GURURUMUZ MİLAS’IN ZEYTİNYAĞI- İASOS’ TAN - Reha ERUS

Milas’ın zeytinyağının Avrupa Birliği’nin coğrafi işaret tescil listesine girmesi ve bu girişimin yıllardır peşini bırakmayan ‘MİTSO’ yani (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) gayretlerini yazdığım bu başarı hikâyesi geçen hafta CNNTürk İnternet sitesinde yayınlandı ve ilgi gördü. Sizlerin iznine sığınarak o yazımı buraya aktarıyorum. Sağ olun.

*********

Zeytinyağı açısından hayli şanslıydım. Yıllarca İtalya’da birinci kalite sızma yağı kullandık. İtalya zeytinyağında Akdeniz sofrasının öncüsü sayılır. Zeytinde aynı kalite pek yoktur ne yeşil ne de siyah zeytinde pek başarılı değildirler. Zaten İtalya’ya veya İspanya yada Fransa’ya giden Türkler sabah kahvaltısında sofrada zeytin yokluğunu adeta protesto ederler. Kontinental olarak tanımlanan kıtanın sabah kahvaltısında zeytin alışkanlığı yoktur.

Ama zeytinyağı deyince akan yağlar adeta durur. İtalyan mutfağında zeytinyağı çiçekyağı veya tereyağının çok ötesindedir.  Başlı başına bir kültürdür.

Türk zeytinyağı maalesef ben İtalya’dayken büyük bir darbe almıştı. Zeytinyağı ihracatımızda halis zeytinyağı yerine sahtecilik yaparak makine yağı göndermemizle silinmesi zor bir kara listeye alınmıştık. Yıllarca Türk zeytinyağı itibarını yitirmiş olarak kabuğuna çekilmişti. Üretici büyük darbe yemişti.

5 yıldır Muğla’nın Milas ilçesine bağlı antik adı İasos olan Kıyıkışlaçık’ta yaşıyoruz. Bu köy geçimini balıkçılık ve zeytincilikten karşılıyor. Evimizin etrafı zeytin ağaçlarıyla dolu. Denizle birleşince inanılmaz bir doğa güzelliği ortaya çıkıyor. Milas’a bağlı 117 köyde toplam12 Milyona yakın zeytin ağacı var. Büyük bir rakam.

Elbette harika zeytinyağları ve zeytinleri tadıyoruz. Çok üstün kaliteli. Özellikle ‘Memecik’ zeytininin yağı İtalyan zeytinyağını aratmayacak kadar lezzetli ve yoğun. Erken hasatta asitinin düşük olması büyük şans.

Bence sorunlu, eziyetli ve yıkıcı 2020 yılının güzel haberlerinden biri Milas’ın zeytinyağı için geldi. 2017 yılında ‘MİTSO’ (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) Milas Zeytinyağının koruma altına alınması için Avrupa Birliğinin coğrafi işaret tescil listesine girmesi başvurusu geçtiğimiz 23 Aralıkta AB Resmi Gazetesinde yayınlandı. Böylece Milas’ ın  Memecik zeytini ürünü başta İtalya olmak üzere Yunanistan ve İspanya’ya ciddi rakip oldu.

Elbette burada ‘MİTSO’ Başkanı Reşit Özel, girişimi sonuna kadar destekleyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’ya bu başarıları için kutlamak gerekir.

Milas zeytinyağı artık değeri yükselen bir büyük marka. Her alanda AB’ye girmemiz zorlaşırken zeytinyağında ki devrimimiz asla küçümsenemez. Ancak Milas tek kalmamalı. Edremit ve Ayvalık zeytin ve zeytinyağlarının da AB’ye girmesi hedef olmalı! Önümüz artık açılmalı!

Ancak şu da bir gerçek ki pandemi döneminde ve yılın son günlerinde gelen bu güzel haber maalesef sadece bölgede duyuldu ve ötesine pek geçemedi. Oysa ülkemiz için bundan daha etkili bir gıda tanıtımı olamazdı. El birliği ile Milas’ın bu başarısını destekleyip mutlak yaymamız gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.