Santralde rehabilitasyon gecikiyor

Yatağan Termik Santralinde Elektrofiltre Rehabilitasyonu ihale edilerek işe başlanalı 24 ay geçmesine rağmen çalışmalar ağır aksak ilerliyor. 3 ünitenin rehabilitasyon çalışmalarının 15 ila 18 ay içinde bitirilmesi gerektiği...

Santralde rehabilitasyon gecikiyor

Yatağan Termik Santralinde Elektrofiltre Rehabilitasyonu ihale edilerek işe başlanalı 24 ay geçmesine rağmen çalışmalar ağır aksak ilerliyor. 3 ünitenin rehabilitasyon çalışmalarının 15 ila 18 ay içinde bitirilmesi gerektiği belirtilirken, çalışması tamamlanan bir ünitenin ise verimli çalışmadığı iddia edildi.

Yatağan Termik Santralindeki Elektrofiltre Rehabilitasyonu çalışmalarındaki gecikmeler tepkilere neden oluyor. 3 ünitenin rehabilitasyon çalışmalarının 13 ila 18 ay arasında bitirilmesi hedeflenirken aradan 24 ay geçmesine rağmen sadece bir ünitenin çalışması tamamlanmış durumda.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik, gecikmelerin kafalarda soru işareti uyandırdığını söyledi. Sözleşme gereği her üç ünitenin çalışmalarının 8-9 ay önce tamamlanması gerektiğini hatırlatan Erçelik; “Bu güne kadar sadece 1 ünitenin Rehabilitasyonu bitirilebildi. Onun da çok verimli çalıştığı söylenemez.

Halbuki ihale sözleşmesine göre Yatağandaki her 3 ünitenin Rehabilitasyon işi toplam 15-18 ay gibi bir sürede tamamlanması gerekiyordu. 8-9 aydır bütün ünitelerin devrede olması gerekiyordu. Daha kaç ay daha devre dışı kalınacağı belli değil.” Dedi.

“Halkın parası çarçur ediliyor”

Gecikmeden kaynaklı olarak yüklenici firmaya bugüne kadar herhangi bir cezai yaptırım uygulanıp uygulanmadığını bilmediklerini ifade eden Erçelik; “İşin istenilen sürede bitirilememesinin sorumlularına ne kadar cezai yaptırım uygulandı veya istihkaklarından ne kadar kesinti yapıldı bilemiyoruz ama, Santralin çalışmamasından kaynaklanan zarar para ile pulla ölçülecek durumda değildir.

Yatağan Santralinin üretmediği enerji özel sektör santrallerinden karşılandığı düşünüldüğünde, Yatağan Elektrofiltre Rehabilitasyonu adı altında basiretsizce  halkın parasının nasıl çarçur edildiğinin en somut örneğidir.

Müracaatlar yapıldı

Biz TES-İŞ Sendikası olarak konunun incelenmesi için  geçtiğimiz günlerde ilgili mercilere gerekli müracaatlarımızı yaptık.

Ayrıca 1.Ünitede meydana gelen Türbin arızasının yapılması  işi önce Romanyalı bir firmaya, daha sonra neredeyse trilyona bulan bir bedelle Alstom firmasına verilmiştir.

Yatağan Termik Santral üretimine bakıldığında bu yıl tüm yılların en düşük üretimi gerçekleşecektir.

Santral bu yıl üretmeme rekoru kıracaktır. Bu kesinlikle tesadüf değildir. Kendi sorumluluklarını yerine getiremeyenler, her zaman topu işçilerin ve sendikanın üzerine atmaya çalışıyorlar.

Halbuki şimdiye kadar Ünite revizyonları sadece ihale alan şirketlerin işleriyle sınırlı tutulmuş, santralde çalışan kurum personeline fazla mesai doğar düşüncesiyle tepeden tırnağa bir revizyon yapılmamış, sadece arızalı kısımlar bakılmıştır.

Bu yüzden bakımların yeterli yapılamamasından kaynaklı üretim kayıpları da çokça yaşanmaktadır. Yatağan Termik Santralinin çalışması halinde ülke ekonomisine yapacağı katkı  düşünüldüğünde, oluşan zararın hattı hesabı yoktur.”diye konuştu.

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.