Ramazan Davulu Menteşe Meclisi’nde

Muğla Belediye Başkanlığı döneminde bazı vatandaşların gece uykuda rahatsız oldukları gerekçesiyle kaldırılan Ramazan davulu geleneğinin devam etmesi konusu, Menteşe Belediye Meclisi’nin toplantısında gündeme geldi.Muğla...

Ramazan Davulu Menteşe Meclisi’nde

Muğla Belediye Başkanlığı döneminde bazı vatandaşların gece uykuda rahatsız oldukları gerekçesiyle kaldırılan Ramazan davulu geleneğinin devam etmesi konusu, Menteşe Belediye Meclisi’nin toplantısında gündeme geldi.

Muğla Belediye Başkanlığı döneminde bazı vatandaşların gece uykuda rahatsız oldukları gerekçesiyle kaldırılan Ramazan davulu geleneğinin devam etmesi konusu, Menteşe Belediye Meclisi’nin toplantısında gündeme geldi.

AKP ve MHP’li belediye meclis üyeleri bir yazılı önerge vererek, “Ramazan davulunun çalınması geleneğinin sürdürülmesini” talep ederken, CHP’li meclis üyeleri, 5-6 yıldır kentte davul çalınmadığını ve artık bu sistemin oturduğunu gerekçe göstererek, Ramazan ayı içerisinde her gün değil, sadece 4 kez davul çalınması yönünde karar aldı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Ramazan davulu geleneği köy ve beldelerde hala devam ediyor. 66 mahallenin 53’nde Ramazan davulu çalıyor. Hadi ‘çalınsın’ diyelim, bu defa da vatandaşlar ‘sistem zaten oturmuştu, neden çalıyor?’ diye emin olun sorarlar. Çünkü bu yönde düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Ancak geleneklerimizden tamamen kopmuş değiliz. Ramazan içerisinde belli aralıklarla davul zaten çalıyor. Ramazan ayı içerisinde üç kez çalan davul sayısını biz dörde çıkaralım” dedi.

MHP grubundan söz alan Belediye Meclisi Üyesi Aylin Ergen ise, “Ramazan davulu sonuçta manevi bir geleneği yaşatmaya yönelik adet. Rahatsızlık verdiği gerekçe gösteriliyor. Hepimiz sabah işe gidiyoruz ama davuldan rahatsız olmuyoruz. Ramazan ayında davulun sesini duymak, geçmişten bu güne kadar bizleri hep mutlu etmiştir” dedi.

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Gültekin Akça da, “Müslüman bir ülkeyiz, gelenek göreneklerimize bağlıyız. Davulun sesinden hiçbir surette rahatsız olmuyoruz. Ramazan ayında davul çalmasını olumlu buluyoruz” dedi.

Görüşlerin ardından oylamaya geçildi. AK Parti ve MHP gruplarının ‘her gün Ramazan davulu çalsın’ önerisine karşılık, Başkan Gümüş tarafından ortaya atılan ‘her gün değil de 4 kez çalınsın’ önerisi, AK Parti ve MHP’li belediye meclis üyelerinin 8 ret oyuna karşılık, CHP’li belediye meclis üyelerinin 15 kabul oyuyla Meclis’ten geçti.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.