Muhasebe Haftası kutlanıyor

Muhasebe Haftası Muğla ve ilçelerinde 1-7 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Çomak,1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda;...

Muhasebe Haftası kutlanıyor

Muhasebe Haftası Muğla ve ilçelerinde 1-7 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Çomak,1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda; “Muhasebe ve denetim alanında çalışan meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılacağı, kurum ve kuruluşlarımızın camiamızın sorunlarına daha da duyarlı olacağı bir yıl olması dileğiyle, meslektaşlarımızın Muhasebe Haftası'nı kutlarım” dedi.

105 bin meslek mensubu, 17 bin stajyer ve 250 bin büro çalışanı ile mühasebecilerin Türkiye’de büyük bir meslek dalı olduğunu belirten Çomak; “Başta Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ve diğer mali bildirimler ile ilgili veri akışı, beyanların tanzimi ve gönderimini yapmakta, ayrıca TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumlarına da hizmet vermektedir.

Sistemin başarılı çalışmasında kamu görevlilerinin olduğu kadar meslektaşlarımızın payının en üst seviyelerde olduğu bütün kamuoyunca bilinmektedir.

TÜRMOB ve Odalarımız kamu yararına, sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi noktasında, gerekse mesleğin uygulanmasına yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır.

İşletmelerin muhasebe ve denetim sistemini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin önemli sorunları bulunmaktadır” dedi.

SMMMO Başkanı Çomak açıklamasına şöyle devam etti, “TÜRMOB ve Odalarımız yıllardır, mesleki çıkarlarının yanında, ülke ve toplum çıkarlarını da gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi, ülkemizin ve insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi içindir.”

Muhasebecilerin sorunlarına da değinen Çomak, çözüm bekleyen sorunlar ve taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

-Beyanname gönderme sürelerinin kesin olarak belirlenmesi, olağan üstü durumlar dışında süre uzatımına gidilmemesi.

-Beyanname düzenleme ve gönderme yetkisinin sadece meslek mensuplarımıza verilmesi.

Bağımsız denetim olgusunun hayatın her alanında yaşama geçirilmesi için gerekli yasal ortamın hazırlanması.

Denetimin olmadığı her yerde suiistimallerin, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin kaçınılmaz olacağı bilinciyle denetim alanları ve standartlarının belirlenmesi.

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler için AB kriterler ve limitlerinin esas alınması.

Kurumlar arası bilgi paylaşımının yetersizliği ile ilgili sorunun çözümü için, kurumlar arasında ortak bilgi havuzunun oluşturulması.

Düzeltme amacı ile verilen Ba – Bs Formları için özel usulsüzlük cezası uygulanmaması.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanması gereken yönetmeliğin biran önce hayata geçirilmesi.

-478 Nolu VUK Genel Tebliği ile getirilen meslek mensuplarına 3 yıl süre ile mesleki faaliyetten alıkoyma cezasının anayasa ve diğer kanunlara aykırı olması sebebiyle kaldırılması.

-Serbest Meslek faaliyetlerinde KDV oranının % 18’den % 8’e çekilmesi ve KDV’yi doğuran olayın tahsilata bağlanması.

Vergi kayıp ve kaçağına neden olan basit usulde vergilendirme kapsamının daraltılması.

Meslek mensuplarına yüklenilen müteselsil sorumluluk hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesi.

Çok yüksek olan özel usulsüzlük ve idari para cezalarının makul seviyelere indirilmesi.

Mükelleflerle tüketiciler arasında pazarlıklara neden olan KDV oranının düşürülerek tüm mal ve hizmetler için % 10 ve tek oran olarak uygulanması.

Sorunların çözümü için hükümet ve ilgili bakanlıklara seslenen Çomak, şunları ekledi: “Bu sorunların çözümü için, başta hükümetimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizin dikkate alınmasını ve örgütümüzle işbirliği içerisinde çalışılmasını talep ediyoruz”

Bu haber toplam 58 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.