıt süremiz sınırlı değil…!

-Anne-babalara mesajlarınız?

-Çocuklar öğrenmeye açlar. Dolayısıyla annelere ve babalara kolay öğrenci, başarılı çocuklar yetiştiriyoruz. Çünkü çocuklar öğrenmeye odaklandıklarında kesinlikle yanılmıyorlar.

-Şu an Muğla merkezde mental aritmetikle ilgili faaliyet gösteren kaç kurum var?

-Sanırım 7 tane… Hiçbir kurumu kendimize rakip görmüyorum. Herkese çalışma ve öğretme yaşamlarında başarılar diliyorum. Biz kendi kulvarımızda koşmaya devam ediyoruz.

-Etkinlikler için eğitmen Özlem Çınar hanımefendiye dedim ki…! Neler yapıyorsunuz?

-Menar kocaman bir ailedir. Her yaş ve meslek grubundan ailelerin kaynaştığı bir Menar ortamında herkesin birbirini daha iyi tanıyabilmeleri için geceler, kahvaltı organizasyonları düzenliyoruz. Dolayısıyla tüm ailelerimizi birbirleriyle kaynaşmalarına öncülük ediyoruz.

-Ne mutlu… kutluyorum. Tüm yaptıklarınız ve yapabilecekleriniz için sizlere gönülden teşekkürler.

-Ben ve eğitimcilerimde sizin ve gazetenizin bu ziyareti ve röportajı için çok teşekkür ediyoruz.

-Rica ederim….

(MENAR Mental Aritmetik: Şeyh Mahallesi İkizler Sokak. Siva Apartmanı 6/2 MUĞLA. İrtibat Tel: 0 252 212 44 45- GSM: 0 507 774 48 55)

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.