KUZUGÖBEĞİ FESTİVALİ BAŞLADI

Muğla'nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüşen Fethiye'nin Yeşil Üzümlü beldesinde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Kuzu Göbeği Mantar Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.Sakinliği serin havası tarihi ve kültürel...

KUZUGÖBEĞİ FESTİVALİ BAŞLADI

Muğla'nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüşen Fethiye'nin Yeşil Üzümlü beldesinde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Kuzu Göbeği Mantar Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.Sakinliği serin havası tarihi ve kültürel değerleri açısından son yıllarda özellikle İngiliz uyruklu vatandaşların da yerleştiği Üzümlü Mahallesine büyük canlılık getiren festivalde kazanlarda pişirilen geleneksel kuzugöbeği mantar çorbası dağıtılırken izdiham yaşandı. Üzümlü Mahallesinde yükseklerde yetişen kilosu 100–120 TL’den Japonya ve İngiltere'ye de ihraç edilen kuzugöbeği mantarını ve yöredeki ev pansiyonculuğunu tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde konuklar davul zurna ve del beklerle karşılandı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın konukları bir, bir karşıladığı festivale katılım yoğun oldu. Kaymakam Ekrem Çalık Belediye Başkanı Behçet Saatcı tarafından Orhan Okutan, Kenan Olgun karma fotoğraf sergisinin açılışı ile başlayan festivalde kazanlarda pişirilen mantar çorbası da mahalle meydanında ikram edilirken izdiham yaşandı.

Fethiye Belediyesi Kent Orkestrasının konser verdiği festivale Kaymakam Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Fethiye Belediye Meclis üyeleri, MHP İlçe Başkanı Cengiz Çay, DP İlçe Başkanı Osman Buğdaycı, Üzümlü eski Belediye Başkanı Önder Genç, ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival komite başkanı Seyran Sucu, Üzümlü eski Belediye Başkanı Önder Genç'e festivale verdikleri destek nedeniyle plaketler sunuldu. Üzümlü İlkokulu halk oyunları ekibinin gösterileri ilgiyle izlendi.

Dünyada Üçüncüyüz

Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Işıkoğlu, Türkiye'de bir ilki yaşadıklarını Türkiye'nin hiç bir yerinde Kuzugöbeği festivalinin bulunmadığını sadece Üzümlü'de gerçekleştirildiğini söyleyerek "ABD ve Fransa'dan sonra Kuzugöbeği üçüncüsü Türkiye'dir. Üniversite olarak ülkemiz ve Dünya mirasının biyolojik zenginliklerinin korunması için destek veriyoruz" dedi. Üzümlü Belediye eski Başkanı Önder Genç festivalin yörenin tarihi ve turistlik değerlerini kuzugöbeği, üzüm ve şarapçılık, ev pansiyonculuğu, dastar dokuma ürünlerini öne çıkaracağını inanıyorum. Festivalin önümüzdeki yıllarda da yapılamasını arzuluyorum" dedi.

“Çevre Festivaline dönüştürmek istiyoruz”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da, bugüne kadar bu etkinliği sürdürenlere teşekkür ederek "Burada kuzugöbeğini kutlamıyoruz. Akademik desteklerde alarak bu festivali bir çevre festivaline dönüştürmek istiyoruz. Kuzugöbeğinden çok çevre değerlerini kum, taş ve mermer ocaklarıyla delik deşik edenlere karşı direnen, dağların yamaçlarından akan derelerin üzerlerine kurulmak istenen HES'lere karşı direnenlerin çevre festivali olacaktır. Bu festival bu bölgenin arbeteum'munun korunması çevresel değerlere isyanının baş kaldırışı olacaktır. Zengin değerleri olan şehrin fakir vatandaşları olmayacağız. Şarabı, dastarı, üzümlüyle yavaş şehir olma çabasıyla pazarlama ürünleri olan Üzümlü’de bu etkinlikler devam edecektir" dedi. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise Allah’ın bu bölgeye cömert davrandığını belirterek doğa ve tarihin yanı sıra mükemmel bir havası bulunmaktadır. Bu kadar güzel değerleri markalaştırıp kaliteli şekilde pazarlamak gerekir. Hiç bir şey yapılamasa bile buradaki halkla kaynaşma birlik ve berberlik etkinliği amacına ulaştıracaktır" diye konuştu.

Kuzugöbeği Çorbası yapıldı 

Festival nedeniyle Üzümlü Mahallesi merkezinde belediye tarafından hazırlanan stantlarda kuzugöbeği mantarı kilosu 100Tl'den satılırken sedir mantarı 20-30 TL’den satıldı. Üzümlü'nün dokuması olan dastar ve Üzümlü şarapları da stantlardaki yerini aldı. Vatandaşlar Üzümlü meydanında kazanlarda pişirilmiş kuzugöbeği mantar çorbasını çok lezzetli bulduklarını söylerlerken Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Işıkoğlu'da kuzugöbeği mantarının zehirli mantarla karıştırılmasının mümkün olmadığını kuzugöbeğinin ABD ve Fransa'dan sonra Türkiye'de 3.cü olarak bulunduğunu Dünya'da başka hiç bir yerde yetişmediğini söyledi.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.