Muğla’dan tam isabet

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 11 yılda Muğla’ya yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını yüzde 90’ın üzerine çıkardı.Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel...

Muğla’dan tam isabet

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 11 yılda Muğla’ya yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını yüzde 90’ın üzerine çıkardı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Muğla’da tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerini ifade ederek “2003 yılından önce Muğla’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yoktu. Yaptığımız yatırımlarla 19 adet OMGİ’yi Muğla’ya kazandırdık. Ayrıca denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 7 adet deniz OMGİ’sini de aynı dönemde kurarak, denizcilik için önemli adımlar attık. Dalaman Havaalanı, Milas Havaalanı kurulan Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi sayesinde havacılık faaliyetleri sürecinde hava muhalefetinden kaynaklanacak tehlike arz eden durumları en düşük seviyeye indirdik.” dedi.

Kayıplar en aza indiriliyor

Muğla’da kurulan meteoroloji radarını da hizmete aldıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu radarı Muğlalıların hizmetine sunduk. Bu radar, Muğla ve çevresinde iklim koşulları sebebiyle oluşabilecek kuvvetli sağanak yağışların oluşturduğu sel ve taşkın risklerini, kısa süreli hava tahmini ve meteorolojik uyarılarla önceden haber vererek oluşacak mal ve can kayıplarının en aza indirilmesine imkân sağlıyor. Yaptığımız bütün bu hizmetler için ise 8 milyon 556 bin liralık yatırım yaptık” diye konuştu.

 “Dünyada İlk 7’ye Girdik”

“Biz özellikle küresel olarak Balkanlar, Kafkaslar, hatta Orta Asya'ya kadar, Akdeniz ülkelerine kadar meteoroloji tahminlerde en ileri noktadayız” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Dünyada “Meteorolojik tahminlerde ilk 7'ye giren, teknolojide ilk 7'ye giren Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz var. Hakikaten gurur duyuyoruz.  Biz şu ana kadar bütün Türkiye'de 700'den fazla otomatik meteoroloji istasyonu kurduk. 10'dan fazla meteorolojik radarlarımız var, her yerde hatta ilk defa denizlerde dahil otomatik meteorolojik ölçümleri kurduk. Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Bütün dünyadaki aletleri kalibirize edebilecek, kalibirasyon merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik" dedi.

Bu haber toplam 55 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.