Tarımda kadın girişimciler artıyor

Muğla ve ilçelerinde gerçekleştirilen Tarımda Kadına Yönelik Girişimcilik Eğitimleri meyvesini vermeye başladı. Eğitimlere kadınlar büyük bir ilgi ve katılım gösterirken, tarım alanındaki kadın girişimcilerin sayısı da...

Tarımda kadın girişimciler artıyor

Muğla ve ilçelerinde gerçekleştirilen Tarımda Kadına Yönelik Girişimcilik Eğitimleri meyvesini vermeye başladı. Eğitimlere kadınlar büyük bir ilgi ve katılım gösterirken, tarım alanındaki kadın girişimcilerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Muğla’da, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında 2015 yılında gerçekleştirilen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” eğitim programı kapsamında 2015 yılında 50 kadın çiftçim 10 gün boyunca girişimcilik eğitimi aldı.

Girişimci kadınlardan ilk etapta 9 kadın çiftçi projesini hayata geçirirken, girişimci kadın çiftçilere bir yenisi daha eklenerek toplam 10 projeye ulaşıldı. Dalaman’dan Çiğdem Gün (Doğaya Katkı Can Solucan), Fethiye’den Beral Solmaz (Kayın Mantarı), Kavaklıdere’den Emine Karabıyık (Salma Tavukçuluk), Menteşe’den Harika Durgut (Harika Silaj Paketleme), Milas’tan Sevgi Günaltay (Zeytin Üretim İmalat ve Satış), yine Milas’tan Filiz Çetin (Kozalak Sıyırma Makinesi), Ortaca’dan Emine Bayar (Kinoa Üretimi), Ula’dan Elif Hasret (Issı Özgür Tavuk) ve Köyceğiz’den Hatice Demirtaş (Organik Tarım) projelerini hayata geçirdiler.

Ayrıca; 2017 yılında ise Datça’dan Gamze Özer Yağmur Suyu Depolama (Su Hasadı) projesini hayata geçirdi. İstanbul’da farklı firmalarda çalışarak emekli olan Gamze Özer, emeklilikten sonra Datça’da küçük bir yer alarak hobi amaçlı başladığı çiftçiliği meslek haline getirdi. Datça Bademi ve zeytin yetiştiren Özer, organik üretim sertifikasını da aldı.

Muğla Tarım İl Müdürlüğünün Tarımda Kadın Girişimciliği eğitimine de katılan Özer, projesini kaleme aldıktan iki yıl sonra hayata geçirdi. Özer, suyun günümüzde ve gelecekte hem insanlık hem de tarım için öneminin farkında olduklarını vurgulayarak, 75 tonluk bir depo yaptığını ve tam kapasite dolu olduğunu söyledi.

Özer, yağmuruyla zengin bir bölgede olduklarını ve depo kapasitesi daha yüksek olduğu takdirde bunu da karşılayacak bir yağış olduğunu ifade etti. Özer, gerek damla gerekse salma sulamada kullanacağı suyun hem tarımda sulama ihtiyacının bir kısmını karşılayacağını hem de su ve doğayı koruduğunun altını çizerken, hayalinin organik olan ürünlerinde markalaşmak olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.