Sorumlu Balıkçıları halk belirliyor

Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülen ‘Sorumlu Balıkçılık’ uygulamasında yerel halkın değerlendirme ve kanatları ile kimlere sertifika verileceği belirleniyor.Sualtı...

Sorumlu Balıkçıları halk belirliyor

Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülen ‘Sorumlu Balıkçılık’ uygulamasında yerel halkın değerlendirme ve kanatları ile kimlere sertifika verileceği belirleniyor.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi”nde sona geliniyor. Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğindeki proje kapsamında verilecek “Sorumlu Balıkçılık Sertifikaları”, proje bölgesinde yaşayan halkın kanaatleriyle sahiplerini buluyor.

Sertifikalar ilgi çekiyor

Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yürütülen proje kapsamında tüm paydaşlara yönelik olarak eğitim materyalleri ve bilgilendirici levhalar tasarlanırken, her bireyin deniz koruma çalışmalarında oynayacağı rolü özendiren uygulamalara da imza atılıyor. Özellikle turistik bölgelerde dağıtılacak “Sorumlu Balıkçılık Sertifikaları” da bu kapsamda büyük ilgi çekiyor

Halkın kanaatleri belirleyici unsur

Yıl içinde yasal yollarla hizmet üreten ve bir yandan yerel kültürel değerlere zarar vermemeye dikkat eden balıkçılar, balık satış noktaları, restoran ve lokantalara yönelik sertifikaların kimlere verileceğini yerel halkın kanaatleri belirliyor. Bu tür sertifikalar Avrupa’da da ilçe belediyeleri ve sivil toplum örgütleri işbirliği içinde de yaygın olarak kullanılıyor ve yerel değerleri koruyan işletmelere ödül olarak veriliyor. Tüketicilerin tercihlerini belirlemede önemli role sahip olan sertifikalar, ona sahip olan kurum ve kuruluşlar için önemli bir prestij göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık bir yıldır devam eden “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” ekibinin bugüne kadar yerel balıkçılar, restoranlar, resmi kurum temsilcileri ve tüketiciler ile yürüttükleri temaslar, projenin bilinçli avcı ve restoranlar tarafından olumlu karşılandığını ortaya koydu.

Bu haber toplam 63 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.