Turizm Teşvikleri değerlendirildi

Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası (MUTSO)  Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliği ile turizm meslek komite üyelerine yönelik“Turizm Sektöründeki...

Turizm Teşvikleri değerlendirildi

Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası (MUTSO)  Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliği ile turizm meslek komite üyelerine yönelik“Turizm Sektöründeki Teşvikler” konulu bilgilendirme toplantısı MUTSO Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya konuşmacı olarak İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kaan Gök, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, GEKA Uzmanı Mehmet Kartal katıldı.

Toplantıda, turizm meslek komitesi üyelerinin yanı sıra MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Toplantının açış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla’nın 1124 km’lik sahil şeridi, yüzde 68’lik ormanlık alana sahip olması ile dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasına olduğunu belirterek sözlerine söyle devam etti:

“Muğla ülkemizin diğer bölgelerine göre iklim açısından da adından söz ettiren bir turizm beldesi,  biz turizmde ki birçok sorunu çeşitli toplantılarda tespit edip konuşuyoruz. Nasıl çözebileceğimizi değerlendiriyoruz. En son Muğla’da ki ticaret ve sanayi odaları olarak Fethiye’de yaptığımız bir toplantı ile hem sorunlarımızı tespit ettik Hem de bu sorunların çözümleri ile ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Ve bu konuştuklarımızı da milletvekillerimize turizm bakanlığımıza bildirerek çözüm noktalarını kendilerine ilettik” dedi.

Yeşil Bayrak önerisi

Muğla ilinde 6 aya sıkışan turizm anlayışını 12 aya yaymak istediklerini ifade eden Karakuş, “Ülkedeki tüm üniversitelerin aktivite kulüpleri binlerce etkinlik organize ediyor. Bu kulüplerin kış etkinliklerini  ilimizde gerçekleşmesi için girişimlerde bulunduk. Bazı tanıtımlarda bulunup bunları ilimize çekmek için mutlaka paket turlar hazırlamamız gerekli. hizmet fiyatlandırması ve  kalite standartlarının oluşturularak uluslararası standardidasyon kuruluşları ile bir çalışma yapılmalı. İşte tüm turizmdeki çıktılar konusunda bir standart oluşturup gerekirse tesislerimize yeşil bayrak verilmeli” dedi.

Yeşil bayrak projesini hayata geçirildiği zaman turistlerin geldiğinde hangi tesisten en iyi hizmeti en iyi şartlarda nereden alabileceği yönündeki görüşlerini de ifade eden Başkan Karakuş, “Yeşil bayrak projesinin hayata geçmesi ile tüm tesisler bu yeşil bayrağı alabilmek için o standartlara kavuşma adına bizim düzenleyeceğimiz kurslarla, kendi kalitesini hizmet kalitesini arttırarak mutlaka yeşil bayrağı tesisine çekmek isteyecektir. Çünkü yeşil bayraklı tesisle yeşil bayraksız tesis arasında gelen müşteri bakımından, kazandığı para bakımından önemli bir fark doğacaktır ”dedi.

Alternatif Turizm Projeleri

MUTSO olarak turizmin 12 aya yayılması için yeni  projeler planladıklarını belirten Karakuş, “Bunlardan bir tanesi şuanda hayata geçti. İnşallah çok büyük bir hava muhalefeti olmazsa 3 Şubat da Karia’da Yaşam projemizin açılışını yapıp, ilimizde 796 kilometrelik yürüyüş yolunu hayata geçireceğiz” dedi.

Karakuş konuşmasına şöyle devam etti:

“Uluslar arası fuar alanımız bizim göreve gelirken söz verdiğimiz bir proje idi şuanda her şeyi bitmiş durumda ihale aşamasına gelmiş durumda sadece kesin irtifak hakkının alınması ile ilgili bir tane imzayı bekliyor. O imza alınır alınmaz fuar alanında temelini atacağız. İki yıl gibi bir sürede de fuar alanını hayata geçirip Muğla da ki hem ürünlerimizin hem de hizmetlerimizin tanıtımına katkıda bulunacak ve Muğla’yı marka haline getirecek. Bunun yanında Yörük Köyü projemiz var. Yörük yaşamını birebir anlatan insanların içine girdiği zaman 200 yıl önce Yörüklerin tüm yaşam tarzını yerinde görebilecekleri Yörük Köyü projemiz ile ilimize gelen 7-8 milyon yerli yabancı turistin yüzde 10’unu hedefliyoruz” dedi.

Açış konuşmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kaan Erge, sunumunu yaptı. Erge, Muğla‘nın il oluşunun 100. yılı kapsamında planlanan etkinliklerinden söz ederken, Muğla turizmine de değindi.

Gelen turist sayısında artış yaşanırken, döviz girdisinde bir düşüşün söz konusu olduğunu belirten Kaan Erge, “Bu hiç te arzu etmediğimiz bir durumdur. Bunun pekçok nededi var. Örneğin; Avrupa’da yaşanan kriz, turist profilinin düşük olması, Irak, İran gibi ülkelerdeki siyasi durumlar” dedi.

Müdürlük olarak bölgesel turizm kalitesini artırmak adına çalışmalar yaptıklarını belirten Erge, “Turizm sektörüne hizmet veren yeme içme, konaklama ve tüm işletmelerin ve işyerlerinin denetlenerek hizmet kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda  tüm işyerleri ruhsatlandırılmalı ve standartları yükseltilmeli. Turizm sektöründe kalifiye ve sertifikalı eleman sayısı yetersiz. Bu konuda turizm elemanı kursları açılarak sertifikalandırılmalı. Kaçak içki satışlarının önlenmesi konusunda gerekli denetimlerin yapılmalı, kaçak seyahat acenteciliği faaliyetlerinin ve kaçak rehberlik faaliyetleri önlenmeli ve sonuç olarak ilimizin tanıtım ve markalama sürecinde bölgesel birliktelik sağlanarak, tanıtım faaliyetlerinde ve fuarlarda birliktelik sağlanması gerekiyor” dedi.

“En büyük sıkıntımız tanınmak”

Ülke olarak en büyük sıkıntılarının tanınmak olduğunu da dile getiren Kaan Erge, “Yaptırdığımız araştırmalarda bir acı gerçek var ki o da, Türkiye; sokaklarında develerin yürüdüğü, kadınların çarşafla dolaştığı bir ülke. Beyin algılarına göre biz onlardan uçak bir ülkeyiz bu uzaklık mesafe olarak değil ama. Bu önyargıyı kırmak için tanıtıma ihtiyacımız var. Bunda da katıldığımız yurtdışı fuarlar etkili oluyor” diye konuştu.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Uzmanı Mehmet Yasin Kartal ise turizm sektöründe faaliyet gösteren müteşebbislere İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı, Doğrudan Faaliyet Desteği, Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması Mali Destek Programı, Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvikleri (Turizm Sektörüne Yönelik) konularında bilgiler verdi.

“Meslekte uzmanlaşmaya gidilmeli”

Toplantı sonunda söz alan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli de, “her işi yaparım” devrinin bittiğini, hangi sektörde ve meslekte olursa olsun uzmanlaşmaya gidilmesi gerektiğine işaret etti ve bu yöndeki işbaşı eğitim programının önemini vurguladı. Sarıyerli, geçtiğimiz yıl 30 işbaşığı eğitimi sayısını bu yıl 549’a çıkarttıklarını belirterek, bu büyümenin yüzde bin 500 dolayında olduğunu belirtti ve toplantıya katılan müteşebbislere, “Devlet olarak temel amacımız, vasıfsız işgücünü sizin tezgahlarınızda meslek öğretmek ve istihdam yaratmak” dedi.

İlyas Sarıyerli, kurum olarak 2011 -2012 yılları arsında toplamda bin 585 kişiye girişimcilik eğitimi vererek, 5 bin 204 kişiyi de işe yerleştirdiklerini belirterek, toplum yararına çalışma programlarının olduğunu ve toplum yararına çalışmalar yapmaya devam edeceğini  kaydetti.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.