Ormanlar Fotokapanla korunacak

Orman yangınlarına 1. Derece Hassas bir bölge olan Muğla ve çevresinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanların korunmasına yönelik tüm teknolojik imkanları seferber ederken, son olarak sık sık kasıtlı olarak orman...

Ormanlar Fotokapanla korunacak

Orman yangınlarına 1. Derece Hassas bir bölge olan Muğla ve çevresinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanların korunmasına yönelik tüm teknolojik imkanları seferber ederken, son olarak sık sık kasıtlı olarak orman yangınlarının çıkarıldığı bölgelere 20 Fotokapan yerleştirildi.

Orman yangınlarına en hassas iller arasında yer alan Muğla’da, orman yangınlarının önlenmesine yönelik yeni teknikler geliştiriliyor. Yüzde 68’i ormanla kaplı Muğla’da her yıl ortalama 400 orman yangını çıkarken, bu yangınların yüzde 18’i kasıt, yüzde 27’si ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 38’i meçhul, yüzde 12’si yıldırım ve yüzde 5’i de kaza nedeniyle çıkıyor.

20 Fotokapan kuruldu

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, özellikle sık ve kasti orman yangınlarının çıktığı bölgeler için değişik tedbirler alırken son olarak sık sık orman yangınının çıktığı bölgelere fotokapan yerleştirerek kasti çıkarılan orman yangınlarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, orman yangınları açısından riskli bir döneme girdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Muğla’nın yüzde 68’i ormanla kaplı. Her hektara bir ormancı yerleştirmemiz mümkün değil. Toplumumuzun son yıllarda orman yangınlarına karşı olan hassasiyetleri ne kadar yüksek olsa da yanan orman alanlarının yüzde 88’i insan kaynaklı çıkan yangınlar. Müdürlük olarak sık ve insan kaynaklı kasti orman yangınlarının çıkma riski olan alanlara yaban hayatı ile ilgilenen fotoğrafçıların ve belgeselcilerin kullandığı 20 fotoğraf makinesini sık ve kasti orman yangını çıkan bölgelerimize monte ettik."

İlk uygulama Bodrum’da

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, fotokapan uygulamasının ilkini geçen yıl Bodrum Mumcular Mahallesi Çocuk Mezarlığı mevkisinde uyguladı. Sık sık orman yangınının çıktığı mevkide yapılan uygulama sonrası yangın sayısında azalma olması sonrası uygulama Muğla’nın yanı sıra Aydın’da da kullanılmaya başlandı.

Fotokapan sayısı 30’a çıkacak

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı Aydın ve Muğla’da faal 20 fotokapan cihazı bulunurken önümüzdeki dönem 10 fotokapan cihazı daha alınacak. Alınacak cihazın sadece orman yangınları için değil av yaban hayatı ve kaçak kesim için de caydırıcı olmasının hedeflendiği açıklandı. Gece görüşlü, harekete duyarlı fotokapanlar sayesinde hem kış hem de yaz sezonunda faydalanılacak.

Canlılar da gözleniyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Muğla ve Aydın illerinde uygulamanın başlamasının ardından ilk veriler alındı. Fotokapan cihazlarına gece devriye gezen ormancılar, gündüz tilki ile keçi sürüsü takıldı.

Bu haber toplam 141 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.