MUĞLA’DA KANSER BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Halk Sağlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından kanserde erken teşhisin önemini anlatmak ve vatandaşları bilinçlendirmek için değişik çalışmalar yürütülüyor.Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Muğla Eğitim...

MUĞLA’DA KANSER BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Halk Sağlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından kanserde erken teşhisin önemini anlatmak ve vatandaşları bilinçlendirmek için değişik çalışmalar yürütülüyor.

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezince (KETEM) “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sloganı ile en sık görülen kanserler hakkında halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek için stant açıldı.

GÜLNİHAL DEMİR GÖNÜLLÜ DESTEKÇİ

Halk sağlığı Müdürlüğü’nün insan yoğunluğunun fazla olduğu ve halk pazarının kurulduğu pazarın girişinde açtığı standı Muğla’nın Televizyon dünyasına kazandırdığı ünlü sima oyuncu Gülnihal Demir de katılarak kampanyaya gönüllü destek verdi. Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezince 20-69 yaş kadına meme muayenesi, 30-65yaş kadından 5 yıla bir smear alımı, 50-69 yaş kadın ve erkekten 2 yılda bir dışkıda gizli kan bakılması 50-69 yaş erkeklerden prostat kanseri taraması için 2 yılda bir kanda PSA bakılması yapılıyor.

ÇOK TUZ TÜKETİMİ KANSERİ TETEKLİYOR

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, “Sigara içimi, fazla bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda böcek öldürücü ve zirai ilaç kalıntısına maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, radyasyon, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, yetersiz sebze ve meyve tüketimi, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi gibi faktörler kanser riskinin arttıran etmenlerdir. Beslenme ve kanser ilişkisi, günümüzde giderek önem kazanan bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çok fazla tuz tüketilmesi de vücutta kanser oluşumu için risk olarak gösterilmekte ve günlük toplam tuz alımının 6 gram (yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar) ile sınırlandırılması gerekmektedir. Bu değerin üzerinde alınan tuz kanserin yanı sıra, kemik erimesi ve yüksek tansiyon gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir” dedi.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.