ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME -2


Organ bağışı nedir?
Bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra, doku ve organlarının bir kısmının ya da tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına kendi iradesiyle izin vermesi ve bunu belgelendirmesine organ bağışı denir.
Ülkemizde hangi organ ve dokuların nakli yapılmaktadır?
Nakli yapılan organlar; böbrek, kalp, karaciğer, pankreas, deri, ince bağırsak, yüz
Nakli yapılan dokular; kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı, kol ve bacak
Her ölümden sonra organ nakli yapılabilir mi?
Yalnızca, hastane yoğun bakım ortamlarında tıbben ( beyin) ölümü gerçekleşen insanlardan ailesinin rızası alınarak organ alınıp nakil yapılabilir.
Kişi ölmeden organ nakli kararı alınabilir mi?
Beyin ölümü kararı verilmeden organ nakli asla yapılamaz.
Beyin ölümü nedir?
Beyin işlemlerinin geri dönüşümsüz olarak son bulmasına beyin ölümü denir.
Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark nedir ?
En önemli fark; bitkisel hayatta kişi yetersiz olsa bile kendi kendine soluk alıp vermeye devam eder ve nadiren de olsa bazı durumlarda iyileşme gösterebilir. Beyin ölümünde ise hastanın kendi kendine solunumu yoktur, beyin aktiviteleri tamamen durmuştur, geri dönüş mümkün değildir.
Size konumuzla bağlantılı olarak geçen bölüm yazdıklarımın kısa bir özetini sundum. Detayları öğrenmek için bir önceki yazımı okuyabilirsiniz. Şimdi değerli doktorumuzun verdiği bilgilere devam edeceğim.
İLERİ YAŞ VEYA KRONİK HASTALIĞIN OLMASI ORGAN BAĞIŞINA ENGEL MİDİR?
Organ bağışında bulunmaya engel çok az bir durum vardır. Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın olması, sigara veya alkol kullanımı gibi nedenler organ bağışına engel değildir. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerde bu durumların varlığında, doktorlar organ veya dokuları değerlendirerek uygun olanlar için gerekli işlemleri başlatabilirler.
BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLMEKTEDİR ?
Organ nakli yapılacak hastalar;
** öncelikle kan grubu ve doku grubuna göre
** daha sonra tıbbi aciliyet durumuna göre Sağlık Bakanlığı'na bağlı organ nakli koordinasyonu birimlerince belirlenmektedir. Organ nakli yapılırken cins, ırk, din, mezhep, zengin - fakir ayırımı kesinlikle yapılmaz. Organı alacak kişinin tıbbi olarak uygun olması, organ nakli ameliyatına engel bir durumunun olmaması gerekmektedir.
KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR ?
**** 18 yaşından büyük **** ve
**** Akli dengesi yerinde olan ****
herkes organ bağışında bulunabilir. ( bu yıldızları ben ekledim çünkü çok önemli !! )
ORGAN BAĞIŞI DİNİ İNANÇLARA AYKIRI MIDIR ?
Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığının organ bağışının caiz olduğunu bildiren kararı bulunmaktadır. Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak olan bu nakile razı olması gerektiğini bildirmektedir.
ORGAN BAĞIŞI NEREYE - NASIL YAPILABİLİR ?
-- İl Sağlık Müdürlüğü
-- İlçe Sağlık Müdürlüğü
-- Hastaneler
-- Toplum Sağlığı Merkezleri
-- Aile Sağlığı Merkezleri
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler yukarıda belirtilen yerlerden herhangi birine başvurarak, iki tanık huzurunda bir belge imzalarlar ve "" ORGAN VE DOKU BAĞIŞ KARTI' na sahip olurlar.
Ülkemizdeki yasalar gereği beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişiler organ bağışı yapmış olsa bile aile rızası olmadan organ ve doku bağışı gerçekleşmemektedir. Bu nedenle organ ve doku bağışı yapan kişi bu durumdan ailesini haberdar etmelidir.
2013 yılından önce organlarını bağışlamış kişilerin, kayıt sistemlerindeki değişiklik nedeniyle organ bağışlarının geçerliliğini devam ettirebilmesi için elektronik ortamda kayıtlarını yenilemeleri gerekmektedir.
Kişi organ bağışından vazgeçmek istediğinde kayıtlı bulunduğu merkeze bu talebini ileterek, organ bağışçısı olmaktan kolayca vazgeçebilmektedir.
MUĞLA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ORGAN VE DOKU NAKLİ BAĞIŞ VE KOORDİNASYON MERKEZİ
TEL: 0252 223 00 46
https://muglaeah.saglık.gov.tr

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Profesör Doktor Bülent Huddam hocamıza verdiği bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Bu konu ile ilgili bilgileri anlayarak okumanızı rica ediyorum. Organ bağışında herhangi bir zorlama kesinlikle yoktur ve özgür iradeye dayalıdır.
Sevgi ve empati ile kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.