İÇİMİZDEN BİRİ

Röportaj: Turgay Şenol. Fotoğraflar: Batuhan Altun

Kitap okumak bence hayattaki en güzel şey…! Kitap okumak insanın kelime hazinesini ve hayal gücünü geliştirir. Dolayısıyla kitap bizim en iyi arkadaşımızdır. Kitap okumak çok önemli bir kavramdır. Okumak hem kendimiz, hem de çevremiz için çok önemlidir. Çünkü okuyan insan kendine yansıttığı ışığı çevresine yayar. Bu ışığın kaynağı ise satırlarda gizlidir. Kitap aynı zamanda çevremizi değil kendimizi bulmamızı ve aydınlatmamızı sağlar. Kitap okuyanla, okumayan arasında dağlar kadar fark vardır. Bu farklardan birisi de konuşmaktır. Çünkü konuşmakta bir yetenek ister. İşte bu yüzden kitap her şeydir. İşte kitap okumak böyle bir duygu ve düşünceyi taşır.

Yolum bir gün Anatolia Kitap Evi’ne düştü. Raflar arasında kendi seçeneklerim nedir derken “Merhaba, hoş geldiniz… Size nasıl yardımcı olabilirim?” diyen sesin sahibi sayın Ömer Sarıoğlu ile bugün içimizden birinde en koyu kitap sohbetlerinden başlayıp genel sohbetle görüşümüzü sürdüreceğiz.

-Ömer Sarıoğlu kimdir?

20 Haziran 1982 yılında Yozgat ili Aydıncık ilçesinde dünyaya geldim. 6 kardeşiz. İlkokul, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta tamamladım. Liseyi bitirdikten sonra hayatın zorluğundan dolayı üniversiteye gidemedim. Belki bir sınava girerek şansımı deneyebilirdim ancak hayatın büyük sıkıntıları beni çalışmak zorunda bırakarak çok çabuk iş yaşantısına adapte olmamı sağladı. Bu yüzden 1997 yılında Yozgat’tan ayrılarak Ankara’ya geldim. Ankara’da pek çok iş kolunda çalıştım. Sonrasında kitaplarla ve kitapçılıkla tanıştım. 2003 yılından bu yana kitapçılık yapıyorum.

-Peki, kitapçılık nasıl başladı?

İş arayışlarının içinde yolum tesadüfen kitapçıya düştü. Görüşme sonrası kitapçıda çalışmaya başladım ve zamanla kitaba olan ilgim gittikçe fazlalaştı. İnanmayacaksınız belki ama lisede hiç kitap okumadığım halde çok kısa bir sürede yoğun olarak kitap okuyan kişi haline geldim. 7 yıl bilfiil kitapçıda çalıştım.

-Hiç bilmediğiniz bu işte zorluklar neydi?

Liseden sonraki yaşlarda insan biraz öğrenme zorluğu çekmeye başlıyor. Çünkü zihnimiz çok meşgul oluyor. Ben büyük zorluklar çektim. Kitaplarla olan birlikteliğimde başlangıçta çok zorlandım. Ancak bu zorluk beni yıldırmadı, bilakis kamçıladı. Öğrenme azmimin artmasına neden oldu. Edebiyat ve tarihe ilgim arttı. Kitapçılık çok zor bir meslek olmasına rağmen kitapların sevgisi sizi kendine çekiyor.

-İlk okuduğunuz kitabı hatırlıyor musunuz?

Kitaba olan sevginizin artması için başlangıçta basit kitapları okumalısınız. Basit derken anlatım kolaylığından bahsediyorum. İlk kitabım Ahmet Şerif İzgören’in “Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır” kitabıdır. Her geçen gün yoğun olarak gelen kitap okuma alışkanlığı ile başa çıkamadım. Ankara’da ilk kez çalışmaya başladığım kitap evinde ufkumu sonsuz genişlettim ve kendimi iyi yetiştirdim.

-Ankara’da kitap evi açmayı düşündünüz mü?

Her şey 7. Yılımın sonunda kitap sahipleri ile anlaşmazlık sonunda oluştu. Kitap evi değil ama yayın evi açtım. Süre yayıncılık olarak faaliyete başladım. İlk olarak Mevlana ve Halil Cibran kitaplarıyla basım işine başlayıp toptandan perakendeye Anadolu’da dağıtım yaptım. Bir yıl içinde Anadolu’nun tüm şehirlerini dolaştım. Sonrasında yolum Muğla’ya düştü.

-Neden Muğla?

Aslında hiçbir açıklaması yok… Her şey Petek Otel’de başladı. Tatil için geldiğim Muğla’da Petek Otel’de kalırken önceden tanıdığım bir arkadaşım burada Anatolia Kitap Evi’ni açmış ve Petek Otel’de kalıyormuş. Tesadüfen karşılaştığımızda kitap evi sahibi olduğunu ancak devredeceğini söylediğinde bana da teklifte bulundu. 15 Temmuz 2011 yılında yaptığımız klasik alışveriş ile Anatolia Kitap Evi’ni devraldım.

-Müşterileriniz ile olan diyaloglarınız nasıldır?

Tabii ki ilk işim mesleki anlamda kitap satmak. Ancak kitap satarken müşterilerimle olan karşılıklı diyalog işimi severek yapmama neden oluyor. Bir kere gelen müşterimizin yoğunluğu kaçınılmaz olarak artıyor. Sonuçta bu geliş ve gidişler arkadaşlığa, dostluğa dönüşüyor.

-Mekanınız da kaç kitap var? Bu kitaplar nedir?

Önceden 1000 kitap iken şimdiki sayı 40000 civarındadır. İlkokul 1.sınıftan başlayıp yardımcı kaynaklarla, üniversite ders kitaplarına kadar eğitim ile ilgisi olan kitaplar haricinde; bütün güncel romanlarla her kesime hitap eden kitapları ekonomik fiyatlarıyla topluma yansıtıyorum. Gördüğünüz gibi mekan alabildiğine geniş; kitap satışı yapmamız dışında  müşterilerimizle zaman zaman şu gördüğünüz masanın etrafında oturup çay, kahve içerek kitaplardan ve genelden bahsediyoruz.

-Şimdiye kadar kaç kitap okudunuz? Muğla’da kitap okuma alışkanlığı nedir?

Çok kitap okudum çok… ! Okuma alışkanlığı öğrencilerde çok fazla. Onun dışında okuma alışkanlığı ve kitap düşkünlüğünün yoğun olduğu bir Muğla gözlemliyorum. Günde en az 300-400 kişi iş yerime gelir, gider.

-Tüm kitapların yerini nasıl buluyorsunuz?

Boş zamanlarımda rafları incelerim. Özellikle yeni gelen kitapları kendim yerleştiririm. Dolayısıyla hala öğreniyorum.

-Gelen okuyucular bilinçli mi? Müşterilerinizden rastgele olanlar veya ilgisizler var mı?

İlgisizler sadece gelir giderler. Rastgele gelenlerse rastgele satın alırlar. Esas okuyanlar ise kitap sevgisi olanlardır. İşte bu bilinçli kişiler gün bazında 10 ila 15 kişi arasındadır.

-Bandrolsüz kitaplara ne diyorsunuz?

En büyük derdimiz, sorunumuz bu…! Bu tür kitap satanları affetmiyor hemen şikayet ediyorum.

-Mekanınızın geniş olması avantaj mı?

Elbette. İlk etapta kitap fazlalığı göze çarpıyor sonrasında okundukça beyine... Öğrenmenin sonu yok.

Desenize mekan okutuyor.(Gülüyoruz.)

-Başka şubeleriniz var mı ? Toplamda kaç kişi çalışıyorsunuz ? Kitapçılık kazançlı bir iş mi?

Evet, Kötekli’de bir şubemiz var. Orada istenen kitaplar bulunmasa da buradan hemen temin ediyorum. Merkezde 3, şubede 2 kişi çalışıyoruz. Kaynak kitaplarının getirisi oluyor. Diğer kitapların pek getirisi yok. Kitaplar ekonomik olarak 1.00 Tl’den başlayıp/30.00 Tl’ye kadar sürer. Ekstralar hariç. Çünkü pahalı kitapları siparişle alıyoruz.

-Peki, imza günü veya etkinlik düzenliyor musunuz?

İmza günlerine pek talep olmuyor. Etkinliklerde ise stant kuruyoruz. Yeni gelen kitabın duyurusunu Facebook’tan yapıyorum onu da ne kadar duyurabilirsem.

-En çok hangi kitaplar okunuyor? Bulunmayan kitapları ne yapıyorsunuz?

Popüler aşk, macera, özellikle kişisel gelişim kitapları satılıyor. Bulunmayan kitap sipariş edildiğinde gelen kitap okuyucuya mesajla iletiliyor.

-İkinci el kitap bulunuyor mu?

Evet, bulunuyor. Genelde ikinci el kaynak kitapların ve diğerlerinin alımını ve satımını yapıyorum. Kaynaklardan sadece KPSS/ALES kitaplarını almıyorum.

-Büyükşehir olmak Muğla’ya ne getirir?

Her şeyden önce büyükşehirin bütçesi büyür. Dolayısıyla merkezden bu şehir merkezine akış olur.  Bu getiri sonrası şehir farklılaşacağından gelişmişlikten nasibini alır.

-Haber gazetesi için ne diyeceksiniz?

Çok fazla incelemedim… Ancak gördüğüm kadarıyla şehrin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede. Başarılı olacağınıza inanıyorum. “Şansınız bol olsun…!” diyorum.

Bende size bu güzel söyleyiş için teşekkür ediyorum. İşlerinizde bol kazanç ve başarılar diliyorum. Kitap sevgim için Anatolia’dan alışveriş yapmaya devam edeceğim. Çünkü burası herkesin, her kesiminin mutlaka uğraması gereken iş yeri… Her kitleye her bütçeden kitap bulunabilecek Anatolia Kitap Evi’ne mutlaka uğrayın.

ANATOLİA KİTAP EVİ

Merkez: Recai Güreli Cad. Anı Pasajı Alt Kat

Tel: 212 38 43 / GSM: 0 539 633 05 99

Şube: 263. Sokak 10/A Üniversite C Kapısı Kötekli

Tel: 223 85 12

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.