AKYAKA KALESİ

Akyaka’da tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor. Evliya Çelebi tarafından yıkık bir kale olarak bahsedilen Akyaka kalesi, sonraki araştırmacılar tarafından antik İdyma kenti üzerindeki Bizans kalesi olarak tanımlanmıştır. Ula, Akyaka, İnişdibi mevkiinde, Azmak Nehri’nin üst tarafına inşa edilmiş olan Bizans dönemi kalesinin kesin olarak tarihi henüz bilinmemekte ancak bulunan seramik parçaları ve duvar yapıları sayesinde Bizans dönemine tarihlendirilmektedir.

Son zamanlarda basına da yansıyan Akyaka Kalesi kazı çalışmaları, Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Ula Belediye Başkanlığı ve Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteği ile Muğla Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’sinde Öğretim Üyesi olan hocam Doç. Dr. Abdulkadir Baran’ın bilimsel danışmanlığında yürütülmektedir. Yürütülen çalışmalara YİKOB(Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) tarafından 2.5 Milyon TL bütçe desteği verilmiştir. Verilen bu destek ile kalenin arkeolojik çalışmaları ve restorasyon çalışmaları yapılması planlanmıştır.

Yaklaşık 550 metre uzunluğunda duvar çevresi bulunan ve yaklaşık olarak 12 dönümlük bir araziyi kapladığı söylenen kalenin batı kesimi en iyi korunmuş bölümüdür. Bu alanda duvarın en üstünde yer alan yürüyüş yolu ve mazgallar da kısmen görülebilmektedir.

Çalışmalar nihayete erdirildiğinde Marmaris ve Bodrum’daki kaleler gibi tarihi ve turistik olarak odak noktası olması beklenmektedir. Kalenin konumu ve manzarası Gökova körfezi ve Azmak nehrinin güzelliğini gözler önüne seriyor. Kalenin restorasyonu tamamlandıktan sonra Akyaka’ya deniz, kum ve güneş haricinde yeni bir sosyal alan, tarihsel bir doku kazandırılmış olacak. Dönemsel olarak Marmaris ve Bodrum Kaleleri ile yakınlığını düşünürsek, nasıl Marmaris ve Bodrum denilince tarihsel olarak akıllara doğrudan kaleler gelmekte ise Akyaka içinde aynı durum söz konusu olacak ve Akyaka denilince Akyaka Kalesi akıllara gelecektir.

Gökova körfezinin eşsiz manzarası ve Azmak nehrinin güzelliği Akyaka Kalesi’nden şuan bile bir başka güzel görünüyor. Kale ayağa kaldırıldıktan sonra kim bilir nasıl güzel görünecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.