Yılda 1 milyon hektar tapulaştırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, yılda 1 milyon hektar arazide toplulaştırma faaliyeti yürütüleceğini belirtti.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel...

Yılda 1 milyon hektar tapulaştırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, yılda 1 milyon hektar arazide toplulaştırma faaliyeti yürütüleceğini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, yılda 1 milyon hektar arazide toplulaştırma faaliyeti yürüterek, 2023'ten önce Türkiye genelinde çalışmaları tamamlamak istediklerini söyledi.

Küsek yaptığı açıklamada, arazi toplulaştırma çalışmalarının tarım için önem taşıdığını, tarım alanlarındaki düzensizliğin önlenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de bir çiftçinin ortalama 10 parsel arazisi olduğunu anlatan Küsek, "Bu parsellerin çoğunun yolu yok, sulama kanallarından doğrudan yararlanamıyor, su ihtiyacını komşu parseller üzerinden sağlıyor. Parsellerin şekilleri tarımsal mekanizasyon için de uygun değil. Bunların bir an önce düzeltilip, tarımsal mekanizasyona, sulamaya uygun, yetiştirilen ürünlerin dünya ile rekabet edebilir duruma getirilmesi gerekiyor" dedi.

2008'den sonra çalışmaların hızlandığını, 5,5 milyon hektardan 3 milyonunun toplulaştırıldığını aktaran Küsek, çalışmaları 2023'ten önce çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı. Küsek, şöyle devam etti : "Bakanlığımızın belirlediği yıllık 1 milyon hektar arazi toplulaştırma hedefini yakalamak ve buna paralel gitmek istiyoruz. Bu anlamda bugüne kadar açıkladığımız rakamın biraz da önündeyiz. İnşallah bundan sonraki dönemde de yılda 1 milyon hektar arazide toplulaştırma faaliyeti yürüterek 2023'ten önce Türkiye genelinde çalışmaları tamamlamak istiyoruz ."

"Çiftçi çekingen davranıyor"

Arazi toplulaştırma çalışmalarının sosyal faaliyet olduğuna dikkati çeken Küsek, çiftçinin bu konuda bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Bu kapsamda eğitim çalışmaları da sürdürdüklerini dile getiren Gürsel Küsek, şu bilgileri verdi : "Çiftçinin bu işi iyi bilmesi gerekiyor. Toplulaştırmayla neler yapılabilir, bunun ne faydaları var? bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçi toplulaştırmayı çok iyi bilmediği için çekingen davranıyor. 'Tüm parsellerim yerinde kalsın' gibi direnç gösterebiliyor. Türkiye'de bugüne kadar yapılan çalışmaları yerinde görmeleri önemli. Çiftçimizin toplulaştırmayı çok iyi öğrenmesi gerekiyor. Bu sayede daha başarılı toplulaştırma yapacağımızı, daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bu konuda eğitim çalışmaları da yapıyoruz. Çiftçimiz sulamayı, gübrelemeyi, ilaçlamayı iyi biliyor ama toplulaştırmayı çok iyi bilinmiyor. Bu sorun birkaç yılda aşılır ve çiftçimiz bunu talep eder hale gelir."

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.