Prof.Dr. Diler, Lelegleri anlattı

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum’da ‘Lelegler’ konulu bir konferans verdi.Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu’nda Heredot 3.Yaş Akademisi ve Kent Konseyi'nin destekleriyle düzenlenen...

Prof.Dr. Diler, Lelegleri anlattı

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum’da ‘Lelegler’ konulu bir konferans verdi.

Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu’nda Heredot 3.Yaş Akademisi ve Kent Konseyi'nin destekleriyle düzenlenen konferansta, Prof. Dr. Adnan Diler antik dönemde yaşadığımız bu coğrafyayı yurt edinen Lelegler ve yaşayışları hakkında katılımcılara görsel sunum eşliğinde detaylı bilgiler verdi.

Konferansta Leleglerle ilgili, Heredot, Homeros ve Strabon gibi antik kaynaklarda birbirini tekrar eden bilgilerin olduğu söyleyen Diler, Leleg yerleşmelerinin bitki yayılımı şeklinde olduğunu ve yapıların kayrak taşlarından inşaa edildiğini söyledi. Leleglerin hem savaşcı, hem de çok iyi taş ustası bir halk olduğunun altını çizen Prof. Dr. Adnan Diler, Leleg kentlerinde savunma amaçlı olarak surlarında inşaa edildiğini söyledi. Ölülerin çok azının gömüldüğünü, çoğunun yakıldığını ifade eden Adnan Diler, küllerin mezarlıklardaki ölü külü sandıklarına konulduğunu da sözlerine ekledi. Adnan Diler konferans sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “2007 yılından beri Pedasa'da Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kazı çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda edinilen bilgileri sevgili Bodrum halkı ile paylaşmak için burada bir söyleşi düzenledik” dedi.

"Kaçak kazılar sürüyor"

Leleglerin Bodrum bölgesini yurtlanan ve eski belgelerde Karia'ların da atası olarak gösterilen bir halk olduğuna söyleyen Adnan Diler, gazetecilerin kaçak yapılan kazıları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusunu da şu şekilde cevapladı: "Maalesef kaçak kazılar her yerde olduğu gibi Bodrum Yarımadası'nda da büyük bir hızla devam ediyor. Bunun nedeni de antik kalıntıların bulunduğu eski yerleşim yerlerinin bugünkü modern yerleşmelerinin dışında yani gözden uzak ormanlık alanlarda yer alması. Kaçakçılarda maalesef buralarda inatla büyük bir hırsla kazılar yapıyorlar ve tabiki büyük ölçüde de kalıntıları tahrip ediyorlar. Biz bunlarla ilgili araştırmalarımız sonucunda çıkardığımız raporları Jandarmaya, güvelik birimlerine ve bakanlığa veriyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum; bu koruma çalışmaları bizim için çok önemli. Hem kültürel miras konusunda bilinçlendirme anlamında hem de korunması anlamında. Sayın valimiz ile görüştük. Şu anda Karia Araştırma Merkezi olarak bu kaçak kazılarla tahrip edilen alanlar için Valiliğe bir proje vereceğiz. Bu projeyi biz yerel yönetimler güvenlik birimleri ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak yapacağız. Hedefimiz bu arkeolojik alanları kaçak kazılardan belli ölçülerde korumaktır"

Yaklaşık 2 saat süren konferansa Bodrum tarihini merak eden bir çok vatandaş katıldı.

Bu haber toplam 788 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.