İÇİMİZDEN BİRİ

MEFTUN KUAFÖR

Röportaj: Turgay ŞENOL

Foto: Batuhan ALTIN

Kuaförler ve berberler hayatımızın vazgeçilmez döngüleridirler. Kadınlar ve erkeklerin aslına bakarsanız ortak tutkuları güzel olmak (kadınlar) yakışıklı olmak (erkekler); kısacası bakımlı olmaktır. Bu anlamda biliyorsunuz kadınlar kuaförlerden hiç çıkmazlar. Hele biz erkekler uzayan saçımızın bizi rahatsız etmesinden bazen nefret ederiz. İşte bununla ilgili hemen kuaförler devreye girerler ve sanatlarını icra ederler. Saça şekil vermek ve insanın güzelleştirmek için verilen bu uğraşıyı sanatla bağdaştırmak sanırım abesle iştigal etmez.

İşte böyle bir anda kuaförler benim gözümde birer sanatçıdırlar. Onlar canlı, cap canlı bir insanın heykeltıraşıdırlar. Bugün sanatın icra edildiği MEFTUN KUAFÖR SALONUNUN sahibesi sayın FATOŞ SÖYMEN hanımefendi ile beraberiz.

-Fatoş Söymen kimdir?

-1968 yılında Muğla’da dünyaya geldim. Mütevazi bir ailenin 2. Çocuğuyum. Çok küçük yaşta babamı kaybettim. Ev hanımı üstelik yüzde 70 görme engelli olan annemin hiçbir geliri ve sosyal güvencesi olmamasına rağmen saçını süpürge ederek ilk eğitimimiz için elinden geleni ardına koymadı. Ancak maddi yetersizlikler geldi…bir yerde yolu tıkadı.

-Bu aşamada anneniz ne yaptı?

-Annem kendisinin çektiği sıkıntılar sonrası özellikle kız çocuklarının ekonomik özgürlüğünün olmasını isterdi ve meslek sahibi olunmasının kaçınılmaz olduğunu söylerdi. Bu isteği gerçekleşti. Benim ve ablamın kuaför yanında yetişmemiz sağlayıp kuaför olmamızı sağladı.

-Çalışma hayatınız nasıl başladı?

-Birkaç kuaför salonunda çalıştım. Çırak olarak başladığım uzun yolculuğumda her şeyden önce çok önemli olduğunu söyledikleri tarak ve makas tutmayı öğrendim. Dikkatli olduğunuz sürece çok şeyi en kısa sürede öğreniyorsunuz. Son çalıştığım işyerim beni başarılı görmüş olmalı ki; Köyceğiz ilçesinde açtığı salona beni ve ablamı ortak etti. Türlü imkansızlıklarla üç tahta sandalye ve birkaç malzeme ile açtığımız bu salonda ben 7 yıl Köyceğiz’de kaldım.

-Meftun beyle nasıl tanıştınız?

-Muğla’da bir ara aynı işyerinde 17 günlük dönemde tanıştık. Bu süreçten sonra Meftun İzmir’de çalışmaya başladı. 3 ay sonra nişanlandık. Ve 7 yıl nişanlı kaldık. 24 yıllık da evliyiz. Can isminde bir oğlum, Melis isminde bir kızım var.

-Mutluluklar hep sizinle olsun..! Muğla’daki kendi iş yaşamınız nasıl başladı?

-Meftun İzmir’den sonra Muğla’ya dönüp burada çalışmaya başladı. Yani Muğla merkez odaklı. Ben Köyceğiz’e gelip giderken 1989 yılı Haziran ayında Eren Sitesi’nde ilk işyerimiz açıldı. Ben de 1990 yılının Ocak ayında Köyceğiz’deki işyerimden Muğla’daki işyerimize döndüm.

-Kuaförlük mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

-Ben kuaför ve güzellik uzmanıyım. 5 yılı çıraklık (Yıl 1979) geri kalan dönemde usta olmak üzere 34 yıldır çok sevdiğim kuaförlüğü aynı şevkle yapıyorum. Konuşmayı çok sevdiğim için insanlarla diyaloğum iyidir. Bu halimin mesleğime de yansıdığına inanıyorum.

-Peki başka meslek düşündünüz mü?

-Eğer eğitimime devam etseydim hukuk okumayı çok isterdim.

-Müşteri profiliniz nedir?

-Çok çeşitli müşteri profilimiz var. Bir kere müşterimiz ne istediğini biliyorsa bizim işimizi o denli kolaylaştırıyor. Müşterimizin işgüzarlıktan ziyade anlayışlı olması bizi mutlu ediyor. Emeğe saygı olmalı…Çünkü yapılan iş tecrübe ile mütenasiptir.

-Çok kuaför yetiştirdiniz, size okul diyebilir miyiz?

-(gülüyor) zaten hayat bir okul değil mi? Elbette bizden yetişen birçok çalışanımız kendilerine ait işyeri açtılar. 10 civarında kendi işyerini açan arkadaşımız var. Merkezde ve ilçelerde olmak üzere…Bir kişi zaten 10 yılda gerçek kuaför olur.

-İşyerinizde kaç kişisiniz?

-Kışın 6-7 kişiyiz ancak yazları bu rakam artıyor. Bu arada yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyoruz. Çekirdekten yetişen insanların meslekleri ne olursa olsun başarıları asla tartışılmaz.

-Hafta tatiliniz ne zaman? Şimdiye kadar hiç tatil yapabildiniz mi?

-Hafta tatilimiz Pazar günü… Ancak çalışma ruhsatı ile hafta sonu yoğunluğundan dolayı Pazar günleri de çalışıyoruz. Ancak çalışanlarımızın haftada bir gün ve yıllık izinleri var. Biz ise ancak ramazan ayında dinlenebiliyoruz. Zira bu ay işlerimizin yoğunluğu biraz azalır. En son 15 günlük bir Karadeniz turu yaptık… Oh! Dünya varmış dedik…

- Başarınızı neye borçlusunuz, müşterilerle aranız nasıl, müşteri pörtfeyiniz nedir?

-Çoğu kez usta olmanın dışına çıkıyorum. Profesyonel tavırlar ancak amatör bir ruhla çalışıyorum. Başarılarımı buna borçluyum. Bir de galiba çok sabırlıyım. Çok fazla arkadaşım var. 1000 civarında da müşteri pörtfeyimiz mevcut.

-İşinizin ana detayları nelerdir?

-Bir kere temizlik ve hijyen olmak koşullarımız olmazsa olmazlarımızdandır. Yenilikçi tavırlar ve modayı takip etmek benim için işyerimde kaçınılmazdır. Saç kesimi, saç boyama, manikür, pedikür, makyaj kuaförlük mesleğinin ana temasını oluştururlar.

-Seminerlere katılıyor musunuz?

-Evet katılıyorum. Seminerler yurt içi ve dışı ağırlıklı oluyor. Bu seminerlerde kişisel eğitim, kişiyi tanımlama, beden dili, saç kesimi, saça şekil verme ve makyajın şekillendirilmesine kadar her şey en ince noktasına kadar öğreniyoruz.

-Sosyal olduğunuzu biliyorum. Bu anlamda neler yapıyorsunuz?

-Tüm sivil toplum örgütlerinin destekçisiyim. Bir de yabancılar (yurt dışı) derneğinin Muğla temsilcisiyim.

-Bu arada geçen gün Keyfi Çadır’daki Muğla’nın her kesiminden ve her yerden tüm kadınları kaynaştırma yemeğiniz doğrusu harikaydı..Hobileriniz nelerdir?

-Kitap okumak, tatil, (gezmek ve yeni yerler görmek) benim için çok önemlidir.

-Büyükşehir olacağız. Fikriniz?

-Yaşayıp göreceğiz. Öğreneceğiz.

-Ya HABER Gazetesi?

-Objektif, yalın kalemlerin olduğu güzel bir gazete. Başarılarınızın katlanarak artacağına yürekten inanıyorum. Ve başarılarınızın daim olmasını istiyorum.

-Bu güzel duygu ve düşünceler ve içten cevaplarınızla yaptığımız röportajımız için ben de sonsuz teşekkürler ediyorum. İşlerinizde başarılar ve bol kazançlar diliyorum.

MEFTUN KUAFÖR

Adres: Şeyh Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Anıt Apt. No:5/2 MUĞLA

İletişim-TEL: 0 252 214 60 35

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.