Vurulan Türk gemisi Fethiye’de

Libya açıklarında hiçbir uyarı yapılmadan karadan ve havadan ateş açılarak vurulan Tuna-1 adlı Türk yük gemisinin Libya açıklarından hiçbir uyarı bile yapılmadan karadan ve havadan ateş edilmesi sonucu geminin kaptanlarından...

Vurulan Türk gemisi Fethiye’de

Libya açıklarında hiçbir uyarı yapılmadan karadan ve havadan ateş açılarak vurulan Tuna-1 adlı Türk yük gemisinin Libya açıklarından hiçbir uyarı bile yapılmadan karadan ve havadan ateş edilmesi sonucu geminin kaptanlarından İlker Büyükdere hayatını kaybetti.

Kaptanın cenazesi Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gemiden alınan Fethiye’ye getirilirken, yük gemisi de bir süre sonra Fethiye Limanı’na yanaşarak tahliye işlemleri yapıldı.

Ankara’dan 11 kişilik uzman ekip Fethiye’ye gelerek incelemelerine başladı. Geminin 2. Kaptanı  Zafer Kalaycı; “ Hiçbir uyarı atışı bile yapılmadı. Saldırı önce karadan yapıldı sonra havadan.” Dedi.

Kuru yük taşıyan Tuna-1 adlı Türk gemisi Libya açıklarında hiçbir uyarı bile yapılmadan karadan ve havadan ateş açılarak vuruldu. Saldırı sırasında gemi kaptanlarından İlker Büyükdere hayatını kaybederken, mürettebattan 3 kişi de yaralandı.

Saldırı sonrası ilk olarak hayatına kaybeden kaptan İlker Büyükdere’nin cenazesi Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gemiden alınarak Fethiye’ye getirildi ardından da gemi Fethiye Limanına demirledi.

Saldırı sırasında yaralanan kaptanlardan Zafer Kalaycı, dehşet anlarını anlatırken, “ Hiçbir uyarı atışı bile yapılmadan saldırı yapıldı.” Dedi.

Kalaycı, “Saldırı önce karadan oldu sonradan uçakla saldırıları takip etti. İkinci uçak saldırısı yaklaşık 1 saat 18 mil mesafede oldu. Kendi çabamız sayesinde geminin makinesinde hasar olmadı. Gizli gizli Girit adasına giderek kurtulduk” dedi.

Uyarıdan anladıkları bombaydı

Hiçbir şekilde ne Arapça ne de başka dilde uyarının yapılmadığını belirten Kalaycı; “Sıra benim vardiyamdı. Gemini ikinci kaptanıyım ve 4-8 vardiyası benimdi. Hiçbir şekilde uyarı yapılmadı. Onların uyarıdan kastettiği bombaydı. Uluslararası sularda uyarıyı bombayla yaptılar. Gemi sahile paralel bir şekilde gidiyordu. Kuzeye doğru dönünce hedef küçüldü” diye konuştu.

3. Kaptan İlker Büyükdere’nin saldırı sırasında personeli toplarken bombanın isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden Kalaycı, şöyle konuştu: “Biz kendimizi ileriye atarak içeri kaçtık. Fakat üçüncü kaptan personeli toplarken arada kaldı ve bomba isabet etti” diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden görevlendirilen terörle mücadele, olay yeri inceleme ve kriminal uzmanlarından oluşan 11 kişilik ekip önceki gün Ankara’dan yola çıkarak dün sabah Fethiye’ye gelerek gerekli incelemeleri başlattılar.

Kaptanın cenazesi Fethiye’ye getirildi

Saldırıda hayatını kaybeden 3'üncü Kaptan İlker Büyükdere’nin cenazesi, TCSG-83 sahil güvenlik botu ile Fethiye limanına getirildi. Büyükdere'nin cenazesi indirilirken yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı ve diğer ilgililer ile İlker Büyükdere’nin yakınları TCSG-83 botunu karşıladı. Ceset torbasındaki cenaze TCSG-83 botunda sedyeye konulup 112 acil ambulansa alındı. Bu sırada İlker Büyükdere'nin amcaları Mustafa ve Hasan Büyükdere ile amca çocukları Özgür Büyükdere ile Fahri Büyükdere gözyaşlarını tutamadılar.

İlker Büyükdere’nin amca çocukları Fahri ve Özgür Büyükdere, İlker Büyükdere’nin 1. kaptan olmak için hazırlandığını, olaydan çok büyük üzüntü duyduklarını söylediler.

Tahliye yapıldı

Tuna-1 gemisinden ilk önce hafif yaralı olan 3 mürettebat tahliye edildi. Hizmet teknesiyle gemiden alınıp Fethiye İskelesi’ne getirilen 2’si Gürcü ve 1’i de Türk olan yaralılar, ambulanslarla Fethiye Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Tedavilerinin ardından Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde ifade verecekleri öğrenilen yaralıların, daha sonra işlemleri için Sahil Güvenlik Komutanlığı’na sevk edileceklerini ifade edildi.

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.