Yücelende ikinci yaşama tutundu

Marmaris'te yaşayan emekli tarih öğretmeni 75 yaşındaki Basri Caba, ciddi derecede KOAH hastalığı ile mücadele ediyordu ve kalp krizi geçirdi.112 ambulansı ile öncelikle Marmaris Devlet Hastanesine daha sonra Muğla Sıtkı Koçman...

Yücelende ikinci yaşama tutundu

Marmaris'te yaşayan emekli tarih öğretmeni 75 yaşındaki Basri Caba, ciddi derecede KOAH hastalığı ile mücadele ediyordu ve kalp krizi geçirdi.

112 ambulansı ile öncelikle Marmaris Devlet Hastanesine daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine ardından daYücelen Hastanesi Kalp Merkezine getirildi.

Yücelen Hastanesi Kalp Merkezi'nde vakit kaybetmeksizin  anjioya alınan, yapılan anjiosunda 3 damarı tıkalı olan Caba'ya cerrahi müdahale önerildi.

Ailesi Basri Caba’yı İzmir'e götürmek isterken, Basri Caba, ısrarla Yücelen Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Doktoru Hakan Filizoğlu'na bypass ameliyatı olmak istediğini belirtti.

Bypass olmaktan korkmadığını dile getiren Caba; “ Ameliyat kararı çıktığı zaman korkmadım aksine hayat kurtarıcı olduğunu düşündüm, kendinizi bu tür büyük ameliyatlara ne kadar pozitif hazırlarsanız sonu da olumlu oluyor, herşey önce bilinç altında başlıyor, doktorum başta olmak üzere emek veren herkese çok teşekkür ediyorum, ısrarım beni haksız çıkartmadı ” dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Hakan Filizoğlu; Dünyadaki ölüm sebepleri arasında kalp damar hastalıkları hala 1.sıradaki yerini korumaktadır. Bilim ,Teknoloji ve sağlıktaki gelişmelere rağmen,damarların tıkanmasına sebep olan damar sertliği dediğimiz aterosklerozun gelişiminin önlenmesi ve tamamen yok edilmesi günümüzde hala mümkün değildir.Fakat aterosklerozun gelişmesindeki risk faktörleri sayısız bilimsel çalışmalarla belirlenmiş ve erken teşhis ve tedavi olanakları oldukça ilerlemiştir.

Risk faktörleri çoğumuzunda bildiği gibi; genetik faktörler,yüksek kolesterol oranları,şeker hastalığı,sigara içimi,obezite,stres,hareketsiz yaşam,kötü beslenme v.b sayılabilir.Genetik faktörler gibi elimizde olmayan sebeplerden ateroskleroza bağlı damar tıkanıklığına maruz kalabilisekte,yaşam tarzımıza dikkat ederek yukarıdaki risk faktörlerinin çoğunu azaltabiliriz.Bypass'ın Türkçe karşılığı köprülemedir. Damarın tıkalı olan kısmının ilerisine yeni bir damar ilave ederek,o bölgeye kan götürmek amaçlanır.Bu bypass damar sayısı tıkalı damarın sayısına göre 1 ile 8 arasında olabilir.Çoğunlukla 3-4 damar bypass yapılır ve 3-4 saat süren ameliyat süresi vardır. Hastamızın da belirttiği gibi Bypass hayat kurtarıcı bir ameliyattır ”açıklaması yaptı.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.