ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME- 1

Organ nakli nedir?
Organ bağışı nedir?
Bu konularla ilgili bilgilere ya da duyumlara sosyal medyada, haberlerde, gazetelerde mutlaka rastlamışsınızdır. Belki bir tanıdığınız bu durumlarla uğraştığı için, belki de kendiniz bizzat yaşadığınız için çok yakından ilgilenmiş olabilirsiniz. Nasılsa sizin başınıza gelmediği için belki de hiç kafanıza takmamışsınızdır. Organ bağışı haftalarında "" Aaa evet duyarlı olup bağış yapmak lazım !! Diyerek 5 dakika kafanızı da yormuş olabilirsiniz. Kiminiz de çok duyarlı olup organ bağışında bulunmuştur.
Bu bölümde sizlere, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Profesör Doktor Bülent HUDDAM hocamızın verdiği bilgileri aktarmak istiyorum.
ORGAN BAĞIŞI NEDİR ?
Bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra, doku ve organlarının bir kısmının ya da tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına kendi iradesiyle izin vermesi ve bunu belgelendirmesine organ bağışı denir.
ORGAN NAKLİ NEDİR ?
Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın hasta kişilere nakledilmesi işlemine organ nakli denir.
ÜLKEMİZDE HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?
Ülkemizde nakli yapılan organlar
Böbrek
Kalp
Karaciğer
Pankreas
Deri
İnce bağırsak
Yüz
Ülkemizde nakli yapılan dokular
Kemik
Kemik iliği
Kornea
Kalp kapağı
Kol ve bacak
HER ÖLÜMDEN SONRA ORGAN NAKLİ YAPILABİLİR Mİ ?
Kişi hayattayken organ bağışında bulunmuş olsa dahi her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Evde ya da yolda vefat eden kişilerin organ bağışı yaptığı belgesi olsa ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamlarında tıbben ( beyin) ölümü gerçekleşen insanlardan ailesinin rızası alınarak organ alınıp nakil yapılabilir.
KİŞİ ÖLMEDEN ORGAN NAKLİ KARARI ALINABİLİR Mİ?
Hastane yoğun bakım ortamında hekimlerden oluşan bir heyet tarafından beyin ölümü kararı verilmeden organ nakli asla yapılamaz.
BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?
Beyin işlemlerinin geri dönüşümsüz olarak son bulmasına beyin ölümü denir. Beyin ölümüne doktorlardan oluşan bir heyet tarafından çeşitli incelemeler ( beyin tomografik anjiografi, doppler ultrasonografi, apne testi vb) yapıldıktan sonra karar verilir. Kişinin tıbben ve hukuken ölüm halinin gerçekleştiği anlamına gelir.
BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Her ikisi de toplumda karıştırılan tıbbi kavramlardır. En önemli fark bitkisel hayatta kişi yetersiz olsa bile kendi kendine ( spontan) soluk alıp vermeye devam eder. Bitkisel hayat tanısı alan hastalar tıbbi destek ile yaşamlarına yoğun bakım ortamlarında devam ettirebilirler ve nadiren de olsa bazı durumlarda iyileşme gösterebilirler. Beyin ölümünde ise hastaya ne kadar tıbbi destek sağlanırsa sağlansın geri dönüş mümkün değildir. Hastanın kendi kendine solunumu yoktur. Beyin aktiviteleri tamamen durmuştur ve kısa bir süre sonra hayatını kaybedecektir.
Bilgilendirme yazıma haftaya devam edeceğim. Şimdilik hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.