Muğla Milletvekillerinin karnesi

TBMM kayıtlarına göre, Muğla Milletvekilleri arasında en çok yazılı ve sözlü soru önergesi veren milletvekili CHP’li Nurettin Demir oldu. Genel kurul konuşmalarında ise MHP’li Mehmet Erdoğan Muğla milletvekilleri arasında...

Muğla Milletvekillerinin karnesi

TBMM kayıtlarına göre, Muğla Milletvekilleri arasında en çok yazılı ve sözlü soru önergesi veren milletvekili CHP’li Nurettin Demir oldu. Genel kurul konuşmalarında ise MHP’li Mehmet Erdoğan Muğla milletvekilleri arasında birinci.

2011 Genel Seçimlerinde Muğla’da CHP, 3; AKP, 2; MHP, 1 milletvekili çıkardı. CHP’de Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir ve Tolga Çandar milletvekili seçilirken, AKP’den Yüksel Özden ve Ali Boğa Meclis’e girdi. Mehmet Erdoğan ise, MHP’nin tek milletvekili oldu.

Yeni yasama yılı öncesi, Muğla Milletvekillerinin Meclis performansları incelerken, “ilk imza sahibi olduğu kanun tekliflerini, sahibi olduğu sözlü ve yazılı soru önergelerini ve genel kurul konuşmalarını değerlendirmeye aldık. Genel kurul konuşmalarında, aynı birleşimdeki farklı konuşmalar da sayıya dahil edildi.

İktidar partisi milletvekillerinin hükümetin görev alanı ile ilgili bilgi almak adına soru önergesi vermeyebiliyor. Bu yüzden iktidar partisi vekillerinin Meclis’teki çalışmalarına göstermesi açısından ek olarak, ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergeleri, Meclis soruşturma önergeleri, Meclis araştırma önergeleri ve gensoru önergelerini de ekledik.

İşte Muğla Milletvekillerinin Meclis performansı:

CHP’li Ömer Süha Aldan:

Adalet Komisyonu Üyesi Aldan, 2011’dan bu yana 9 kanun teklifinde ilk imzayı attı. Ömer Süha Aldan’ın kanun teklifleri arasında Muğla’da Turgutreis ve Seki adıyla ilçe kurulması gibi konular yer alıyor. Sözlü soru önergesi olmayan Aldan’ın 61 adet yazılı soru önergesi bulunuyor. Aldan’ın soru önergeleri arasında, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan ili olmasına rağmen, Muğla’nın ürettiği katma değere uygun kamu yatırımı alamadığı konusu da yer alıyor. Ömer Süha Aldan’ın, ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi, Meclis araştırma önergesi ve gensoru önergesi kayıtlarda yok. Aldan’ın 20 adet genel kurul konuşması mevcut.

CHP’li Nurettin Demir:

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Demir’in ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi sayısı 22. Bu kanun teklifleri arasında Turgutreis, Seki ve Göcek adıyla ilçelerin kurulması var. Ayrıca Demir’in, “Seki, Eşen, Kumluova ve Göcek adıyla dört ilçe ve Fethiye adıyla bir il kurulması hakkında kanun teklifi” de bulunuyor. 16 sözlü soru önergesi olan Demir’in, aralarında “Muğla'daki kültürel varlıkların korunmasına ve tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine ilişkin önerge”nin de bulunduğu 137 yazılı soru önergesi var. Nurettin Demir’in ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi ve gensoru önergesi kayıtlarda yok. Demir’in 7 adet ilk imza sahibi olduğu Meclis araştırma önergesi ve 67 genel kurul konuşması var.

CHP’li Tolga Çandar:

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Çandar’ın “ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi” yok. Sözlü soru önergesi de bulunmayan Çandar’ın 22 adet yazılı soru önergesi bulunuyor. Çandar’ın soru önergeleri arasında “Muğla'da TGB üyesi veya sempatizanı gençler ile ailelerine baskı yapıldığı iddiaları” ile Göcek tünelinin geçiş ücreti konuları yer alıyor. Çandar’ın 11 genel kurul konuşması ve ilk imza sahibi olduğu 3 adet Meclis araştırma önergesi bulunuyor. Çandar’ın ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi ve gensoru önergesi mevcut değil.

AKP’li Ali Boğa:

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Boğa’nın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi, sözlü ya da yazılı soru önergesi bulunmuyor. Boğa’nın ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi, Meclis araştırma önergesi ve gensoru önergesi de yok. Ali Boğa, 4 genel kurul konuşması yaptı. Konuşmalardan biri 10 Haziran 2012’de Fethiye'de meydana gelen deprem konusunda…

AKP’li Yüksel Özden:

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Özden’in 1 adet ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi var. “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu kurulması hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” henüz komisyonda. Özden’in sözlü ya da yazılı soru önergesi yok. Ayrıca Özden’in, ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi, Meclis araştırma önergesi ve gensoru önergesi kayıtlarda bulunmuyor. Yüksel Özden’in Meclis kayıtlarına göre 3 genel kurul konuşması var.

MHP’li Mehmet Erdoğan:

İçişleri Komisyonu Üyesi Erdoğan’ın 8 adet ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi var. Kanun teklifleri arasında Muğla’da Konacık, Ortakent Yahşi, Beldibi, Beçin, Beyobası ve Çamlıbel adıyla ilçelerin kurulması konuları var. Ayrıca “Eşen ve Kemer adıyla iki ilçe ve Fethiye adıyla bir il kurulması hakkında kanun teklifi”nde de Erdoğan’ın imzası bulunuyor. 10 adet sözlü soru önergesi bulunan Erdoğan’ın, 53 de yazılı soru önergesi var. Erdoğan’ın yazılı soru önergelerinden biri de Muğla'daki 2-B arazilerinin rayiç bedellerinin belirlenmesi konusunda. Erdoğan’ın ilk imza sahibi olduğu 6 adet Meclis araştırma önergesi var. Erdoğan’ın ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, Meclis soruşturma önergesi ve gensoru önergesi yok. Erdoğan’ın genel kurul konuşmaları sayısı ise 133.

SORU ÖNERGESİ NEDİR

Soru, hükümetin görev alanıyla ilgili açık ve belli bir konuda bir milletvekilinin başbakan veya ilgili bakandan bir önerge ile bilgi istemesidir. Soru önergeleri iki türlü olabilir: Yazılı ve sözlü. Sorunun yazılı ya da sözlü oluşunu belirleyen yazılı ya da sözlü olarak sorulması değildir. Hem yazılı hem de sözlü soru bir önerge ile yazılı olarak sorulur. Önemli olan istenen cevabın yazılı mı, yoksa sözlü mü olduğudur. Milletvekili sorduğu soruya yazılı cevap istemişse yazılı, sözlü cevap istemişse sözlü cevap verilir.

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.