Vali Çiçek: Camiler 24 saat açık kalacak

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamsında düzenlenen ‘Tarihsel Süreçte İlim Halkaları ve Camiler’ panelinde camilerin sadece ibadethane değil, aynı zamanda birer ilim yuvası olduğu açıklandı.Diyanet İşleri...

Vali Çiçek: Camiler 24 saat açık kalacak

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamsında düzenlenen ‘Tarihsel Süreçte İlim Halkaları ve Camiler’ panelinde camilerin sadece ibadethane değil, aynı zamanda birer ilim yuvası olduğu açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan ‘Camiler ve Din Görevlileri’ haftası etkinlikleri kapsamında Muğla Müftülüğünce ‘Tarihsel Süreçte İlim Halkaları ve Camiler’ paneli düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi salonunda düzenlenen panele Vali amir Çiçek de katıldı. Panele konuşmacı olarak Başbakanlık Baş Müşaviri Dr. Necdet Subaşı, Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Prof. Dr. Alaattin Karaca ve Doç. Dr. Adnan Çevik katıldı.

Panel Kur’an-ı Kerim tilaveti ile açılırken, açılışta konuşan Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak, camilerin Türklerin yaşamında çok farklı bir yere sahip olduğunu açıkladı. Koçak, “Bizim kültürümüzde camiler mihrabı ile mabed, mimberi ile devlet, kürsüsü ile mekteptir” dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, insanın kalbinde olan Allah aşkının ruhu ile buluşarak ibadetlere yönelmesindeki en önemli toplu ibadet yapılan yerlerin mescitler ve camiler olduğunu açıkladı. Vali Çiçek, “Camiler kutsal yerlerdir ve Allah’ın evidir. Ama en önemlisi de inanan insanların orada kaynaşmasını, birleşmesini, Allah aşkı ile ve sevgi ile buluşup insanların toplum haline gelmesini sağlayan en önemli mekânlardan biridir. İl Müftümüze, ilçe müftülerimize, camilerimizdeki imam hatiplere söylediğim ve sürekli verdiğim bir talimat var. Camilerimiz 24 saat açık olacak. Cami mesai ile sınırlı değil. Yani devlet dairesi değil. 5 vakit namaz kılınıyor ve görevli kapısını kapatıp gidiyor. Camide imam olmayabilir, ama Müslüman vatandaşımız ibadetini yapacak, gerektiğinde kitap okuyacaktır. İki Müslüman gidip istişare yapacaktır. Sohbet edecektir, ama dedikodu değil. Minarelerimizden ezan okunmalı, sala verilmeli. İşte 15 Temmuz’da milletimizin birliğine, vatanın bölünmez bütünlüğüne, bayrağımıza, hatta ezanlarımızı susturmaya çalışan o canilere karşı minarelerimizden salalar verildi. Camiler milli birliğimizin de, dini birliğimizin de sosyal anlamda kaynaştığımız yerlerdir” dedi.

“Bir coğrafyanın vatan kılınmasında cami önemli”

Prof. Dr. Alaattin Karaca, caminin ve camilerin bir coğrafyanın vatan kılınmasındaki yeri ve önemi fonksiyonu hakkında bilgi verdi. Karaca, “Cami bizim coğrafya ile olan asli, ruhi ve kimliksel bağımızı kuran en önemli unsurdur. Buradan yola çıkarak biz bir toprağı fethederken, camilerle fethederiz. Bu toprakların vatan kılınmasında askeri unsurdan sonra en önemli unsur kolonizatör dervişlerdir. Yesevi’lerdir, Yunus’lardır, Mevlâna’lardır ve Abdal’lardır” dedi.

“Muğla’da ilk çekirdek Ulu Camide atıldı”

Doç. Dr. Adnan Çevik Muğla ve Cami konulu bilgilendirmesinde Muğla’nın tarihsel süreci ve camilerin önemine dikkat çekti. Çevik, “Muğla’nın bir şehre dönüşümü 13. Yüzyılın ikinci yarısında Menteşe Beyleri tarafından şehrin ilk çekirdeği de Ulu Cami’de başladı. Muğla’nın şekillenmesi Beylik dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak üçe ayrılır. Camilerimiz sadece bundan ibaret değil. 1671’de Evliya Çelebi 70 mihrap ve mescit olduğunu söylüyor” dedi.

“Camiler ile toplumun irtibatı güçlendirilmeli”

Başbakanlık Baş Müşaviri Dr. Necdet Subaşı, tüm gayretlere rağmen, Diyanet İşleri’nin olağanüstü çabasına rağmen türbelerin, mescitlerin ve camilerin hayat ile eş zamanlı bir şekilde tahrip olduğunu belirtti. Subaşı, “Böyle ağır bir cümleyi koca bir kurumu rahatsız edecek bir şekilde kullanmayı tabi ki doğru bulmuyorum. Ama bahsetmek isteğim koca bir 100 yıllık hesap verilmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte gerçekten çok ağır şeyler yaşandı. Bu ağır travmalar, ağır müdahaleler ve maruz kaldığımız şiddet maalesef camileri hayatın kıyısına götürdü. İşin doğrusunu söylemek gerekir ise, cami ile olan irtibatımız nostaljik olduğu kanaatindeyim. Camiyi dışarıda bırakarak bu toplumun rahat ve huzura kavuşacağına inanmıyorum. Bu toplumun cami ile irtibatını güçlendirmesi, cami ile bütünleşmesi ve olmazsa olmazı bir yapıya büründürülmesi gerekir” dedi.

Toplantının sonunda Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında Müftülüğe bağlı birimlerde çalışan ve başarılı olanlara ve emekli personele plaket Vali Yardımcısı Fethi Özdemir tarafından verildi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.