METROPOL OLDUK ARTIK

Çok küçük yaşlarım Muğla’da geçmiş, zamanla yaşım büyüdükçe yıllar öncesinin Muğla’sını hatırladığımda kendi halinde, mazbut, sakinlikten alabildiğine nasibini almış, herkesin birbirini tanıdığı, birbirini çok sevdiği, çok daha önemlisi sevgi ve saygıyla yaklaştığı küçücük bir şehirdi Muğla… Hiç unutmuyorum sahil kesiminde bulunan önem sırasına göreBodrum, Marmaris ve Fethiye’nin denizle iç içe olmasının verdiği renklilikle farklı şehirlerde Muğla’nın sohbeti geçtiğinde bu 3 şirin ilçenin il merkezlerinin Muğla olduğundan inanın herkes bir haberdi. Abartmıyorum zamanla oluşan arkadaş ve arkadaşlarıma Muğla ismini söylediğimde garip garip yüzüme bakarlardı. Zamanla küçük olan her şey büyür, gelişir ve otomatik olarak değişime uğrar. Her yer gibi Muğla’da değişime uğrayan şehirlerden birisi oldu. O dönem ülkemizde 67 olan il sayısı, birer ikişer artarak bugün 81 ille yapılanmasına son hızla devam ediyor.

Artan nüfusların şehirlere yansıması onlara Büyükşehir olarak geri dönerken mevcut Büyükşehir’e son dönemlerde ilave olunan şehirlerle birlikte bu sayı 30 yükselmiştir.

Güney Ege’nin batısında Türkiye’nin en görkemli yerinde konumlanan Muğla sahile uzunluğu km bazında 80 ülkenin kıyı uzunluğna sahip olması ile ünlenip turizm de adından söz ettirmesinin hiçte tesadüf olmadığını işaretini bize vermiştir.

Tarım sadece tütünle sınırlı iken, bugün ekili dikili alanı olmayan, alternatif tarım alanlarını oluşturamayan, organize sanayi bölgesinden mahrum Muğla; yıllar öncesinden bugüne gelmesini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kurucusurahmetli Sıtkı Koçman’la bugünlere gelmiş, kendisini geliştirmesinin yansımaları ise Muğla şehrine yaramış, bu anlamda şehrin nüfusu son hızla artmaya başlamıştır.

Son dönemlerde 65 bine ulaşan merkez nüfusunun çok fazla olmasa bile Muğla’ya hareketlilik kazandırması, yeni iş yerlerinin oluşması, insan hareketliliğinin gün geçtikçe artması ile Muğla’da değişimden hızlı olmasada nasibini almaya başlamıştır.

Yeni organize edilen Büyükşehirlerin kapsama alanına alınan Muğla’da, bundan yaklaşık 3,5 ay sonra gerçekleşecek yerel seçimlerde; 14 olan mahalle sayısı otomatikman 66’ya çıkacak. Mart ayının son günü yani 29’un da yapılacak yerel seçimde mevcut partilerin büyük şehir belediye ve merkez ilçe başkanlıkları için kıyasıya bir yarış olacak.Merkez isminin Menteşe olarak değiştirilmesi ile Muğla Büyükşehir Belediye ve Menteşe İlçe Belediye başkanları seçilerek koltuklarına oturacak. Her ne kadar İstanbul, Ankara , İzmirvs gibi metropol olmaya uzak olsak da Muğla yeni kazandığı statüsü ile metropol şehre adım atacak. Yıllar sonra artan nüfusu ile bünyesinde semtleri oluşacak Muğla şimdiden bu hale kendisini alıştırmaya başladı bile..

Büyük şehir olmasıyla nerede, nasıl, ne gibi hallerin oluşacağı toplumuna net olarak anlatılmayan Muğla’da yerel seçimden sonra oluşacak yeni yapılanmayla nelerin olabileceği ve yaşanabileceğini göreceğiz. Yada olana bitene ayak uyduracağız. Hatta kapıya dayanan doğal gazın şehrimiz için farklılık oluşturacağına inananlardanım. Bulvar, cadde ve sokaklarda farklı çalışmaların yavaş yavaş kendini belli etmeye başladığı Muğla’da bir süre öncede kanalizasyon sistemi tamamlanmıştı. Umarım bu çalışmayla istenen başarılı sonuç alınır ve her hangi bir sıkıntı yaşamayız.

Şimdilerde en çok kaldırımlarla oynanıyor. Yani onlar habire elden geçiyor. Nitekim Muğla’da kaldırımlar yapıldı, çatıldı yeni haline getirildi. Ancak bazı kesimlerde kaldırımlara hiç dokunulmadı. Örneğin Muslihittin Mahallesi Abdi İpekçi caddesinde kızmeslek lisesinden aydın çıkışına kadar devam eden cadde kaldırımları bakımsızlıktan nasibini almış, yapılmayı bekliyorlar. Yeri gelmişken bu konuda ilgililere bir mesaj vermek istedim.

Artık Muğla büyüyor ne var ki etrafının dağlarla çevrili olması nedeniyle şehrin hinterlandının alabildiğine küçük olan haliyle gelişme duraksadı. Kademe (aydın çıkışıyla) inşasına başlanan konutların Menteşe’ye uzaması, Akçaova’nın gelişmesi, gül ağzı ve ula kavşağı ile yaraş mevkiinin son hızla şehre yeni binalar kazandırmasıyla hinterland hem genişledi, hemde arz ve talebe cevap verecek hale geldi.

Kapasitenin genişlemesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi ile çağ atlayan Kötekli mahallesinin kendi bünyesinde gelişmesine paralel olarak Toki evlerinin oraya kattığı artı değerle kalabalıklılıkson hızla arttı. Üstüne üstlük Muğla Tıp Fakültesi Hastahanesi’nin inşaatının başlamasıyla; inşaatının bitmesi ve paralelinde çevre düzenlemeleri ile Muğla’nın gelişmeye gerçek anlamda ne kadar katkısının olduğunu bu haliyle de anlayabiliyoruz. Bu gelişmenin sadece beton arme ile sınırlandırılmayıp yeşil alanlarının da geliştirilmesi en büyük dileğim. Dileğim diyorum çünkü Muğla’nın yeşiline yeşil katmak en büyük arzumuzdur.

Her şeyin küçüğü güzeldir. Ancak zaman her şeyi son hızla değiştiriyor. Bu anlamda yıllar sonrasında metropol olmamızda zaten kaçınılmazdı.

Düşünsenize geçmişte hepimiz çocuktuk… Şimdi mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.