Muğla Haber
Bal Arısı Kreş ve Gündüz Bakım Evi
Eskiden her şey “Saldım çayıra, mevlam kayıra” misali darma dağınıktı öyle k i okul öncesi bırakın eğitimi, bizim bilgilendirecek objelerden bile mahrum; okul yaşımız geldiğinde de gidilir, kayıt yapılır , o gün gelip çattığında da ilk ders ziliyle eğitime başlanır… Doğrusu o başlayış… Artık her şey değişti, çok farklılaştı. Okul öncesi kreşler, kreş sonrası anaokulları artık çocuklarımızın olmazsa olmazlarından oldu sanırım 2 yıldır anaokuluna gitme mecburiyeti iyice belirginleşti. Kısacası çocuklarımız okul öncesi bilgilenip o var olan bilgiçliklerine yenilikler katarak yollarına devam ediyorlar.
Bugün konuğu olduğum Bal arısı (kulağa doğrusu çok hoş geliyor, çünkü direk çocukların dikkatini çekecek bir isim) Kreş ve Gündüz Bakım Evindeyim.
Hava çok sıcak… Bu sıcak günde sıcak bir karşılama sonrası sohbetimize başlıyoruz. Genç müteşebbis ve kurucu Sayın Ertan Demir ve sorumlu müdür Filiz Lale hanımla beraberim… Konumuz tabi ki Bal Arısı, keyifli bir sohbette sizlerle de birlikte olduğumuzu da hissediyoruz.
-Ertan Demir kimdir?
-1970 yılında Şanlı Urfa’da dünyaya gelmişim bir kamu sektöründe idareci olan babamın son görev yeri Muğla’ya geleli 41 yıl olmuş kısacası 41 yıldır Muğla’dayız. Anadolu Üniversitesi işletme fakültesi mezunuyum. Yaklaşık 13 yıl tıbbı mümessillik yaptım. Önceden planını yaptığımız Bal Arısı hayatımın en önemli yerini tutar. Çünkü hayalimde böyle bir iş yeri vardı. Önce kendi çocuklarım kızım İlayda Naz ve oğlum Refik Çağan, sonra kreşte bulunan çocukları çok seviyorum.
-Neden Bal Arısı?
-Ortak görüşlerde hayvan isimlerinin çocukların daha çok ilgisini çekeceğinden yola çıkarak sesli düşüncelerimizde “Bal Arısı” ismi daha çok ön plana çıktı. Çok çalışkan, özverili bal yapmasıyla insanlığa sağlıklı bir besin sunan Bal Arısı ismi hepimizin odak noktası oldu dolayısıyla kreşimizin ismi Bal Arısı oldu. Bal Arısı Kreş ve Gündüz Bakım evi Ekim 2008’de açıldı. Bu yıl Ekim ayında 5 yıllık bir Kreş olacağız. Başlangıçta Serdar Şatırlar’la bu işe başladık Şubat 2013ten itibaren bu işe yalnız devam ediyorum. İşletmemizin sorumlu müdürlüğünü de Filiz LALE hanım yapıyor.
-O zaman Filiz Lale Hanımla tanışalım.
-Merhaba, 1982 yılı İzmir Karşıyaka doğumluyum. Anadolu Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. 5 yıldır sorumlu müdürlük yapıyorum. Yaklaşık 10 yıl İzmir’de çeşitli kreşlerde öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Evliyim ve Aras isminde 1 yaşında bir oğlum var.
-Bal Arısında nasıl çalışmaya başladınız?
-Öncesinde tesadüfen Ertan Beyin eşiyle tanıştı. Eşimin işi dolayısıyla da Muğla’da olduğumuz için her iki durum birbiriyle örtüştü.
-İşinizin kolay / zor tarafları nelerdir?
-İşimin kolay tarafı çocuklarla beraberim ve çocuklar çok kolay öğreniyorlar. Onlarla eğlenmek, onları eğlendirmek son derece keyifli… Çok mutluyum. Zor tarafı olduğunu sanmıyorum, çünkü bende bir anneyim.
-Çocukların sınıflarını ve yaş gruplarını kategorize eder misiniz ?
-Bal Arısı; 24 aylık gruplardan başlayıp 66 aya kadar ana sınıfı dahil kayıt alabiliyor. Her yaş grubu için ayrı bir sınıf var. Çocuklarımızı gelişim önceliklerine göre sınıflara ayırıyoruz. Kişiye özel formlar var. Bu formlarda çocuğun her tür özelliğini takip edebildiğimiz bölümler var. Değerlendirme formuna göre çocukların durumlarını net olarak ortaya çıkarıyoruz.
-Peki yöntemleriniz nedir?
-Kullandığımız yöntem çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını ön plana çıkarmak adına kullandığımız yöntemler sonucunda çocukların ya seviyelerine göre uygun olarak yapacaklarını, eğer bir becerileri varsa farklı metotlarla uygulamaktır. Tabi ki bu arada aile katılımı bizim için çok önemli… Mesela bazı velileri özel eğitimcilere yönlendirmek zorunda kalabiliyoruz. Velilerimiz bu yönlendirmeden memnun kalabiliyorlar.
-Öğrenci sayınız nedir?
-Toplamda 50 öğrencimiz var. Erkek öğrenciler ağırlıkta olup uyumlu ve başarılı eğitimimize deneyimli eğitmenlerimizle güvenle devam ediyoruz.
Eğitimimiz saat 08:00 da başlayıp akşamüzeri 18:00 da bitiyor.
5 sınıfımız olmasına rağmen eğitimci sayımız 6dır. Ayrıca satranç, İngilizce, Tenis branş dersleri için 3 öğretmenimiz var. Toplam 9 personeliz.
-Etkinliklerinizde bahseder misiniz?
-Yaratıcı drama, İngilizce, Tenis, Satranç ve Dans etkinliklerimizin başlıcalarıdır. Bunlarla beraber bütün bir yıl boyunca öğrencilerimize bir müfredat uyguluyoruz. Dönem ortasında çocuklarımıza teşvik amaçlı madalya töreni düzenliyoruz. Bu seneki madalya törenimize Vali Yardımcımız ve Garnizon Komutanımız katıldı ve öğrencilerimize madalyalarını kendileri verdiler. Muğla Tenis Klubü tarafından pilot takım seçildiğimiz için bu konuda çalışmalarımız yoğun olarak sürüyor. Yine dönem sonunda çocukların satranç turnuvasının madalya törenini de aile katılımıyla gerçekleştirdik. Bu arada dönem içinde eğitim saatlerinde uyguladığımız faaliyetlerimiz var.
-Ailelerle diyaloglarınız nasıldır?
-Çocukların sosyalleşme yaşından sonra anne ve babayı sınıfa alıyoruz yarım saatlik, bir saatlik sürelerle sınıfta kalan anne veya babalar çocuğunun sınıfını kısacası arkadaşlarını tanımış oluyorlar bu arada ailelerle sohbet etmek bizi alabildiğine keyiflendiriyor.
-Yılsonu gösterileriniz nasıldı?
-Yılsonu gösterilerini Haziran ayında yapıyoruz. Drama, Dans, İngilizce şarkılarla çocuklarımız orijinal göze hoş gelen kostümlerle sahneye çıkıyorlar. Modern Dans, Halk Oyunları, Tango, Salsa ve Zeybekle muhteşem gösteriler; tabi ki her şeyden önce Bal Arısı Atatürk’ün öğrencileri Atatürk gösterilerini sunuyorlar. Her yıl Eylül ayında eski / yeni velilerle kahvaltı yapıyoruz. Okul öncesi eğitim şenlikleri, sergiler, el işleri ve resimler haliyle olmazsa olmazımızdır. Bu arada muhtelif oyunlarla gösteriye katılan çocuklarda oluyor. Bu anlattıklarımı çocuklarımız hep yaşıyorlar. Dolayısıyla onlar okullarına mutlu gelip gidiyorlar.
-Veliler Bal Arısını neden tercih ediyorlar?
-Ahşap dokusu, halı kullanılmaması / doğal çim bahçe / çıkmaz sokak, araba geçmediği için egzozdan çıkan zararlı gazın bulunmaması/ yaş grubuna ayrılmış sınıflar, eğitimciler / sürekli öğrencilerin uyku saatlerin de ateşlerinin ölçülmesi / köy yoğurdu, ev salçası kullanılması / her ay hazırlanmış eğitim programlarının velilere sunulması / her gün çocuğunun yaptıklarını veliye anlatan günlük raporun verilmesi…
-Çok faalsiniz... Başka neler yapıyorsunuz?
-Esnaf ve kurum ziyaretleri (Polisi, İtfaiyeyi, eczaneyi, matbaayı gören çocuklarımız başka kurumlara gitmek istiyorlar.) Sinemaya gidiyoruz. Ayrıca kreşte tiyatro gösterileri sahneleniyor.
Çocuklar kreşe genelde aileleriyle gelip gidiyor. Çok az çocuğumuz servis hizmetlerinden yararlanıyor.
-İzmirlisiniz. Muğla’yı nasıl buluyorsunuz?
-Muğla sessiz, çok güzel, güvenli, insanın çocuğunu rahat bir şekilde yetiştirebileceği bir şehir…
-Hobileriniz nelerdir?
-Psikolojik kitaplar okuyorum. Karakter analizi yapıyorum. Yüzmeyi, özellikle evimde vakit geçirmeyi çok seviyorum.
-Gazetemizi nasıl buluyorsunuz?
-Tek kelimeyle harika… Her gün keyifle okuyorum. Yerel gazetelerin içinde çok farklı vir yere sahipsiniz. Sizleri okumak ve takip etmekten keyif alıyorum.
Bu arada Muğla Aktüel dergisinde her zaman çocuklarla ilgili yazılar yazıyorum.
-Filiz Hanım ve Ertan Bey bu güzel sohbette beni ve Türker i neşe içinde ağırladınız. Tüm uğraşılarınızda her zaman başarılı olacağınıza inanıyorum. Çünkü davranış ve şekil olarak çok farklı işler yapıyorsunuz. Her şey gönlünüzün istediği gibi olsun… İyiliklerle kalın… Çok teşekkür ediyorum.
BAL ARISI KREŞ ve GÜNDÜZ BAKIM EVİ
Emir Beyazıt Mh. Sucular Sk. No:9 MUĞLA
Telefon: 0252 212 30 41
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.