“Muğla, başkanlık rejimini kabul etmedi”

7 Haziran Genel Seçimleri sonrası CHP 1. Sıradan Muğla Milletvekili seçilen Akın Üstündağ, seçimi değerlendirirken; “Muğla başkanlık sistemini istemediğini ortaya koymuştur” dedi.Bütün seçmenlere teşekkür eden Üstündağ;...

“Muğla, başkanlık rejimini kabul etmedi”

7 Haziran Genel Seçimleri sonrası CHP 1. Sıradan Muğla Milletvekili seçilen Akın Üstündağ, seçimi değerlendirirken; “Muğla başkanlık sistemini istemediğini ortaya koymuştur” dedi.

Bütün seçmenlere teşekkür eden Üstündağ; “Geçtiğimiz pazar günü yapılan genel seçimde Muğla seçmeni partimizi yine açık ara birinci yapmış ve cumhuriyet değerlerine ne denli bağlı olduğunu göstermiştir. Muğla, başkanlık rejimini kabul etmediğini açıkça ortaya koymuştur. Muğla halkının bu tercihine herkesin saygı duyması ve bir daha bu şekilde dayatmalarla halkın karşısına çıkmaması gerekir.

Muğla seçmeni CHP’nin tüm adaylarını kendi ilçelerinde birinci çıkarmıştır. Diğer partilerin adaylarının hiçbiri kendi ilçelerinde birinci çıkamamıştır. Bu da değerlendirilmesi gereken önemli bir noktadır.

CHP Muğla’da 2011 seçimlerine göre oyunu korumuş ve bir miktar arttırmıştır. Muğla CHP ‘nin kalesi olduğunu bir daha tüm dünyaya göstermiştir. tüm hemşehrilerimize ve oyunu Muğla’da kullanarak bizlere destek veren tüm Cumhuriyet sevdalılarımıza teşekkür ediyoruz.”dedi.

Seçimler sonrası oluşan meclisten beklentilerin yüksek olduğunun altını çizen Üstündağ şunları söyledi:

“Bundan sonraki süreçte 25.dönem TBMM’nin toplumun  beklentilerine karşılık vermesi, özellikle de demokrasi ve özgürlüklerin geliştirilmesi önündeki engelleri kaldıran bir meclis olması beklentisi yüksektir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesinde yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden bağımsız olarak hareket edebilecek yapısal değişikliklerin yapılması, antidemokratik yasaların ortadan kaldırılması, temel ve hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde genel olarak ittifakla kabul edilen husus başkanlık sisteminin halk tarafından istenmediğidir. Aksine parlamenter sistemin geliştirilerek uzlaşma kültürünün ortaya konması tüm partilerden istenmektedir. Türkiye siyaseti bundan sonraki süreçte bu kapsamda ilerlemelidir. Anayasa değişikliği yapılacaksa  sürece uygun olarak uzlaşma yöntemi ile yapılmalıdır. 25.dönem TBMM, yapısı itibariyle  yeni anayasa için gerekli  uzlaşma ve temsil noktasında çok iyi bir durumdadır.

Türk demokrasisi açısından ütopya haline gelen anayasa, 25.dönem TBMM tarafından çoğulcu ve katılımcı niteliklerini haiz şekilde topluma hediye edilebilir. Yeni anayasa anlamında yeni oluşan meclis, yeni ve güçlü bir şans ve değerlendirilmesi gereken  bir fırsattır.

Milletvekillerinin yeni dağılımına göre güçlü bir hükümetin oluşabileceği görülmektedir. İstişareler ve değerlendirmeler açısından süreç işleyecektir. seçmenin iradesi doğrultusunda  hükümet ortak noktalar ve yol haritası net şekilde belirlenerek kurulduğunda ihtiyaç duyulan politikalar ortaya konulduğunda herkesin ortak özlemi olan,  her kesimi kucaklayan bir halk iktidarı güçlü şekilde oluşabilir. CHP olarak yeni konumda hangi pozisyonda olursak olalım, aklıselim, halkını  düşünen, devletin sürekliliğini ön plana alan bir noktada olacağız.

Diktatörlük yerine Cumhuriyeti ve demokrasiyi tercih eden kadirşinas  Muğla halkına ve seçimlerde oy kullanarak demokrasinin işlemesine katkı koyan herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.