Yanan sahalara fidan dikildi

Orman Haftası kutlamaları çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüs Alanında geçtiğimiz yaz yanan sahalara değişik cinslerde 5 bin fidan dikildi.Muğla’da Orman Haftası kutlamaları kapsamında Muğla Sıtkı Koçman...

Yanan sahalara fidan dikildi

Orman Haftası kutlamaları çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüs Alanında geçtiğimiz yaz yanan sahalara değişik cinslerde 5 bin fidan dikildi.

Muğla’da Orman Haftası kutlamaları kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi salonunda tören düzenlendi. Törende hafta nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verilirken, geçen yaz üniversite kampüs alanında çıkan orman yangınında yanan sahaya fidan dikildi. Orman Haftası kutlama etkinliklerine Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Üniversite yönetimi, kamu kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

“Muğla ortalamanın üstünde”

Törende konuşan Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırdım orman yangınlarına dikkat çekerken, “Ülkemizde 21 milyon 188 bin hektar, yani yüzölçümümüzün yüzde 27’si ormanlarla kaplıdır. Bu ormanların yüzde 51’i verimlidir. Muğla’nın ise yüzölçümünün yüzde 68’i ormanlarla kaplıdır. Muğla olarak Türkiye ormanlarının iki katı fazla bir ormana sahibiz. Dünya ormanları yaklaşık 4 milyar hektar. Nüfus oranlamasında kişi başına 0,6 hektar orman düşüyor. Türkiye’de bu rakam kişi başına düşen orman miktarı 0,3 olurken, Muğla’da dünya ortalamasının çok çok üstünde ve 1,4 hektara tekabül ediyor.

Biz ormancılar olarak ormanlık alan sayısını arttırarak bu olumsuz gelişmeyi önlemeye çalışıyoruz. Ormanlarımız değişik sebeplerden dolayı zarar görüyor. Bu zararların başında insan unsuru ilk sırada geliyor. Her binlerce hektar orman arazisi orman yangınları ile yok oluyor. Bunun için Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ve yerelde de bizler yaptığımız çalışmalar ile orman yangınlarındaki zararı en aza indirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Orman yangınları ile mücadele konusunda Türkiye Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden çok çok iyi konumdayız. Bu ülkelere de zaman zaman orman yangınlarına müdahale amacı ile teknik, araç ve personel takviyesi yapıyoruz” dedi.

1 yıl içinde ağaçlandırılıyor

Muğla valisi Mustafa Hakan Güvençer Türkiye’nin orman yangınları ile mücadele konusunda dünyada ilk sırada yer aldığını belirterek, “Orman yangınları ile mücadelede birinci sırada olmanın yanında bu yetmiyor ve orman yangınlarında kaybettiğimiz sahayı en geç bir yıl içeresinde yeniden ağaçlandırmak suretiyle orman alanı içine katıyoruz. Muğla Bölge Müdürlüğümüz bu konuda son derece başarılı çalışmalar yapıyor. Bugün ağaçlandıracağımız alan gelecekte üniversite öğrencilerimizin havasından ve gölgesinden yararlanacağı bir alan olacak” dedi.

Öğrencilere ödülleri verildi

Törende, Orman haftası nedeniyle ilkokul ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri vali Mustafa Hakan Güvençer başta olmak üzere protokol üyeleri tarafından verildi. Tören sonrası ise geçen yıl 27 Temmuz’da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi kampüs alanındaki ormanlık alanda çıkan yangında yanan sahaya fidan dikimi yapıldı. Üniversite kampüs alanındaki 2 hektarlık alana 5 bin adet fıstık, kızılçam ve servi fidanı dikildi. Fidan dikimine protokolün yanı sıra, hazırlık sınıfı ve ilkokul öğrencilerinin de katıldı.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.