British Street/Başkent Akademi

Eğitime katkı sağlayan dershaneler, yabancı dil kurumları, akademi taslağında mesleki eğitim kursları ve iş kazandırma kursları ile Mental Aritmetikler son yılların en moda oluşumlarıdır. Bununla ilgili ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de birçok eğitim için açılmış dershaneler ve kurumlar var. Konuya açıklık getirmek için bende Muğla’da yeni kurulan yabancı dil kurumu British Street ile iş sağlığı ve güvenliği için sertifika veren Başkent Akademideyim. Kurucu ve Kurum Müdürü Cihan Şimşek’in bu haftaki konuğum.

-Cihan Şimşek kimdir?

Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar da dünyaya geldim. İlkokulu köyümde, ortaokulu Yatağan’da, liseyi İstanbul’da, üniversiteyi Ankara’da okudum. Liseyi inşaat teknikte okuduktan sonra, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden mezun oldum. Eğitim yaşantım sonrası yedi yıl Kırklareli/Lüleburgaz Endüstri Meslek Lisesi, iki yıl Denizli Endüstri Meslek Lisesinde öğretmenlik yaptım. Beş yıl Ortaca Meslek Lisesi Müdürü olarak çalıştıktan sonra Muğla Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Dairesinde Şube Müdürü olarak dört yıl, yine on yıllık dönemde Muğla Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunda hem öğretim görevlisi hem de genel sekreter olarak çalıştım. Sonrasında emekliye ayrıldım. 2010 yılında Muğla’da kurulan Amerikan Kültür Derneği Yabancı Dil Okulunda üç yıl idarecilik yaptım. 2013 yılında da yani bu sene British Street ve Başkent Akademiyi kurdum.

-Muğla’da Amerikan Kültürle tanışmanız nasıl oldu?

Fethiye’de ikamet eden(aslen Fethiyeli değiller) kişilerin girişimleri sonucu Amerikan Kültür franchising olarak Muğla’da açıldı. Bu aşamada ben kurucularla tesadüfen tanıştım. Emekliye ayrılalı da henüz üç yıl olmuştu. Aramızda anlaşma yaptık. Mevcut binasının kiralanması haricinde genel prosedürü yerine getirerek bir ay içinde yani 20 Ekim 2010’da Amerikan Kültür Yabancı Dil Okulu’nun açılışını yaptım. Bu okulda üç yıl kurum müdürü olarak görev yaptım.

-Görev yaptığınız bu yabancı dil okulunda sadece İngilizce dil eğitimi mi var?

Hayır. İngilizcenin haricinde Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, İtalyanca kursları da var.

Amerikan Kültürdeki başarımız sonrası genel merkez İngiliz Kültürü de “açınız” dedi.  İngiliz Kültür içinde uzun uğraşlar sonrası bulduğumuz mevcut binada eğitime başladık. Bu süreçte SorobanMental Aritmetikte açıldı. Yalnız Soroban 2012’de el değiştirdi. Orada çalışan bir idareci eğitmen kurumun tüm haklarını satın aldı.

Amerikan Kültürden tüm bu uğraşlar sonrası 15 Nisan 2013’de maddi anlaşmazlıklar sonucu ayrıldım.

-Yanılmıyorsam o dönemlerden size ait Ataşehir İnşaat ve Emlak vardı.Faaliyetlerini halen devam ediyor mu?

Geçmişteki eğitimi mi bağdaştırmayı düşündüğüm Ataşehir İnşaat ve Emlak’ın işleri olanca hızıyla devam ediyor. İlk kurulduğu dönemlerde katıldığım kurstan emlakçılık belgesi de aldım. 1992’den 2010 yılına kadar yaptığım Konut Yapı Kooperatifleri deneyimimle Ataşehir İnşaat/Emlak da çok farklı işler yapacağıma inanıyorum.

-1992-2010 yılları arası konutla ilgili neler yaptınız?

Muğla’da, Fatih ve Ataşehir Konutları, Kızılağaç köyünde Yeşil bahçe Konut Yapı Kooperatiflerine emek harcayan inşaatçılardanım.

-Önce British Street’i kurdunuz. Biraz anlatır mısınız?

British Street Yabancı Dil Okulu’nu 6 Mayıs 2013’de açtım. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bu okulun kurucusu ve kurum müdürüyüm. Eğitim Müdürü ise Erinç Ünver’dir. İstanbul markası olan British Street’i yine franchising olarak açtık.

-Artık sadece İngilizce eğitimi yapmadığınızı öğrendim. Bir çok lisan eğitimi var. Peki kaç eğitimciniz var?

İngiliz 4, Alman ve Rus 1 yabancı eğitimci olmak üzere; İspanyolca, İtalyanca ve Arapça eğitimi veren eğitmenlerimiz var. 6 adet yabancı, 10 adet Türk eğitmenle beraber toplam 16 eğitimcimiz var. Eğitim Danışmanı 2 ve hizmetli ile bu sayı 19’a yükseliyor.

-Yaz okulundan bahsettiniz. Bu kursun değişkenliği nedir?

Yaz okulunda öğrencilerimizi YDS’ye(Yabancı Dil Sınavı) hazırladık. Öğrencilerimiz yüzde yüz başarı sağladılar. Bu durumda bizim yüzümüzün akı olarak ortaya çıktı. 50 öğrenci yaz okulu sonrası dönem sertifikalarını aldılar. Şuan yeni dönem kayıtlarımız devam ediyor. Bizler Kasım ayına kadar yeni dönem için 400 öğrenci hedefledik.

Umarım hedeflediğiniz rakamı ulaşırsınız..!

-British Street’te haftanın kaç günü ders var. Bunun açılımını yaparsınız?

Haftanın yedi günü eğitim veriyoruz. Günde üç oturumlu dersler var. Sabah 10:00 grubu 13:30’da biter. 14:00’da başlayan grup 17:30’da biter. 18:00’da başlayan grup 21:30’da biter. Bu arada gece öğrenim gören öğrencilerimiz için 12:00’da başlayıp 15:30’da biten bir programımız var. Zamanı bu şekilde dilimlere ayırarak eğitim görenlerinde bu kurslara devam etmelerine yardımcı oluyoruz.

-Grupları kaça ayırdınız?

İkiye ayırdık. Juniorgrup tabir ettiğimiz(ilkokul/ortaokul) ile yetişkin gruplar(lise, üniversite hazırlık, üniversite veya diğer meslek gruplarıdır).

- Okul sadece yabancı dil(okuma,yazma,konuşma) ile mi sınırlıdır?

Normal yabancı dillerimizin yanı sıra sınava hazırlayan YDS(Türkçe) ve ILTS(İngiliz) orjinli sınav gruplarımız mevcuttur. Sınıf gruplarımız 10’ar kişi olmak üzere her dilde her seviyede birebir özel kurslarda verilmektedir.

-Öğretmen seçimizi neye göre yapıyorsunuz?

Boğaziçi, Hacettepe ve Bilkent başta olmak üzere en iyi üniversitelerden mezun ve deneyimli öğretmenlerle çalışmaktayız. Tabi ki onların bu konuda tecrübeli olmaları bizler kadar, öğrencilerimiz için de önem arz etmektedir. Sınavsız eğitimci almadığımız gibi demo derslerle onları kontrol ediyoruz.

 

-Peki ücretleriniz nedir?

Grup ücretleri genelde kur üzerindendir. Ancak esnemeler olabilir.

-Başkent Akademi fikri nasıl doğdu?

Yeğenim Ankara’da Başkent Akademi’yi açtı. İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine sertifika veren bu kurumun neden Muğla’da olmadığını karşılıklı sorguladık ve bu kursa katılımcıların sağa sola gittiklerini ve zorluklar yaşadıklarını öğrenince düğmeye bastık. Yeğenimin Ankara’da bulunan Başkent Akademisinin alt yapısını burada oluşturduk. İş Sağlığı ve Güvenliği kursu veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı yetkili bir eğitim kurumuyuz.

-Ne zaman açıldınız?

18 Haziran 2013’de açıldık.

-Kaç eğitimciniz var?

A Sınıfı İş Güvenliği Uzman Belgesi  ve Eğitici Belgesi olan sorumlu müdürüz var. 16 kişilik bir eğitim kadromuz var. Profesör ve Doçent seviyesinde titri olan 5 kişilik üniversite eğitim kadromuz(değişik üniversitelerden), 5 kişilik de İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişliği yapmış belgeli eğitimcilerimiz var. Ayrıca 2 kişilik İşyeri Hekimi olan eğitim belgeli doktorumuz var.

-Kaç öğrenciniz var?

400 öğrencimiz var. Açıldığımız günden bugüne 23 Kasım 2013’de Ankara’da yapılacak olan sınava öğrencilerimizi hazırlıyoruz. 2 sınıfımız olup sınıflarımız 25’er kişiliktir. Bir oturumda 50 öğrenciye kurs veriyoruz. 16 sınıf 8 oturum yaptık. Dolayısıyla 400 öğrencimizi İş Sağlığı ve Güvenliği sınavlarına hazırlıyoruz. Bu sınavlarda başarılı olan kursiyerlerimiz İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi alacaklar. 6331 nolu İş Güvenliği ve Sağlığına kayıtlı açılan kurumlar Türkiye’deki özel ve kamu sektöründe bulunan işyerleri bin 400; işyerlerinde ise ihtiyaç hissedilen İş Sağlığı ve Güvenliği uzman sayısı ise 200 bin civarındadır. Türkiye’de şuan 16 bin civarında İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı bulunmaktadır.

-Bu sertifikayı hangi meslek gruplarının alması gerekiyor?

Mühendisler, mimarlar, teknik öğretmenler ve Fen Fakültelerinin kimya, fizik, biyoloji bölümlerinden mezun olanlar bu kursa katılıp sertifika almaktadırlar.

-İşyerleri kaç gruba göre kodlanıyorlar?

Üç gruba göre kodlanıyorlar. Bunlar çok tehlikeli yerler(A grubu sertifika), tehlikeli yerler(B grubu sertifika), az tehlikeli yerler(C grubu sertifika)’dir. Başkent Akademi il genelinde ilk yetkili kurumdur. Daha önce bu kurslar uzak illerde veriliyordu.

-Gördüğüm kadarıyla yolunuza aktif bir şekilde devam ediyorsunuz. -Eğitimle ilgili başka projeleriniz var mı?

British Street ve Başkent Akademi kendi kategorilerinde iyi başlangıç yaptılar. Ancak iyinin iyisinin olduğunu unutmamak lazım. Bu kurslardaki başarımızı daha da perçinledikten sonra farklı kollarda çalışmalarımız olabilir. Cevap biraz politik oldu ama dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım..!

-Bu kadar aktivite de görev aldığınız sivil toplum kuruluşları oldu mu?

Elbette. Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türk Eğitim-Sen İşyeri Temsilciliği, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Türk Ocakları Muğla Şubesi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gibyeliler Derneği Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği başlıca faaliyetlerimdir.

-Peki Hocam, gazetemiz Muğla Haber için neler söyleyeceksiniz?

Sevgili Turgay Hocam, gazetemiz diyorum. Çünkü Muğla Haber Gazetesi en beğendiğimiz okunmaya değer haberleriyle Muğla gündemini en sağlam takip eden ve bu duruşuyla Muğla’nın en sağlam köşesinde bulunan gazetesidir. Okuyoruz, okutuyoruz. Güzel işler yapmak hepinize yakışıyor. Her biriniz başarılısınız. Başarılar hep sizinle olsun.

Doğrusu bu duygu ve dilekleriniz yürek yakar. Kalbi dilekleriniz için şahsım ve gazetem Muğla Haber adına bende size sonsuz teşekkürler ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.