Nar üreticisi perişan
Ortaca’ya bağlı Dalyan beldesinde nar üreticisi ile alıcı firma arasında yapılan ‘Organik Tarım’ sözleşmesine rağmen ürünlerin zamanında alınmaması nedeniyle narlar depolar ve dalında çürüdü.Dalyanlı nar üreticisi...
Ortaca’ya bağlı Dalyan beldesinde nar üreticisi ile alıcı firma arasında yapılan ‘Organik Tarım’ sözleşmesine rağmen ürünlerin zamanında alınmaması nedeniyle narlar depolar ve dalında çürüdü.
Dalyanlı nar üreticisi Vedat Metin; Ankara’da faaliyet gösteren bir firmayla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde “Organik Tarım” sözleşmesi yaparak, ürünlerini bu firmaya satmayı taahhüt etti. Sözleşmeye rağmen alınmayan ürünlerin bir kısmı toplanan depolarda toplanamayanlar da dalında çürüdü.
Narlarının zamanında alınmadığını iddia eden Vedat Metin , “Firma ile Bakanlığın kontrolünde organik tarım yapmak için sözleşme imzaladık. Yetiştirdiğimiz ürünlere bu güne kadar almadılar. Ortaca’da İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gidiyoruz, alıcı firma ile iletişim kuramıyorlar. Ürünlerimizi verecek yer bulamadığımızdan çöpe veya başka firmayı ücretsiz olarak vermek zorunda kalıyoruz. Dalyan Beldesi’nde ben ve 5 kardeşin dışında 30 üreticiler bu firma ile sözleşme imzaladı. 600 dönüm araziden 500 ton civarında ürün elde ettik. Bunun ancak 20 tonunu alıcı firma aldı. Alıcı firmayı aradığımız her defasında tırları bugün ve yarın göndereceğiz diye bizi oyalayıp, ürünlerimizin 500 tonunun çürümesine neden oldular. Firma bizim ürettiğimiz narların fiyatını ise açıklanan fiyattan 10 kuruş fazla verip, alacaklarını bildirmişlerdi. Bu güne kadar hiç narlarımızı almadı. Benden bu güne kadar 3 bin 700 kilo ürünümü aldı. Gerisi ise çürümeye başladı. Eğer bu firma bu taahhütlerini yapmamış olsaydı bu gün yetiştirdiğim narlarımı başka firmayı satıp, zarar etmeyecektim. Bu güne kadar 250- 300 bin TL zararım var hem kazancımdan hem de yaptığımız masraftan zararım oldu. Para alamadım” dedi.
Nar bahçesindeki ağaçlarda ve yerlerde bulunan narların çürümeye başladığına dikkat çeken Metin, “Firma Dalyan Beldesi’ne gelerek Tarım Bakanlığı’nın özel tarım danışmanlığı yapan Ortaca İlçesi’nde Rabia Açıkel’in öncülüğünde Dalyan’da 3-4 defa seminerler yapıldı. Çiftçinin organik tarım yapmasını tavsiye ettiler, bizde bunu inanarak nar bahçelerimizde organik tarım yapmaya başladık. Amacımız ülkede kansere yol açan maddeleri kullanmadan nar üreticiliği yapmak istedik. Yaptığımız sözleşme gereği alıcı firma tarafından hem gübre ve tarım ilaçları verilecekti. Bunların hiç birisi yerine getirilmedi. Ürettiğimiz narlar üzerinde Tarım Bakanlığı kontrolörleri gelip, nar bahçelerinde denetimlerini yaptılar. Yapılan denetimler sonunda elimize “Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmenlik” kapsamında kontrolü gerçekleştirilmiştir diye sertifikada verdiler. Firmaya elimizde bulunan tapu ve arazilerimizin çaplarının fotokopilerini verdik. Bu işin ciddi olduğunu bildirdiler, bizlerde bu işin ciddi olduğunu inandık. Meğer bizleri aldatıp, dolandırmak mı istiyor bunu anlamış değiliz. Tarım Bakanlığı’ndan bu firma üzerinde yaptırım yapmasını ettiğimiz ararın tazmin edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Alıcı firmanın Ortaca Temsilcisi Özel Tarım Bakanlık Danışmanı Rabia Açıkel ise, “Firma meyve suyu sektöründe ciddi bir firmadır. Dalyan üreticisi belki kendi çapında haklı olabilir. Fabrika yeni bir havuz yaptırdığından üreticinin ürünlerini alamadı. Yeni yaptırılan havuzda bazı problemlerin çıkması nedeniyle faaliyete geçemedi. Ürünler bu yüzden üreticiden alınamadı. Mutlaka alınacaktır” şeklinde konuştu.
Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.