Veteriner Hekimler Günü kutlandı

Dünya Veteriner Hekimler Günü 28 Nisan tarihinde bütün ülke genelinde ve Muğla’da kutlandı. Kutlamalar sırasında veteriner hekimlerin çalışma şartları ve sorunlarına vurgu yapılırken çözüm önerileri de sunuldu.Dünya...

Veteriner Hekimler Günü kutlandı

Dünya Veteriner Hekimler Günü 28 Nisan tarihinde bütün ülke genelinde ve Muğla’da kutlandı. Kutlamalar sırasında veteriner hekimlerin çalışma şartları ve sorunlarına vurgu yapılırken çözüm önerileri de sunuldu.

Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, “Veteriner Hekimlik mesleği tarihin ilk dönemlerinde insanın hayvanı evcilleştirmesiyle başlamıştır. Hayvanların evcilleştirilmesi ile birlikte sağlık sorunları da ister istemez gündeme gelmiştir.

Avrupa’da 18.yy ilk yarısında patlak veren Sığır Vebası hastalığı 200 milyon sığırın ölümü, bitmek tükenmek bilmeyen ve süregelen savaşlar, bu savaşlarda kullanılan tek tırnaklı hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkların insan sağlığını tehdit etmeye başlaması sonucunda ortaya çıkan askeri, ekonomik ve sosyal problemlerin çözümüne çare aranmış ve bunun üzerine ilk veteriner okulu 1762 yılında Fransa’da  Lyon şehrinde kurulmuştur.

Türkiye’de Veteriner Hekimliği eğitimi ilk defa 1842 yılında İstanbul’da Askeri Veteriner Okulu çatısı altında hayata geçmiştir. Daha sonra 1889 yılında yine İstanbul’da Sivil Veteriner Okulu kurulmuş ve bu iki kurum 1921 yılında Yüksek Veteriner Okulu adı altında birleştirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek eğitim reformları çerçevesinde Veteriner Yüksek Okulu 1933 yılında Ankara’ya taşınmış ve Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde faaliyet göstermeye başlamıştır. 1946 Yılında Ankara Üniversitesi kurulmuş ve Veteriner Fakültesi de 1948 yılında Ankara Üniversitesi’ne dahil olmuştur. 1970 yılından sonra diğer Veteriner Fakülteleri de eğitime başlamıştır.”dedi.

Veteriner Hekimliğin Türkiye’de 171 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Kayacık, açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye’de tıp ve mühendisliğin ardından kurulan üçüncü yüksek okuldur. Her dönemde bünyesinden önemli değerler çıkarmış, toplum çıkarlarını her zaman meslek menfaatlerinin önünde tutmuştur. Bu saygın yapıyı korumak, geliştirmek ve bu bilinçle genç nesillerin güvenli yarınlara ulaşmasını sağlamak, her veteriner hekimin görevi olmalıdır. Bunun için, veteriner hekimlik mesleğini iyi tanımalı, görev ve sorumlulukların bilincinde olmalı, çalışmalarımızda ve meslektaşlarımız ile ilişkilerimizde meslek ahlaki ve etik ilkeleri gözetmeliyiz. Meslektaşlarımızın, aynı zamanda diğer meslek grupları ile ve halkla uyumlu ilişkiler kurmaları mesleğimizin saygınlığı açısından son derece önemlidir.

Veteriner Hekim, hayvan sağlığı ve hayvanlar üzerinde yapılacak tüm müdahalelerde tek söz ve eylem sahibi olan, koruyucu hekimlik hizmetleri ve hayvan ıslahı ile hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunan, hayvansal ürünlerin kontrolü ile tüm üretim ve pazarlama aşamalarında sağlık ve kalite güvencesini sağlayan, gıda güvenliği ve zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında doğrudan halk sağlığının korunmasında görev alan, doğal hayatın, çevrenin ve nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasında aktif çalışmalar yürüten, hayvan hakları ve hayvan refahı kapsamında önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmişe sahip, saygın bir kurumsal yapının mensubudur.

Toplum ve halk sağlığında da önemli bir misyona sahip olan tüm meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutlarız.”

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.