“TRAFİK CEZALARI AÇIKLARI MI KAPATIYOR?”

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilen trafik kontrolleri sırasında kesilen cezalardan elde edilen gelirin bütçe açıklarını kapatmak için kullanılıp...

“TRAFİK CEZALARI AÇIKLARI MI KAPATIYOR?”

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilen trafik kontrolleri sırasında kesilen cezalardan elde edilen gelirin bütçe açıklarını kapatmak için kullanılıp kullanılmadığını sordu.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, kamuoyunda tartışma konusu olan trafik cezalarından elde edilen gelirin bütçe açıklarını kapatmada kullanılıp kullanılmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

“Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, 2013 yılında sürücülere, plakalara ve yolculara 13 milyon 24 bin 764 trafik cezası kesilmiştir. Bu cezaların tutarının ise 2 milyar 241 milyon 408 bin lira olduğu tespit edilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2013 tarihli verilerine göre, Türkiye’deki motorlu araç sayısı 17 milyon 653 bin 281. Bu hesaba göre araç başına yaklaşık 127 lira ceza kesilmiş oluyor.

Kesilen bu yüksek meblağ cezaya rağmen, 2013 yılı içinde 37 bin 860 kaza meydana gelmiş, kazalarda bin 257 kişi hayatını kaybederken 50 bin 343 kişi yaralanmıştır. Yani, kesilen onca cezaya rağmen, kazaların sayısında ve trafik kazalarında meydana gelen can ve mal kaybında bir azalma olmamıştır.

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 6,5 milyon araç sahibinin trafik sigortası ve muayene yaptırmadığı belirtilmektedir. Yani, her 5 araçtan biri bugün standartlara uygun olmadan trafikte yer almaktadır. Söz konusu araç sahiplerinin, trafik cezalarını ödeyemediği için muayene yaptırmadıkları iddia edilmektedir.” Diyen Aldan, Bakan Ala’dan şu sorulara cevap istedi:

-Bir yıl içinde 2 milyar 241 milyon 408 bin lira gibi yüksek miktarda trafik cezası kesilmesi normal midir?

-Tahsil edilen bu para nerelerde kullanılmaktadır?

-Hükümetin en önemli yatırımları arasında gösterdiği duble yollara ve kesilen bunca cezaya rağmen trafik kazalarının azalmamasını neye bağlıyorsunuz? Kesilen bu ceza paralarını trafik kazalarının azaltılması için kullanmayı düşünüyor musunuz?

-Halen trafik sigortası ve muayenesi yapılmayan ve bugün trafikte olduğu belirtilen 6,5 milyon aracın, kesilen cezaları ödeyemeyen vatandaşlara ait olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?

-Kesilen trafik cezalarının kamu açıklarını kapatmakta kullanıldığı iddiaları doğru mudur?

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.