Türk Ortak Yatırım Fonu kuruluyor

Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi 4. Zirve Toplantısı tamamlandı. Konsey’de alınan kararlar arasında Türk Ortak Televizyon ve Yatırım Fonu kurulması, ve Türk Merkezleri kurulması da yer alıyor.Muğla'nın Bodrum ilçesinde...

Türk Ortak Yatırım Fonu kuruluyor

Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi 4. Zirve Toplantısı tamamlandı. Konsey’de alınan kararlar arasında Türk Ortak Televizyon ve Yatırım Fonu kurulması, ve Türk Merkezleri kurulması da yer alıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün öncülüğünde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın Cumhurbaşkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen Türk Konseyi 4. Zirvesi sona erdi.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden oturumların tamamlanmasının ardından Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, değerlendirme toplantısı yaptı.

Verimli bir zirve gerçekleştirildiğini ve bu yıl misafir olarak katılan Türkmenistan’ı bundan sonraki zirvelerde görmek istediklerini ve bu görüşün zirvenin ortak görüşü olduğunu belirtti. Oturumun tamamlanması ile Türk Konseyi 4. Zirvesi’nin resmi programını tamamladıklarını belirten Genel Sekreter Halil Akıncı, “Bu yıl benim görev sürem tamamlamıyor. Kurucu Genel Sekreter olarak 4 yıl çalıştım. Hayatımın en zevkli görevi idi. Eylül ayında görevi devredeceğim. Biraz evvel imzalanan belge ile de Azerbaycan’dan Ramil Hasanov genel sekreter olarak tayin edildi" dedi.

Ortak Yatırım Fonu

Zirvenin konusunun turizm iş birliği ve İpek Yolunun canlandırılması olduğunu belirten Akıncı, “Zirvede bir ortak turizm paketi hazırlanması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sundum. Son bir yılda ve 4 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sundum. Bazı teklifler geldi. Zaten üzerinde çalışıyorduk. Ortak televizyon ve yatırım fonu kurulması yönünde çalışma yapıyoruz.

Bu yılki zirvede mutlu bir olaya şahit olduk. Kardeş Cumhuriyet Türkmenistan’ın devlet başkanı katıldı. Bundan sonraki zirvelerde görürüz inşallah. Yaptığımız işlerin çoğu da teknik nitelikte ekonomik, turizm, ulaştırma, gümrük ve eğitim alanında iş birliği görüşmeleri yapıyoruz. Aramızda görmekten memnuniyet duyacağımıza Sayın Türkmenistan Devlet Başkanına söyledik” dedi.

Türk Merkezleri kurulacak

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Genel Sekreter Halil Akıncı, “Türk diasporası kurulması ile ilgili bir şeyden söz edildi mi?” sorusuna “Bu konuda yaptığımız çalışmalar hakkında devlet başkanlarına bilgi verdim. Bu konuda Avrupa ve Amerika’da iki şehirde bu merkezleri kuracağız” dedi.

Akıncı, Afganistan’dan NATO’nun çekilmesi ile ilgili neler konuşulduğunu hakkındaki soruya ise, “Bu konularda konuşma yapılmadı. Lakin Cumhurbaşkanları dün akşam baş başa yemek yedi. Bugün de yiyecekler. Türk akademisi diye yeni bir kuruluşumuz var. Başkanı da aramızda, Kazakistan’dan Barkan Kıdırali. Bu önem verdiğim bir kurum. Tarihimiz, başkaları tarafından yazılmış. Bu nedenle Türkler hep kötü olmuştur” dedi.

Zirve sonunda Genel Sekreterliğe Azerbaycan’dan Rami Hasanov atanırken, devir teslimin Eylül ayında yapılacağı belirtildi. Şu anda resmi görüşmeleri tamamlanan Zirve, ikili görüşmelerle devam ediyor.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.