GÜZEL YATAĞAN İLÇEMİZ- TURAN SERİN- HAYATIN İÇİNDEN

Merhaba dostlar arkadaşlar, Merhaba değerli okuyucular. Anlatacağımız yazacağımız çok şey var. Ama hepsini bir ana bir zamana sığdırmak mümkün değil.

Bugün size güzel Yatağan ilçemizden bahsetmek istiyorum. Şu korona virüsü Covid 19 bitse de kurtulsak. Sokağa yola çıkma yasakları bazı günlerde devam ediyor. Bu yasaklar bizim hepimiz için.

Sağlığımız için. Kurallara uymalıyız. Akıl bilim, doktorlarımız, sağlık çalışanları, bilim kurulları bunu söylüyor istiyor.

Bende bu yasaklarda evimin çatısına çıkıp güneş varsa güneşleniyorum, fotoğraf çekiyorum. Bu yasaklarda kitaplar en yakın dostumuz arkadaşımız oldu. Yazmak çizmekte eklendi bunlara.

Bugün bir iki satır yazıp sizlere Yatağan ilçemiz hakkında bilgi vereyim dedim. Umarım beğenir okursunuz. Söz Yatağan olunca, insan Yatağan'da oturunca. Yatağan'dan söz etmemek olmaz.

Yatağan ovası toprakları verimli bereketli. İnsanları çalışkan, üretken üretici, güler yüzlü espirili.

Yatağan 1940 yıllarda küçük bir kasaba iken belediyelik kasaba ilçe olmuş. Eski adı AHİKÖY'müş. Anlatılanlara rivayetlere bakılırsa buranın ilk kurucuları Ankara HAYMANA tarafından göç edip gelen AHİLER AHİ ustaları olmuş.

Onlarda iç Anadolu'daki çıkan savaşlardan kavgalardan bıktıkları korktukları için batı Anadolu'ya doğru yola çıkmışlar. Bunların bir kısmı Aydın Çine bir kısmı Muğla taraflarına gelmiş yerleşmiş. Yatağan'da kalanlar. Yöre halkı çobanlar yörüklerle iç içe olmuş kaynaşmışlar. Bir köy kurmuşlar. Hemen hatırlatalım Anadolu 'da AHİ EVRAN soyunda ustalığında geleneğinde pişen yetişen dürüst çalışkan ustalara AHİ derlermiş eskiden. Bu köyün kurulmasın da eli emeği çok geçen AHİ ustalar olunca köyün adını AHİKÖY koymuşlar. Bu ad yıllarca yaşamış söylenmiş. Taa ki belediyelik ilçe oluncaya kadar. Burası merkezi yer olması toprakların verimli suyun bol olması buraya yerleşmeleri hızlandırmış çoğaltmış. Haliyle nüfus da artmış. Bozhüyük Nahiyesine bağlı bir köy iken sonra bir kasaba ilçe olmuş AHİKÖY...

Daha sonra buraya devlete ait Yem Sanayi Süt Sanayi tesisleri fabrikaları kurulur. Özelleştirmeler yapılıncaya kadar çok insan çalışmış. Buralardan ekmeğini kazanmış çor çocuğunu doyurmuş beslemiş. Diğer yanı sıra Çiftçi köylü hayvancılık yapanlar bu tesislerden çok faydalanmışlar. Yemini buradan almış. Ürettiği mısır buğday arpa sütü bu tesislere vermiş satmışlar. Üretilen hayvan yemleri üretilen beyaz peynirler kaşar peynirleri marka olmuş. Yatağan'a yolu izi düşenler Yatağan peyniri kaşarı almadan gitmez geçmezlerdi der anlatanlar. Tadını bilen alan soluğu bu tesislerde alırdı.

Asıl nüfus artışı yine devlete ait Yatağan Termik Santralinin yapılması TKİ-GELİ Kömür İşletmelerinin kurulması işletime faaliyete başlaması ile başlıyor. Buralarda işe giren işe başlayan insanlar kiralık ev bulmakta zorlanırdı. Muğla ve Milas'a işçi memur servisleri konularaksonra bu işletmelere ait lojmanlar evler yapılarak ev sorunları çözülmüştü.

Konuyu dağıtmayalım. O zamanlar bu yörelerde en büyük yerleşim yeri TURGUT (Leyne) Nahiyesi ve BOZHÜYÜK nahiyesi. Hala iki nahiye belde de güzeldir tarihidir.

Uzatmayalım. AHİKÖY kasaba ilçe olunca köyden köylükten çıksın diye yeni ad arayışına girer insanlar. İçinde köy geçmeyecek. Yine yazılanlara rivayet olarak anlatılanlara bakılırsa. AHİKÖY yerine YATAĞAN adı konulur. Bir kısım insan insanlar anlatırken yazı yazarken kitablarında şöyle anlatır.

Vahap bey diye biri AHİKÖY kaymakamı olarak atanır. Hanımı Bodrum'lu. Bodrum'lu kadın anne buranın adı YATAĞAN olsun önerisinde bulunur. O da bu adı HALİKARNAS BALIKÇISI'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) beyaz boyalı mavi yazılı YATAĞAN yazan kayığından etkilenip alır. Mavi denizin üzerinde bir beyaz kuğu gibi süzülen gayıkın adı gelir AHİKÖY yerine YATAĞAN adı olur konulur. Ankara onay destek verir bu ad isime. Gayıklar amman amman Bodrum mavi sularında yüze dursun.

Güzel Yatağan…

Yatağan da adı da yeşil bereketli topraklar içinde hep güzellikleri ve güzel insanları ile var olsun yaşasın. Havası kirli deselerde bizler Yatağan'ımızı insanlarımızı seviyoruz. Her mevsimi ayrı güzeldir. 2021yılı iyi güzel yeni yılınız kutlu olsun. Ben sizin yerinize de çatıdan güzel Yatağan'ı izlemeye devam edeyim.

Sevgi saygı ile esenkalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.