Obezite Bel Fıtığını da tetikliyor

Bel fıtığı, günümüzde aşırı kilolu ve masa başı iş yapanlarda sık rastlanıyor. Günümüzde son yıllarda fıtık rahatsızlığında artış gözleniyor.  Özellikle erkeklerde sık karşımıza çıkan bel fıtığının...

Obezite Bel Fıtığını da tetikliyor

Bel fıtığı, günümüzde aşırı kilolu ve masa başı iş yapanlarda sık rastlanıyor. Günümüzde son yıllarda fıtık rahatsızlığında artış gözleniyor.  Özellikle erkeklerde sık karşımıza çıkan bel fıtığının temelinde hareketsizlik ve kilo yatıyor. Çok gerekmedikçe cerrahi müdahale yapılmayan bel fıtığından korunmak için ise egzersiz yapmak şart.  Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Önder Özcan Bel Fıtığına neden olan faktörler, alınacak basit önlemler ve hastalık hakkında önemli bilgiler verirken bazı uyarılarda bulunda.

Bel Fıtığı sebeplerinin başında aşırı kilo ve uzun süre oturarak masa başı çalışmanın geldiğine dikkat çeken Özcan, “Yetişkinlerde görülür. Yüzde 80 görülen bir hastalıktır.30-60 yaş arasında çok sık rastlanır. Her yaşta da çıkabilir. Obezite birinci nedendir. Aşırı kiloluk bel fıtığının en sık nedenleridir. Vücudumuzun ağırlığını omurgamız taşır. Omurganın esnekliğini sağlayan ve tür destek yastığı olarak görev gören disklerin aşırı baskıya maruz kalması deforme olmasına ve şeklinin bozulmasına yol açar. Normal şeklini kaybederek dışarıya doğru kabaran fıtıklaşan disk baskı yaptığı sinirin fonksiyonlarını  etkileyerek değişik belirti ve bulgulara neden olur. Gebelikte de vücudun ağırlık merkezinin öne doğru yer değişmesi omurga ek yük binmesine neden olur. İkinci faktör ise hareketsizlik; vücudumuzun yükünü taşıyan omurgamız değildir sadece. Omurga boyunca uzanan tüm boyun sırt ve bel kasları karın kaslarının da fonksiyonu çok önemlidir. Hareketsiz yaşam sürme düzenli egzersiz yapmama gibi durumlar da kaslar yeterince güçlü oymadığından kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurganın üzerine ek yük getirir. Bu yük disklerin üzerine binerek fıtıklaşmasına neden olur. Sigara içme diğer bir neden; sigaranın disk dejenerasyonlarını arttırdığı iyileşmeyi yavaşlattığı biliniyor. Günlük yaşamda harekete dikkat etmemek de fıtık için risk faktörüdür. Günlük yaşamda farkında olmadan yük kaldırma nesneleri itme, çekme gibi yaptığımız bazı hareketlerde omurga fizyolojisine uygun davranılmalı. Yerden bir yük kaldırırken mutlaka dizler kırılarak çömelmeli yük sonra kaldırılmalı. Omuz üstünde yük kaldıran (çamaşır asma, dolap yerleştirme) gibi merdiven sandelye kullanmak gerekir. Günlük çalışırken özellikle masa başında tam dik oturmalı. Gerekirse yastık kullanın”dedi.

Özcan, Bel Fıtığından korunmanın pratik yollarını ise şu şekilde özetledi: “Egzersiz yapın. Doğru uzanın. Ağır yük taşımayın. Eğilerek çömelmeyin. Yukarı merdiven yada sandalye ile uzanın. Dik oturun. Ani hareketten kaçının. Bel Fıtığı vakası yüzde 3 oranında ameliyat gerektirir. Uzmanın kontrolü sonrasında karar verilir. Uykusuzluk, şiddetli ağrı, geçmez ise ameliyat gerekebilir”.

Bu haber toplam 141 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.