SON SEMERCİ DİRENİYOR

Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan semercilik sayıları oldukça azalan eski ustaların elinde zamana ve teknolojiye direniyor. Yatağan ve yöresinin son semercisi 75 yaşındaki Enver Erkaleli de bunlardan birisi.Yatağan...

SON SEMERCİ DİRENİYOR

Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan semercilik sayıları oldukça azalan eski ustaların elinde zamana ve teknolojiye direniyor. Yatağan ve yöresinin son semercisi 75 yaşındaki Enver Erkaleli de bunlardan birisi.

Yatağan ilçesi Turgut Mahallesinde yaşayan 75 yaşındaki iki çocuk babası Enver Erkaleli, ata mesleği olan semercilik  mesleğini zamana ve teknolojiye direnerek  sürdürüyor. Yatağan ve Kavaklıdere İlçelerinin son semercisi olan  Erkaleli, ölene kadar mesleği sürdürmekte kararalı olduğunu söylüyor.

Bir zamanlar yörede büyük bir sektör olan semerciliği devam ettiren  Enver Erkaleli; “Semercilik bizim Ata mesleğimiz, Ancak teknolojinin gelişmesiyle semercilik  mesleği de tarihe karışmaya yüz yuttu. Benim çocuklarım dâhil olmak üzere gençlerden bu işi yapan yok ama ben Ata mesleği olan semerciliği elim kolum tuttuğu sürece devam ettireceğim.” dedi.

Mesleğini çok seven,  her Çarşamba günü Yatağan Açık Pazar yerinde mesleği icra eden Erkaleli’nin tek arzusu öldükten sonra aletlerinin bir müze de sergilenmesi. Erkaleli; “Yıllarca ekmeğini yediğim alet edevatımın ilerde ne işe yaradığının bilinmeyecek olması beni en çok üzen konudur. Çünkü yeni gençlik bu aletlerin ne işe yaradığını bilmez o nedenle öldükten sonra aletlerimin bir müzede sergilenmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 379 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.