Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı

Köyceğiz’de bulunan 21 metre yükseklik, 23 metre genişlik ve 2.20 metre gövde kalınlığı ile Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı olma özelliğini taşıyan ağaç çiçek açtı.Türkiye’de bilinen en büyük 4 Manolya ağacından...

Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı

Köyceğiz’de bulunan 21 metre yükseklik, 23 metre genişlik ve 2.20 metre gövde kalınlığı ile Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı olma özelliğini taşıyan ağaç çiçek açtı.

Türkiye’de bilinen en büyük 4 Manolya ağacından birisi Muğla’nın doğası ve florası ile ünlü Köyceğiz ilçesinde bulunuyor. Köyceğiz’de Aykut Oray kültür ve Sanat Merkezi Tarihi Sabri Başoğlu konağının bahçesinde 500 m2 alanı kaplayan 21 metre yüksekliğinde 23 metre genişliğinde 2.20 metre gövde cidar kalınlığı ile Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı olma özelliğini taşıyan ağaç, Haziran ayında çiçek çattı ve çevresine mis kokular salmaya başladı.

1928 yılında zamanın Rodos valisi tarafından Mehmet Sabri Başoğlu’na hediye edilen manolya fidanı tarihi konağın bahçesinde dikilmiş, Köyceğiz’in gerek iklimi ve gerek sulak alan oluşu nedeniyle yerini seven ve emsallerine fark atan Manolya ağacı, Haziran ayında çiçeklerini açtığında tüm Köyceğiz’e manolya kokusu sarıyor. Tarihi konağın bahçesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekiyor.

Köyceğiz’deki Manolya ağacı, Türkiye’nin bilinen en büyük 4 manolya ağacından biri olarak her yıl ilgili bakanlıklar tarafından damızlık tohum alınıyor. Emsallerinden farlı olarak boy ve gövde cidar kalınlığı bakımından Türkiye’nin en büyük Manolya ağacı unvanını elinde bulunuyor. Yalova’da Atatürk tarafından dikilen manolya ağacı ve İzmir fuar alanı ve Dolmabahçe sarayı bahçesindeki manolya ağaçları ile yaşıt olarak biliniyor.

Bu haber toplam 692 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.